Informació general

Uns 2.200 cambrilencs es troben en situació d'atur, gairebé un 16% de la població activa de Cambrils

Per Berta Ruiz

Punt d'Autoservei del SOC, instal·lat a les oficines del Departament d'Educació i Polítiques d'Ocupació, al carrer de Colom

Les dades d'atur a Cambrils, a data de desembre de 2009, se situaven en 2.209 persones aturades, de les quals 1158 eren homes i 1051 eren dones. La xifra assolida el mes de desembre va ser la màxima enregistrada al llarg de 2009. De fet, l'any passat s'iniciava amb 1.865 persones a l'atur, amb una progressiva i lleugera disminució a partir dels mesos d'abril, maig, juny i juliol. Precisament va ser al mes de juliol de 2009 quan es va registrar el mínim d'aturats de l'any amb un total de 1.590 persones, de les quals 859 eren homes i 731 eren dones. Les dades d'atur a partir del mes d'agost i fins a finals d'any van experimentar un creixement continuat fins a les poc més de 2.200 persones. Aquesta xifra suposa un 16% de la població activa de Cambrils.
Pel que fa als sectors més afectats, el sector serveis encapçala el rànquing per sobre de la resta, amb uns màxims d'unes 1.300 persones aturades en aquest sector. Per darrere s'hi situa el sector de la construcció amb unes xifres que, al llarg de l'any 2009, es van situar entre els 400 i els 480 aturats en aquest sector. La franja d'edat més afectada per l'atur a Cambrils és la dels 30 als 45 anys, amb uns màxims de 930 persones; seguida de la franja de més de 45 anys, amb unes dades que van dels 520 als 690 treballadors afectats.

L'Ajuntament contractarà 54 persones en el marc del projecte "Impuls"

Sobre tota aquesta problemàtica, el regidor d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació de l'Ajuntament –Salvador Matas– i l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– van presentar ahir en roda de premsa el recent projecte "Impuls" posat en marxa recentment per la Generalitat de Catalunya per tal d'impulsar la contractació de més de 25.000 persones arreu del territori català que es trobin en situació d'atur. El projecte compta amb una inversió d'uns 100 milions d'euros.
Aquest projecte contempla la contractació de persones que estiguin actualment a l'atur o bé, se'ls hi acabi la prestació de l'atur. Aquest programa es concreta a Cambrils amb la contractació de 54 persones per part de l'Ajuntament de Cambrils per un període de 6 mesos i amb una retribució entorn el salari mínim interprofessional. Tal com va comentar Matas, el projecte s'engega des de la Generalitat, però pel consistori cambrilenc també suposa una participació activa pel que fa a tota la tasca organitzativa, a banda d'un volum important d'inversió que se situarà entorn els 20.000 o 30.000 euros. L'aportació econòmica de la Generalitat se situarà en uns 7.000 euros pel sou de cada treballador, més una aportació de 500 euros en matèria de formació. La resta del sou anirà a càrrec de l'Ajuntament.

6 mesos de feina i formació

La contractació d'aquestes persones, per un període de 6 mesos, també inclou unes hores de formació. Els sectors en els què treballaran aquestes persones seran els de les noves tecnologies i telecomunicacions, les energies renovables i la rehabilitació d'edificis i equipaments municipals. Tal com va detallar Matas, actualment s'està treballant en l'elaboració dels 54 plans d'ocupació, per tal que aquestes persones puguin començar a treballar abans del mes de juny. Cal que totes les persones que participin en aquest projecte estiguin registrades en el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).

En aquest punt, Robert Benaiges va explicar que, "en aquests moments la taxa d'atur a Cambrils té uns nivells prou elevats, tot i que l'ocupació al municipi pateix una forta estacionalitat. Hem de possibilitar tots els instruments necessaris per generar més ocupació, formació i ajut a les persones que es troben en una situació delicada".

Posada en marxa d'un Punt d'Autoservei del SOC

D'altra banda, la roda de premsa d'ahir també va servir per presentar un nou servei instal·lat a les oficines del Departament d'Educació de l'Ajuntament de Cambrils (situades al carrer de Colom): un Punt d'Autoservei del SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya) que permet realitzar tot un seguit de tràmits com la renovació de la demanda d'ocupació, l'actualització de dades i la consulta dels informes personals sense haver-se de desplaçar a l'oficina de Treball de Reus.

El funcionament del PAS (Punt d'Autoservei del SOC) és senzill i intuïtiu a través d'una pantalla tàctil d'un caixer. Alguns dels serveis que ofereix estan relacionats amb serveis d'informacions com catàleg de prestacions, sol·licituds i informes, cursos i ofertes de feina, i serveis de gestió de la demanda.
Aquest servei, tal com va explicar Salvador Matas, permetrà accedir a les informacions i tràmits que, habitualment, es duen a terme a les oficines de treball. Recordem que, actualment s'estan construint les noves oficines de SOC a Cambrils, que estaran situades entre els carrers de Moragues i Barret i de Jaume Ferran.

Comenta aquest article