Informació general

L’abstenció, protagonista de la jornada

Per Èlia Bellmunt

El ritme de la jornada a les taules va ser molt relaxat

L’escassa participació en aquestes eleccions es pot explicar per diversos motius. El primer d’aquest és el desconeixement del funcionament del Parlament Europeu i què s’hi juguen els ciutadans en aquestes eleccions. Sovint, Europa és una realitat molt llunyana als ciutadans, i això fa molt difícil sentir-se identificat amb el projecte de construcció d’un espai comú. D’aquí es podria derivar l’ascens de les forces euroescèptiques i conservadores.

Una altra explicació de l’escassa participació podria ser que la campanya s’ha enfocat en clau nacional al conjunt dels estats membres. En molts d’ells les eleccions europees han passat factura als actuals governs i el vot ha estat clarament de càstig als dirigents estatals. En el cas espanyol, les eleccions europees s’han plantejat com una segona volta de les eleccions generals del mes de març, ja que la campanya es va presentar com un enfrontament entre PSOE i PP. Els comicis a l’Estat espanyol han reforçat l’actual govern socialista, malgrat que la participació al conjunt de l’Estat va ser del 45,9%.

El juny de 1999, quan es van celebrar les darreres eleccions europees, aquestes van coincidir el mateix dia que les eleccions municipals. Això podria explicar, fins a cert punt, les diferències en la participació del 1999 i la d’enguany.

§ El Parlament Europeu§

L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol va ser a Cambrils en un acte de campanya de CiU
Cada cinc anys els ciutadans majors de 18 anys dels estats membres de la UE estan convocats a escollir el Parlament que els representa. El Parlament Europeu és l’única institució europea que es reuneix i delibera en públic i té tres seus de treball: Estrasburg, Brussel·les i Luxemburg. El Parlament Europeu té competències legislatives, pressupostàries i de control. Després de l’ampliació cap a l’est té 732 diputats.

La Unió Europea compta amb quatre insitucions més, i cadascuna té una funció específica. El Consell de la UE representa els governs dels estats membres i està constituït pels seus ministres. La Comissió Europea s’encarrega de la funció executiva i representa els interessos europeus en el seu conjunt. El Tribunal de Justícia garanteix el compliment de la llei i el Tribunal de Comptes controla la legalitat i la regularitat de la gestió del pressupost de la UE.

L’agrupació dels europarlamentaris a la cambra es fa segons les afinitats polítiques, i no pas segons l’estat de procedència. Això és així perquè el Parlament és un espai de debat europeu i no està concebut com un espai d’enfrontament entre els estats membres. El parlament europeu compta amb set grups polítics, a més del grup dels no inscrits, que no pertanyen a cap grup polític. Trobem així el grup del Partit Popular Europeu; el grup del Partit Socialista Europeu; el grup dels Liberals, Demòcrates i Reformistes; el grup de l’Esquerra Unitària Europea; el grup dels Verds/Aliança Lliure Europea; la Unió per l’Europa de les Nacions, i el grup de les Demòcracies i les Diferències.

L’ampliació a l’est ha comportat un canvi en la legislació europea i a partir de l’1 de maig d’enguany l’article 29 del Reglament del Parlament Europeu regula la consitutció dels grups polítics. A partir de la vigent legislatura, 2004-2009, tots els grups polítics hauran d’estar formats per diputats elegits en almenys una cinquena part dels estats membres. Per formar un grup polític, com a mínim es necessiten 16 diputats. Excepte a Irlanda i el Regne Unit, no es pot ser membre alhora del Parlament Europeu i del parlament d’un estat membre. Cada diputat només pot pertànyer a un únic grup parlamentari.

§ La campanya electoral§

La manca de motivació per aquests comicis ja es va poder comprovar durant la campanya. Alguns partits no van penjar cartells ni pancartes al nostre municipi i els que sí van fer-ho, van penjar-ne ben pocs. Jordi Savall i Domènech és l’únic cambrilenc que anava a les llistes de les eleccions europees. Savall era el primer suplent de la candidatura d’ERC-EdP.

Pel que fa als actes de campanya, CiU ha estat l’única força que n’ha celebrat. El primer va tenir lloc el dia 1 de juny al Centre Cultural. En aquest, Jordi Pujol, president de Convergència, va estar acompanyat per Estefania Garcia Esteve, número 17 de la llista, i Maria Josepa Loos Maynou, número 40. El segon acte va tenir lloc el dia 10 de juny. Daniel Ortiz Llargués, número 4 de la llista de CiU, va contactar amb els membres de la junta de la Cooperativa Agrícola a la seva seu. En aquesta visita també estava previst que Ortiz es reunís amb membres de la Confraria de Pescadors, empresaris locals i representants del sector industrial. Malgrat això, CiU va patir una forta davallada en aquestes eleccions, passant a ser la quarta força local, per darrere del PP i ERC.

Comenta aquest article