Informació general

Antonio López, nou president de l'Associació Local d'Empreses de la Construcció de Cambrils

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: el tresorer, Jordi Jiménez; el primer vicepresident, Victoriano Luque; el president, Antonio López; el segon vicepresident, Antoni Franch; i el secretari, Joan Esteve Solana
D'esquerra a dreta: el tresorer, Jordi Jiménez; el primer vicepresident, Victoriano Luque; el president, Antonio López; el segon vicepresident, Antoni Franch; i el secretari, Joan Esteve Solana | Berta Ruiz

Antonio López és el nou president de l'Associació Local d'Empreses de la Construcció de Cambrils (ALECC), en substitució de Tomás Arcos, el qual ha ocupat el càrrec el darrer any i mig. El passat 1 de març es va realitzar l'assemblea de l'ALECC –a la seva seu social–, en la qual es va renovar tota la junta directiva al complet. Així doncs, es va nomenar Antonio López com a nou president de l'associació; Antoni Franch com a vicepresident primer; Victoriano Luque com a vicepresident segon; Jordi Jiménez com a tresorer; Joan Solana com a secretari i com a nous vocals de la junta: Josep M. Cristino, Jordi Moreno, José Osuna, Tomás Arcos, Josep Pallarès, David Torres, Santi Gámez, Jesús Carvajal, Miquel Martín, Javi Blanco, Joan Lluís Julve, Jaume Escurriola i David Hornos.

Implicar totes les empreses de construcció de Cambrils

El nou president de l'associació –Antonio López– i el nou vicepresident –Antoni Franch– han volgut comentar a Revista Cambrils Diari Digital tots aquests canvis i els propers objectius de futur de l'associació. Un dels objectius principals de la nova junta directiva de l'ALECC, segons Antoni Franch, "és implicar totes les empreses de la construcció de Cambrils, aconseguir que es vinculin a l'activitat de l'associació i fer unió entre tots per combatre les competències externes. A banda, volem formar i informar les empreses sobre totes les activitats que es fan a nivell municipal i a nivell de la demarcació". Per exemple, tot els temes relacionats amb la formació a través de cursos de seguretat en el treball, salut o direcció d'empreses, segons va comentar Franch. De fet, l'associació cambrilenca vol impulsar l'organització de cursos i tallers formatius adreçats al gremi de la construcció, amb el suport de la Federació de Gremis de la Construcció (FEGCO). En aquest sentit, Antonio López va puntualitzar que, "hem d'oferir la màxima informació i formació a les empreses d'aquí. Ajudar-los en tots els temes de tramitació i documentació per afrontar les obres".

"Reconeixem que l'Ajuntament de Cambrils està fent un gran esforç en inversions en la construcció d'obra pública"

Sobre aquesta qüestió, Franch va manifestar que des de l'Associació Local d'Empreses de la Construcció de Cambrils, "reconeixem que l'Ajuntament de Cambrils està fent un gran esforç en inversions i en la construcció d'obra pública. Reconeixem que les empreses de Cambrils no ens hem dedicat a preparar-nos per poder accedir a aquests concursos públics i ara, una de les nostres inquietuds és que la gent del poble es prepari per aconseguir la licitació d'aquestes obres. Fins ara, amb tanta obra privada, les empreses locals no s'havien dedicat a accedir a l'obra pública. L'Ajuntament té un gran volum d'obres que s'estan emportant empreses de fora. Això no és cap crítica, perquè és un concurs obert al qual hi poden accedir empreses de tot l'àmbit estatal". Per això, segons va remarcar López "des del gremi volem informar i preparar aquestes empreses locals a poder accedir a aquestes projectes d'obra pública, ja que l'Ajuntament ho està impulsant". Pel nou president de l'associació –Antonio López–, "el que volem és que si es fa una obra al poble, les empreses locals les puguin afrontar. Els diners es quedaran aquí, el personal es mourà aquí i això farà reactivar l'economia local".

La situació actual de la construcció està estancada

Pel que fa a l'actual situació del sector de la construcció, ambdós van reconèixer que ara per ara la situació està força estancada i encara no es detecten símptomes de recuperació. De fet, tant López com Franch, van apuntar que en un parell anys es podria "començar a reactivar el tema", ja que actualment un dels grans problemes és el finançament dels projectes. "Sense finançament no pots afrontar les obres. Això és una cadena", va dir López. Una cadena que afecta el sector en tots els seus àmbits, especialment en l'ocupació i en les elevades taxes d'atur que presenta la construcció en aquest període de crisi econòmica. Segons va dir Franch, "l'ocupació és un tema que ens preocupa molt. L'atur a les empreses de construcció local ha propiciat una disminució d'entorn el 60% dels treballadors. Moltes empreses també han desaparegut, ja que s'han vist obligades a deixar l'activitat. De fet, algunes empreses que formaven part de l'ALECC s'han donat de baixa. Actualment, l'associació compta amb unes 35 empreses, tot i que un altre dels objectius de la nova junta directiva és fer créixer aquest nombre d'associats.

Comenta aquest article