Informació general

L'increment de picades de mosquit tigre i de mosca negra posa en situació d'alerta els cambrilencs

Per Raquel Samaniego

Les aigües estancades és un dels principals focus de proliferació dels mosquits tigre i de la mosca negra. A la imatge, el barranc de la Verge del Camí prop de la platja d'Horta de Santa Maria, actualment entollat d'aigua

El mosquit tigre, la mosca negra i el mosquit comú són els culpables de que bona part de la població estigui patint, aquest estiu, un elevat increment de picades. La situació és molt pitjor a la viscuda anys enrere, doncs fins i tot persones que habitualment no eren diana dels mosquits, enguany estan plenes d'aquestes molestes i, moltes vegades, doloroses picades. No obstant aquest increment d'insectes, l'hospital lleuger de Cambrils "no ha visitat més persones de l'habitual", segons assegura la directora del centre, Lídia Ríos, tot i que ha afegit que "qui ha vingut a l'hospital per picades, n'ha presentat més que altres estius".

Els que sí han notat un fort increment en venda de productes per calmar la picor són les farmàcies. Asseguren que enguany hi ha hagut un augment important, arribant a incrementar-se en un 75% la venda d'aquests productes en referència a l'any passat. Segons han indicat diferents farmacèutics a Revista Cambrils Diari Digital , moltes de les picades són "molt grans i produeixen una forta reacció a la pell, provocant que la sensació de picor i dolor s'allargui durant dies". Deien, a més, que aquest tipus de picada és, en part, la provocada pel mosquit tigre, que enguany ha fet més acte de presència a la nostra població. Aquest insecte mesura entre 5 i 10 mil·límetres i poden picar fins i tot per damunt de la roba. La reacció de la pell és important perquè al nostre territori encara no estem acostumats a la seva picada, i es preveu que en uns anys aquesta reacció vagi minvant. Principalment pica a les cames i peus, perquè es mouen prop del terra. La seva aparició per primera vegada a Catalunya va ser a Sant Cugat del Vallés, el 2004. Segons Lídia Ríos, el tractament per aquest tipus de picada és la mateixa que per a qualsevol altra, a base de corticoides i, si s'infecta, amb antibiòtics.

Aparició de la mosca negra

També hi ha molts cambrilencs que asseguren que l'origen de la seva picada és "una espècie de mosca molt petita". Es tracta de la mosca negra, que mesura uns dos o tres mil·límetres i que no pica, sinó que mossega. La mosca negra fa anys que prolifera pels pobles propers al riu Ebre però enguany ha fet un esclat a la nostra zona. Des de l'hospital, en aquest cas, no han pogut determinar quins casos són de mosquit tigre i quins de mosca negra, "perquè mèdicament no es pot determinar el tipus d'insecte que pica", segons ha manifestat Lídia Ríos.

La mosca negra va aparèixer l'any 1997 i ha proliferat principalment a Aragó i Catalunya, sobretot a les Terres de l'Ebre. La mandíbula de la mosca negra mossega la pell i allibera un anestèsic i un anticoagulant, entre altres substàncies, amb el que aconsegueix extreure la major quantitat de sang possible, fent que la persona noti amb cert retard que ha estat picat. Un altre problema és que són tan petites que és molt difícil treure-se-les de damunt. Ataquen a qualsevol hora, però principalment a les primeres hores del dia i les últimes de la tarda.

Per la seva part, la regidora de Sanitat de l'Ajuntament, Maricel Llaveria, indica que a Catalunya hi ha moltes ciutats i pobles que "sí estan afectats" pel mosquit tigre, però que Cambrils "se salva i que no hi ha cap situació d'alerta". Cambrils forma part de la Federació de Municipis i tal com ha explicat la regidora,
en aquestes reunions de la Federació es donen consells per evitar l'aparició d'aquests insectes, com pot ser la de no tenir aigua estancada a casa o als jardins.

L'opinió de la ciutadania

Revista Cambrils Diari Digital, a través del canal de la xarxa social Facebook, ahir va preguntar públicament si la població havia notat un increment de mosquits aquest estiu, i les respostes han estat molt ràpides i contundents. De la vintena de comentaris expressats pels cambrilencs, tots han notat aquest increment i expliquen al perfil de la publicació, les seves experiències.

Comenta aquest article