Informació general

Es posa en marxa el nou servei de rehabilitació a la planta baixa de l'antic ambulatori

Per Raquel Samaniego

Façana de l'hospital lleuger de Cambrils

Fa quatre anys que el servei de rehabilitació de Cambrils es va inaugurar a la segona planta del Casal Municipal de la Gent Gran, però des d'aquest dilluns, els usuaris ja poden fer ús de les noves instal·lacions situades a l'hospital lleuger. El nou equipament compta amb un espai "molt superior al que hi havia al Casal, i es dota amb un material també molt millorat", segons apuntava la directora de l'hospital, Lídia Ríos, a la Revista Cambrils Diari Digital. A més, una vegada establert aquest nou centre, que ocupa la planta baixa de l'antic Centre d'Atenció Primària (CAP), s'ampliarà el personal sanitari que hi treballa, que en l'actualitat són cinc terapeutes.

Les obres de remodelació de l'ambulatori van començar el juny del passat 2009, data en què tots els treballadors van passar al nou hospital. De moment, l'únic que resta per què tot el centre sanitari estigui disponible als ciutadans és la sala d'operacions, que com assegurava Ríos, "no començarà a funcionar abans de l'estiu, ja que hi falten una sèrie de procediments tècnics i normatius, així com l'anàlisi de totes les instal·lacions i circuits, entre d'altres aspectes". Tot i així, el nou hospital serà inaugurat oficialment el proper dimarts, dia 20 d'abril a la tarda, pel president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla.

Canvi de nom: hospital de proximitat per hospital lleuger

El nom de l'hospital ha anat variant des del primer moment que es va saber que Cambrils havia de tenir un centre sanitari d'aquestes característiques, és a dir, amb sala d'operacions però sense ingrés hospitalari. El Departament de Salut en un primer moment va anomenar-lo 'hospital de dia', però poc després es va començar a parlar d'hospital lleuger. Una vegada adaptat per tots aquest nom, es va tornar a canviar per 'hospital de proximitat', nom que l'Ajuntament i la regidoria de Salut ha anat difonent des d'aleshores, fins i tot el dia de la inauguració de les especialitats mèdiques, el passat 4 de març. Tot i així, ara fa uns deu dies, la Conselleria de Salut va creure que el nom més adient és hospital lleuger. Es suposa que aquest és el definitiu, doncs és amb aquesta denominació que s'ha fet el rètol del centre sanitari, ja visible a la part superior de l'edifici.

Cinc especialitats mèdiques en funcionament

Hi ha un total de cinc especialitats que ja es van posar en marxa a l'hospital lleuger a principis d'any, que són traumatologia i ortopèdia, oftalmologia, otorinolaringologia, dermatologia, cirurgia menor; i també la càmera no midiàtrica, que fa un diagnòstic de la retinopatia, és a dir, el problema de visió que tenen els malalts amb diabetis. A més, des de fa dos anys, també s'ofereix el servei d'odontologia per a nens d'entre 6 i 10 anys.


Una vegada posada en marxa la sala d'operacions, segons va dir Lídia Ríos, s'ha calculat que es faran "entre 1.000 i 1.200 actuacions a l'any, un volum molt important de gent. I anirà a més, perquè la cirurgia major ambulatòria, sense ingrés, cada vegada és més demanada perquè les noves tecnologies són menys agressives i fan que la recuperació sigui més immediata".


La plantilla actual de l'hospital lleuger de Cambrils ronda els 120 professionals: 14 metges de família, 4 pediatres, 19 infermeres, 6 metges adjunts d'urgències, 6 tècnics de radiologia, 6 portalliteres i 8 infermeres d'urgències, entre molts altres. En aquests moment, d'especialistes hi ha un traumatòleg, que s'ampliarà aviat a dos; dos dermatòlegs que fan dermatologia general i pediàtrica, un otorinolaringòleg, dos oftalmòlegs, a més de tècnics per ecografies i els que s'han d'incorporar per les mamografies, així com també per l'ampliació de l'àrea quirúrgica.

Aspecte de l'entrada del servei de rehabilitació, ubicat a l'antic ambulatori

Comenta aquest article