Informació general

El Forn del Tallero i la Torre del Llimó, els dos darrers grans projectes del Pla de Barris de Cambrils

Per Berta Ruiz

Aspecte actual de la Torre del Llimó

El comitè de seguiment i avaluació del Pla de Barris de Cambrils va reunir-se ahir al matí per fer el seguiment de les diferents actuacions en marxa i recórrer alguns dels espais patrimonials recuperats en el marc d'aquest Pla de Barris. La jornada es va iniciar amb una visita a tres punts emblemàtics del Barri Antic com el refugi de la Guerra Civil que recorre el carrer de les Creus, la Torre del Llimó –situada en aquest mateix carrer– i el Forn del Taller, ubicat al carrer del Cardenal Vidal i Barraquer. La visita va comptar amb la presència de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el regidor de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques –Oliver Klein–, el cap de l'oficina de gestió del Programa de Barris –Ramon Botey–, el tècnic d'aquesta oficina i tutor del Pla de Barris de Cambrils –Xavier Coromines–, així com d'altres representants municipals i del departament de Política Territorial i Obres Públiques a Tarragona.

El primer punt de visita va ser el refugi, un espai completament recuperat i condicionat per a les visites guiades. En la visita es va entrar per l'accés situat a la plaça de l'església de Santa Maria i es va sortir per l'altre accés, situat més avall del carrer de les Creus, a tocar de la cruïlla amb el carrer de Rovira. Posteriorment, la comitiva va visitar l'edifici i el pati on està situada la Torre del Llimó. La finca d'aquest espai compta amb un pati interior en el qual hi ha unes antigues basses que servien de rentador públic i la Torre del Llimó –datada del segle XVII– que serà recuperada. Finalment, es va visitar el Forn del Tallero.

Un alt grau de compliment del Pla de Barris

Després de la visita per aquests diferents espais, es va dur a terme la reunió del Comitè d'Avaluació i Seguiment del Pla de Barris de Cambrils, al Centre Cultural i Ocupacional, la qual va comptar amb la presència de representants dels diferents agents implicats. Aquesta trobada va tenir una durada d'una hora aproximadament i després es va realitzar una roda de premsa informativa per abordar els diferents temes tractats. Aquesta va comptar amb el director dels serveis territorials del Departament de Política Territorial i Obres Públiques a Tarragona –Joaquim Margalef– i el regidor de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques i el responsable de la Llei de Barris, Oliver Klein. En la seva intervenció, Joaquim Margalef va mostrar-se satisfet "dels avanços que s'han fet en el darrer any en diferents aspectes amb un grau de compliment important". Segons va dir, les actuacions més difícils ja estan assolides i ja estan molt orientades dues actuacions molt importants com la Torre del Llimó i el Forn del Tallero. Margalef també va destacar la bona sintonia entre tots els agents implicats, la fluïdesa informativa amb els veïns del barri i les actuacions de caràcter social programades pels propers anys.

La Torre del Llimó i el Forn del Tallero, les dues darreres grans actuacions

Per la seva part, Oliver Klein va destacar l'alt grau de compliment de totes les propostes d'execució en el marc d'aquesta Llei de Barris, "ja que actualment ens presentem amb un 60% de compliment". Sobre els dos grans projectes que es posaran en marxa de manera imminent, Klein va comentar que ja s'ha adjudicat l'obra de recuperació del Forn del Tallero i la construcció del nou Consorci de Benestar Social del Camp en aquest espai. Aquesta obra podria iniciar-se abans de l'estiu i es preveu un termini d'un any aproximadament per enllestir-la. Segons va explicar Klein, "es mantindrà el nou de l'edifici i es farà un espai de museització i recuperació dels estris de l'antic forn". Per altra banda, properament també es coneixerà l'empresa adjudicatària que es farà càrrec del projecte de la Torre del Llimó, una obra molt més complexa, que esdevindrà un centre de dinamització econòmica i social pel barri. Quan s'adjudiquin les obres, aquestes tindran una durada d'un any i mig aproximadament. Sobre la recuperació de la Torre del Llimó, Klein va comentar que aquest espai també té aspectes de recuperació de patrimoni com "les antigues basses que servien de rentadors públics –que seran rehabilitats– o un refugi antiaeri de la Guerra Civil particular". La Torre del Llimó també serà rehabilitada i s'aprofitarà aquest espai i jardins per a fer diferents actes públics o exposicions.

Comenta aquest article