Cultura

El periodista falsetenc Toni Orensanz presenta el seu llibre "El Falsari", un recull de relats d'històries mediterrànies

Per Berta Ruiz

Un moment de la presentació del llibre amb Toni Orensanz i Rosa M. Fusté, ahir al vespre al Centre Cultural

En el marc del programa "Dies de llibres a Cambrils", l'escriptor, periodista i guionista falsetenc Toni Orensanz va presentar ahir al vespre al Centre Cultural i Ocupacional el seu llibre "El Falsari". L'acte de presentació va anar a càrrec de Rosa M. Fusté.

Històries de la Mediterrània

"El Falsari" tal com va definir Orensanz a Revista Cambrils Diari Digital, "és un llibre de relats, d'històries suposadament intranscendents que en aquest cas passen a Falset, però crec que tenen la virtut de que poden haver passat a qualsevol lloc de la Mediterrània. Passen a Falset, però poden haver passat a Cambrils a Tortosa, o fins i tot en algun poble d'Itàlia o de Grècia. Són històries de la Mediterrània que estan inspirades en aquests personatges que hi ha a tots els pobles i dels quals tots hem sentit explicar històries". Segons va descriure el periodista falsetenc, "gairebé tots els relats estan basats en personatges que han existit o que existeixen, però el títol "El Falsari ja ve a ser tota una declaració d'intencions, és a dir, em dedico a jugar amb una matèria primera que és propera i és real però en la qual jo em permeto inventar. Penso que això ja passa en moltes històries de poble que, al final es difícil saber què és veritat i què és mentida, però les històries continuen explicant-se".

Un recull de 17 relats

Aquest llibre és un recull de 17 relats, històries independents. "La majoria busquen deixar un bon regust de boca, busquen el somriure i busquen riure a partir de determinats episodis. Tot i que n'hi ha algunes més dures, sempre insisteixo en aquell punt en què el lector no sap si allò és veritat o és mentida, si va passar o no. En molts casos parteixo de fets reals que es poden trobar a la premsa a finals del segle XIX o principis del segle XX. Utilitzo una mica la tècnica narrativa de les llegendes urbanes".

Pel que fa a la localització i proximitat de les seves històries, Orensanz va comentar que, "jo sóc un periodista local. A mi m'agraden els fets de proximitat i les meves històries gairebé sempre parteixen d'alguna cosa que t'explica algú. Jo estic convençut que hi ha grans històries a tot arreu, però ens hem acostumat a que les grans històries passen a Manhattan, a París o la diagonal de Barcelona, però realment hi ha personatges i històries universals a tot arreu. La diferència és qui l'explica i qui mira".

Comenta aquest article