Camp

El Parlament de Catalunya aprova la creació del municipi de la Canonja

Per Redacció

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de creació del municipi de la Canonja (Tarragonès) avui, 15 d'abril. Amb aquesta norma, impulsada pel Departament de Governació i Administracions Públiques, la Canonja esdevé el municipi 947 de Catalunya. Governació ha impulsat aquesta legislació específica per donar compliment a les aspiracions històriques de la Canonja d'ésser un municipi independent després de l'annexió a Tarragona durant el franquisme, una demanda que ha tingut un tractament legal excepcional perquè no es podia resoldre amb la normativa vigent.
 
La llei entrarà en vigor en el termini de sis mesos després de la seva publicació. Es preveu un període de tres mesos com a màxim per executar l'alteració en els termes, per tal de permetre el funcionament normal dels dos ens locals amb la major celeritat possible. El nou municipi, ubicat dins la comarca del Tarragonès, tindrà 7,32 quilòmetres quadrats i limitarà al nord i l'oest amb Reus, a l'est i al sud amb Tarragona i al sud-oest amb Vila-seca.
 
El municipi va existir fins a l'any 1965
 
L'antic municipi de la Canonja va existir com a tal fins a l'any 1965, quan va ser annexionat a Tarragona per decret i, parcialment, es va constituir en entitat local menor. Fins a l'actualitat, i des del mes de març de 1983, ha estat reconegut com una Entitat Municipal Descentralitzada de Tarragona.
 
El Govern va haver de denegar l’expedient de segregació en un primer terme per una distància insuficient entre els nuclis urbans. Però tan bon punt es va denegar, el Govern va explicitar que hi havia raons de pes que justificaven la voluntat de la Canonja d'esdevenir municipi independent de Tarragona. La petició comptava amb el consens de totes les forces polítiques de la capital tarragonina i la Canonja ja havia estat un municipi independent abans del franquisme. Per aquesta raó, i per la viabilitat econòmica de la segregació, Governació va impulsar el Projecte de llei de creació del municipi.


Comenta aquest article