Informació general

Pocs canvis a l’ocupació de la via pública aquest estiu

Per Lluís Rovira i Barenys

Aspecte de l’ocupació de la façana marítima aquest estiu

L’ordenança de l’ocupació de la via pública ha estat el detonant perquè, a hores d’ara, hi hagi diferents fronts de conflicte oberts. Aquesta ordenança havia d’entrar en vigor el passat 1 de juny, però justament aquest mateix dia el president de la Unió de Botiguers, Jordi Sancho, va mantenir una reunió d’urgència amb l’alcalde, Robert Benaiges, i el regidor de Promoció de la Ciutat, Oliver Klein, per mirar de suavitzar alguns dels aspectes de la nova ordenança. La negociació va donar els seus fruits amb la consegüent moratòria a l’aplicació de l’ordenança pel que fa a l’ocupació comercial. L’acord assolit contempla que es baixi l’alçada dels expositors de la part remodelada de la façana del port, arribant-se a un màxim d’1,50 metres. També es va acordar treure els paravents laterals de les ocupacions i no penjar res a les façanes dels edificis. Un cop assolit aquest acord, la Unió de Botiguers s’ha posat a treballar en l’elaboració d’un informe que recollirà la problemàtica de cada botiga i cada carrer. Segons comenta Jordi Sancho, “aquest informe el presentarem abans del proper 30 de setembre i mirarem de fer una proposta tan consensuada com sigui possible, carrer a carrer. Nosaltres diem ‘res de prohibició i sí a la regulació’. Prohibir és anar contra una de les principals fonts de riquesa del poble. Volem que es retiri l’ordenança o sinó haurem d’anar al contenciós administratiu”.

Regular per prohibir

Oliver Klein, per la seva part, es mostra d’acord en el fet que s’ha de canviar la filosofia de prohibir per la de regular, “estem oberts al diàleg. Nosaltres tenim la nostra idea del port i volem defensar la imatge del municipi davant algunes incongruències. És per això que volíem posar-hi mà dura. Però si podem trobar una solució en què la gent s’hi senti millor i es faci amb la participació de tothom, millor. Estem oberts a fer reunions des d’aquest mateix mes de juliol per veure què passarà a partir de l’octubre, sense descartar la possibilitat que es pugui continuar ocupant”.

§ JORDI SAVALL, PRESIDENT DE LA FECAM “L’ordenança afecta tots els locals de Cambrils, no només quatre o cinc comerços”§

El president de la Fecam, Jordi Savall, considera que la nova ordenança d’ocupació de la via pública és una agressió al sector comercial, mentre que, per contra, al sector hostaler se’l deixa ocupar la via pública sense tants de miraments. En una roda de premsa celebrada el passat 3 de juny Savall va manifestar: “els botiguers no hem fet res mal fet perquè se’ns faci això. L’ocupació comercial al port és molt lleu”. Savall també va dir que no és veritat que l’ordenança afecti només quatre o cinc persones, “on avui en dia hi ha un restaurant, l’any vinent hi pot haver una botiga i aquesta ordenança afecta el valor d’aquest local. El preu de lloguer o de traspàs d’un local variarà, també, en funció de l’ocupació que pugui fer”. Savall va aprofitar la compareixença pública per mostrar la seva decisió d’emprendre accions pel seu compte a partir d’aquest mateix dia, “em desmarco de la junta de la Unió de Botiguers i presentaré la dimissió com a president de la Fecam, ja que vull que les meves accions només m’afectin a mi. L’Ajuntament té la virtut d’extorsionar i a la junta de la Fecam hi tinc persones extorsionables”. La primera de les accions que va anunciar va dirigida a l’ocupació de la via pública que té el restaurant Can Gatell, “jo crec que ningú ha autoritzat la segona planta que aquest restaurant té al carrer, però si ho ha fet algú li posaré una querella. I si no hi ha cap permís també posaré una querella a qui no va impedir aquesta ocupació”. Una segona acció anirà dirigida al fet que a les terrasses dels bars, cafeteries i restaurants s’hi serveixin begudes alcohòliques. Savall va adornar aquestes manifestacions amb la següent frase, “hi ha gent a qui li fa mal veure les calces que s’exposen en un establiment comercial del port i no els peixos podrits que es donen en algun local, ni tampoc les terrasses plenes de gent bevent”. El president de la Fecam es va mostrar molt indignat per les decisions preses per l’Ajuntament, “uns senyors que no tenen botigues ni saben de què va. A Cambrils hi ha botigues úniques i empresaris líders” i va dir que havia adoptat aquesta postura per una qüestió de dignitat. Cal dir que la junta de la Fecam no va acceptar la dimissió de Jordi Savall com a president i va decidir donar suport a les seves reivindicacions.

Comenta aquest article