Societat

La tradició pesquera cambrilenca es torna a donar cita a la cinquena edició de la festa de l'Ormeig

Per Ignasi Martí, Lluís Rovira i Barenys

Un moment de la Festa de l'Ormeig celebrada el dissabte a la platja de la Riera d'Alforja


La platja de la riera d'Alforja va ser l'escenari d'una nova edició de la festa de l'Ormeig que va aplegar un gran nombre de públic el passat dissabte a la tarda. Enguany s'ha celebrat la cinquena edició d'aquesta festa, organitzada per l'Arjau, vela llatina de Cambrils, que s'ha desenvolupat sobre un model similar al d'anteriors anys. La festa de l'Ormeig vol mostrar alguns aspectes i algunes de les arts de l'ofici del pescador, a través de les tècniques i els treballs a la mar o en terra. En la recreació d'enguany, una gran part de la mostra es va centrar en el tallat d'una vela llatina, a peu de platja, en la que hi van col·laborar en les seves explicacions el pescador Josep Llaveria i Joan Borjas, de Fundes J.B., davant l'atenta mirada de la gent. A continuació, es va fer la calada de l'artet, fent servir l'art fet a Cambrils, l'any 2007, per Xarxes Fortuny, i armat per Quima Font i Jaume Matamoros. Aquesta activitat va comptar amb la col·laboració de molts voluntaris que, després de superar moltes adversitats, van anar estirant les dues cames de l'art fins a treure els peixos resultants de la pesquera.

Un cop a terra, els components del grup de teatre la Teca van fer, a peu de platja, la recreació de la subhasta de peix a l'antiga. Prèviament s'havia fet el Terrabastall Mariner, amb una cercavila amb el grup Xarop de Canya així com un taller didàctic i uns jocs tradicionals encarats als xiquets i xiquetes. Amb una fideuada popular, a càrrec de la Confraria de Pescadors, es va donar per acabada la primera part de la festa.

Actuació de Miquel del Roig

Els actes de la festa de l'ormeig es van cloure amb l'actuació del cantautor de l'Ametlla de Mar, Miquel del Roig, que va fer gaudir a petits i grans del seu ric repertori musical. La seva senzilla posada en escena i el bon humor del que fan gala les seves cançons van fer que el públic no parés de riure, cantar i picar de mans. La reivindicació i la sàtira de cançons conegudes versionades per ell tractaven infinitat de temes com la independència de Catalunya, la crisi econòmica, el cementiri nuclear, l'Estatut, el FC Barcelona... Crítica social sense perdre el bon humor on no hi podia faltar el seu clàssic “La Farola”, cançó popular de l'Ametlla convertida en un autèntic himne “calero”. Cal esmentar que Miquel del Roig havia actuat fa molts anys a Cambrils al bar la Bota situat al carrer de les Drassanes.
L'actuació musical de dissabte va estar acompanyada d'una encesa dels fanals dels bots de llum dels llumaires de Cambrils que van estar acompanyats per embarcacions de vela llatina.

La pesca de la llum a Cambrils

A la sala d'actes del centre les Basses es va celebrar, el passat divendres a les 20 hores, una taula rodona amb el títol 'La tradició de la pesca de la llum a Cambrils'. Aquest acte, emmarcat en els de la Festa de l'Ormeig, va comptar amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors. El director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí, va explicar als assistents quins són els antecedents històrics d'aquest tipus de pesca, i també van passar diverses fotografies antigues cedides per l'Arxiu Municipal de l'Ajuntament i per l'Arxiu del Museu d'Història.

Comenta aquest article