Societat

Los Planetas, Antonio Orozco i Doble V, els principals protagonistes del Cambrirock

Per Ignasi Martí

Imatge de l'actuació de divendres dels granadins Los Planetas

Després de suspendre la sessió de dijous, els catalans Mine! van ser els escollits per encetar la sessió de divendres del Festival Cambrirock. Els guanyadors del Sona9 de l’any passat van demostrar perquè són una de les revelacions del nou pop que es fa a casa a nostra. Posteriorment va ser el torn de Napoleon Solo, que oferia el seu pop amb influències psicodèliques dels seixanta i que recorden a grups com Lagartija Nick o Lori Meyers. Un excel·lent entrant pel plat fort de la nit.

L'expectació va ser màxima per veure la primera actuació a Cambrils dels Planetas, un lloc que per Jota, vocalista del grup era molt especial perquè va ser on quan amb dotze anys va donar el seu primer petó a una noia. Potser va ser aquesta particularitat que va fer que el grup trenqués la seva fredor habitual i divendres, Jota, va parlar contínuament amb el públic mostrant l'alegria que sentia per actuar aquí. L'hora i mitja de concert va començar amb la “Llave de Oro”, tema intrumental -en la més pura tradició del krautrock alemany- que obre el seu darrer disc “Una Opera Egipcia”. Durant la primera part del concert, van repassar els seus dos darrers treballs -a més de l'esmentat “La Leyenda del Espacio”- mostrant la nova direcció que ha agafat el grup. Cap a meitat del concert va arribar el moment de la nostalgia amb clàssics com “Santos que yo te pinte” i l'increible “Segundo Premio”. “El Romance de Juan Osuna” i un “Buen Dia van quedar pels bisos. Ja per últim, el techno-pop i la vitalitat dels belgues “Vive la Fête” van donar punt i final a la sessió de divendres.

Antonio Orozco, el plat fort de dissabte

Funambulista, nom artístic de Diego Cantero, va oferir el seu repertori a un públic expectant al cap de cartell de la nit. Antonio Orozco va respondre a les espectatives, fent les delícies dels nombrosos seguidors que corejaven els seus temes. Això és el que va passar amb “Devuélveme la vida”, un dels seus clàssics més coneguts. L’atractiu del cantant va quedar palès un cop finalitzada l’actuació, ja que bona part del públic va abandonar el recinte. A falta de xifres oficials d'assistència, aquest any l'edició amb entrada lliure del Cambrirock va presentar una entrada menor que l'edició de l'any anterior, on el cap de cartell va ser Macaco.

Delafé y las Flores Azules van presentar el seu últim treball “Las trompetas de la muerte” i van interpretar entre d'altres els seus temes més populars com “Mar el poder del mar” (triat per un anunci del Corte Inglés) o “Enero en la playa”, cançó en què mostren el seu missatge positiu i desenfadat amb el que descriuen vivències quotidianes. Aquesta banda de trip hop i pop del Masnou no es va oblidar d'interpretar un altre dels seus temes més coneguts “Espíritu Santo” que va ser corejat pels seus fidels seguidors.

Després va tocar el torn als madrilenys Cycle que venien a presentar el seu segon treball “Sleepwalkers” i que van fer les delícies als amants del techno pop. En el repertori que van oferir dissabte no podien faltar temes del seu “On the rocks”, àlbum que els va catapultar i els va configurar com una de les propostes més interessants i exportables del panorama musical espanyol. Alguns d'aquests temes foren el “Perfect pervert” i el popular “Confusion”. L'encarregada de tancar la nit va ser Yasmine Gate Vs Fea que van oferir una provocativa sessió Dj d'electro pop que acostuma a ser habitual a l'hora de tancar les sessions nocturnes del festival.

Torn del hip hop

Sota una calor de justícia, diumenge a la tarda va tenir lloc la la jornada dedicada al hip hop tal i com acostuma a ser propi del festival darrerament. Els encarregats d'obrir la sèrie van ser el duo local N'Clave, banda que recentment van presentar el recopilatori Cambrilsona, editat per la Regidoria de Joventut i l’Associació de Músics on amb el tema “Ignorancia” demostren les seves excel·lents qualitats. A continuació va tocar el torn dels egarencs “Matador Rockers” que van oferir el seu particular rap progressiu.

Mario Celimendiz, o el que és el mateix, “Xhelazz”, va fer vibrar el públic amb el seu estil directe, sincer i una energia desbordant. Temes com “Amor se escribe con h” o “Confesionario de papel” van fer moure el públic al ritme d'aquest Mc de Saragossa que es va donar a conèixer fent de teloner dels caps de cartell que venia a continuació: Violadores del Verso. El públic es va concentrar davant de l'escenari i va donar una calorosa rebuda als tres Mc de la banda. Els també saragossans Violadores del Verso van entrar a l'escenari amb “Baja el volumen” i durant tota la seva actuació van fer gala del perquè estan entre els millors grups del hip hop espanyol. Els Doble V actuaven per segona vegada al festival ja que van ser presents a l'edició de 2005 i en aquesta ocasió venien a presentar el seu darrer treball “Vivir para contarlo”, publicat ja fa quatre anys.

Comenta aquest article