Societat

Lluís Planas, director de la Fira del Cavall: “El certamen d’enguany la converteix en la millor de Catalunya”

Per Jordi Torres

Imatges de diversos moments de la Fira del Cavall, tant de les exhibicions com de les diferents proves en què han participat diferents ramaderies de tot l’Estat

Amb la celebració de la cinquena edició de la Fira del Cavall, entre els dies 10 i 13 de juny, s’ha arribat a una fita molt important que s’havia marcat l’organització de la prova, segons declaracions a la Revista per part del president i director del certamen, Lluís Planas. El passat dimecres, dia 9 de juny, va tenir lloc la presentació de la programació d’aquesta Fira al restaurant del Pueblo El Dorado Playa, amb una roda de premsa als diferents mitjans de comunicació, en què va participar l’alcalde –Robert Benaiges– i el regidor de Promoció de la Ciutat, Oliver Klein. Seguidament va tenir lloc una exhibició sorpresa de cavalls al ben mig de la platja que va durar prop de 20 minuts.

En el decurs del cap de setmana es va poder veure dins el recinte del Parc del Pinaret una concentració molt important de persones en les diferents activitats que s’hi duien a terme. El certamen va tenir lloc el cap de setmana següent al de la Fira de Cambrils, per la qual cosa es van poder aprofitar part de les infraestructures existents, tals com el pavelló cobert, destinat a les diferents proves i espectacles, així com els estands prèviament utilitzats per les entitats. A l’acte d’inauguració hi eren presents l’alcalde –Robert Benaiges–, el director de la Fira –Lluís Planas– i va comptar amb l’assistència del director del Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia i Pesca a Tarragona, Antoni Sans.

El Concurs de Doma Clàssica de Cambrils és l’únic a Catalunya que rep l’homologació de l’ANCCE

Lluís Planas afirma que “aquesta prova és l’única que s’ha celebrat a Catalunya, per la qual cosa denota que la Fira del Cavall de Cambrils es troba en un nivell altíssim”. Aquest fet ha permès que la prova rebi l’homologació per part de l’ANCCE (Asociación Nacional de Criadores de Caballos de Pura Raza Española), per formar part del Campionat Nacional de l’especialitat.

Aquest concurs de Doma Clàssica s’ha dut a terme per segon any consecutiu i s’ha desenvolupat en cinc proves, en funció de l’edat dels participants. La dificultat de la prova augmenta segons l’edat del cavall, entre els 4 i 7 anys. La prova es va desenvolupar en dos dies i els guanyadors finals són aquells que obtinguin més punts, ja que la puntuació dels dos dies és acumulativa. Els jutges de la prova eren Juan Carlos Campos, Maria José Vignau i Nadine Thomas.

El Concurs Morfològic, en dos dies

Una altra prova a destacar és el Concurs Morfofuncional, on es valora l’estàndard del prototipus de pura raça espanyola. Aquest concurs es divideix en tretze seccions, depenent de l’edat i sexe dels exemplars participants, començant per les femelles i mascles d’1 any, després de 2 anys i així successivament. A partir dels 4 anys, els cavalls mascles han de realitzar una prova muntats, per permetre valorar el nivell de doma que han adquirit; estem davant d’una prova de funcionalitat. En aquestes proves hi han participat un total de 100 cavalls.

En aquesta edició s’han donat premis i mencions especials: a la millor ramaderia expositora –a Yeguada J.F. Miño–, al campió de la Raça –el cavall Libertado IV de la Yeguada La Devesa– i al subcampió de la Raça –Amoroso L de la Yeguada J.F. Miño–, entre molts d’altres. Cal destacar que els cavalls guanyadors de les seves respectives seccions han obtingut la classificació automàtica per a la final del Campionat ANCCE, a disputar a Sevilla en motiu del Saló Internacional SICAB.

Comenta aquest article