Cultura

L'exposició 'Quin temps tenim?' explica com organitzar la vida quotidiana per millorar el benestar

Per Raquel Samaniego

Maricel Llaveria i Isabel Sales, ahir durant la inauguració de l'exposició a Vilafortuny

El Centre Cívic de Vilafortuny aplega des d'ahir una nova exposició. Es tracta de la mostra 'Quin temps tenim', de l'Institut Català de les Dones, que explica com influeix l'ús del temps a la nostra vida quotidiana i com podem utilitzar-lo per harmonitzar l'àmbit laboral, personal, social i familiar. La inauguració va comptar amb la presència de la regidora de Polítiques Socials i Salut, Maricel Llaveria, i de la coordinadora territorial de l'Institut, Isabel Sales.

En una de les sales del centre cívic s'exposen diversos plafons en els que es detallen diferents aspectes del temps que dediquen les persones a fer determinades coses, tant les dones com els homes, per mostrar com són les primeres qui s'encarreguen majoritàriament de les feines més familiars i de casa. Per exemple, el temps mitjà social dedicat a diferents activitats de treball familiar domèstic, com pot ser l'activitat culinària, quan les dones dediquen 1 hora i mitja, els homes 25 minuts; en el manteniment de la llar, les dones 55 minuts i els homes 14; compres i serveis, les dones 35 minuts i els homes 20; o també l'atenció a nens i nenes, les dones 24 minuts i els homes 11. No obstant, hi ha un parell d'activitats que la dedicació de l'home supera a la dona, com són la jardineria i atenció als animals, que els homes dediquen 13 minuts i les dones 7; o la construcció i reparacions, que els homes hi dediquen 6 i les dones 1 minut.

Tot això, i molts altres indicadors que s'exposen a la mostra, com ahir va explicar Isabel Sales, influeix molt en la salut de les dones i en la seva qualitat de vida. Segons va dir, "els rols tradicionals de gènere, que assignaven les tasques de reproducció i sosteniment de la vida exclusivament a les dones, ja no tenen vigència i és necessària una reorganització del temps, per poder garantir el benestar de totes les persones. L'objectiu de l'exposició és explicar de què parlem quan ens referim als usos del temps, tot mostrant els diferents aspectes que tenen relació i posant de relleu les necessitats de trobar un equilibri entre les diferent activitats de la vida quotidiana". L'exposició romandrà al Centre Cívic fins el 28 de maig.

Comenta aquest article