Informació general

L'Ajuntament tanca l'exercici de l'any 2009 amb un dèficit de més de cinc milions d'euros

Per Raquel Samaniego

El ple extraordinari es va celebrar ahir dimecres a les 10 del matí

5.256.205 euros és el dèficit restant del pressupost una vegada tancat l'exercici del passat 2009, que ahir va passar pel ple extraordinari. Aquesta xifra, però, es veurà considerablement reduïda fins als 890.000 euros quan l'Ajuntament ingressi diversos conceptes aquest 2010 que han quedat pendents del 2009. És el cas de les despeses finals de la construcció de l'hospital lleuger, obra de la que s'ha de fer càrrec íntegrament la Generalitat. Tot i que l'obra s'acabés el 2009, el conveni pel finançament es signarà aquest 2010. L'import final previst per part del Govern arriba als 740.000 euros. D'altra banda, l'import de les contribucions especials d'obres realitzades el passat exercici, s'ingressaran aquest 2010, per un import que puja als 1,1 milions d'euros. I per últim, la provisió de morositat del 2009, de quasi 2,5 milions d'euros, import que es calcula any rere any amb els mateixos criteris previstos per la normativa.

L'equip de govern, davant aquesta situació, s'ha vist de nou obligat a estrènyer-se més el cinturó i aplicar més mesures de contenció de la despesa. Cal destacar que aquestes mesures, un total de 42, ja es van implantar el 2009 tal com indicava el Pla de Sanejament vigent, l'eina que ha de servir de full de ruta per gestionar econòmicament l'Ajuntament i reduir el deute públic, en un període de cinc anys. Aquestes mesures han aconseguit que la casa gran s'estalviés 1,7 milions d'euros el 2009 respecte el 2008, 400.000 euros per damunt del que marcava l'esmentat Pla.

Noves mesures per aquest 2010 i el proper 2011

La "greu situació econòmica" com ahir definia la regidora d'Hisenda, Anna Peláez, ha fet que l'Ajuntament hagi de continuar aplicant noves mesures per reduir la despesa. Una de les accions serà revisar "exhaustivament" el capítol 1 de les despeses, és a dir, el personal, ja que representa el 43% de la despesa corrent. D'altra banda, a conseqüència de la implantació del Decret del Govern central que redueix un 5% de mitjana el sous dels funcionaris, el consistori s'estalviarà més de 700.000 euros anuals.

També es reduirà el 2010 les transferències des de l'Ajuntament als organismes autònoms. Cal destacar que aquests organismes tenen un pressupost a banda i tanquen en positiu, com ahir afirmava l'alcalde, Robert Benaiges. Per això, en el pressupost del 2010, en comptes de que l'Ajuntament faci una aportació més gran als organismes, aquests hauran de fer ús de l'estalvi que hagin aconseguit en l'exercici anterior. Ja per últim, referent a les regidories, s'intentarà ajustar al màxim els diners que es gasten, reduint el possible les despeses i aportant el que resta per eixugar el dèficit.

Amb aquestes mesures, l'equip de govern eixugarà els 890.000 euros que té de dèficit aquest 2009. Ho faran d'aquesta manera perquè la llei obliga que a final de mandat (el proper maig de 2011), el dèficit sigui liquidat. Si amb aquestes accions no s'arribés a pal·liar completament el dèficit, el consistori hauria d'assumir la resta al pressupost del 2010.

L'oposició critica la gestió econòmica del govern

Durant el ple, tots els portaveus de l'oposició van dir la seva i es van mostrar insatisfets amb la gestió econòmica del govern. La primera en prendre el torn de paraula va ser la regidora popular Carme Cros, que va tornar a insistir en que els pressupostos del 2009 "estaven inflats i eren irreals", per això "ja es preveia aquest dèficit". Per la seva part, la convergent Mercè Dalmau criticava que anys anteriors també hi havia un resultat negatiu però "la diferència és que ara no hi ha romanent de tresoreria", i va insistir en que cal una "gestió econòmica acurada, una bona planificació i un pressupost realista". Ja per últim, el portaveu de la PLIC, Xavier Martí, va també indicar que els pressupostos van ser "inflats", i va instar a l'alcalde, "amb tot el respecte del món", a que es posés les piles.

Comenta aquest article