Informació general

L'institut La Mar de la Frau rep una subvenció de més de 2,9 milions d'euros per a l'ampliació del centre i dels seus estudis

Per Berta Ruiz

Aspecte actual de l'institut La Mar de la Frau, que serà ampliat properament

L'institut La Mar de la Frau rebrà una inversió de 2.923.251 euros per part de la Generalitat de Catalunya per ampliar les seves instal·lacions i que el centre pugui acollir un total de quatre línies d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i s'ampliïn els ensenyaments que ofereix actualment l'institut amb tres noves línies de Batxillerat. Aquest acord va ser aprovat pel Govern de la Generalitat el passat 2 de març. En total s'invertiran uns 125 milions d'euros per construir i substituir 26 centres escolars d'arreu del territori català, així com 18 noves construccions de centres que actualment estan de manera provisional en mòduls prefabricats.

Ampliació de l'institut La Mar de la Frau

Així ho feien públic ahir en roda de premsa, el regidor d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació de l'Ajuntament de Cambrils –Salvador Matas– i l'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges. Sobre aquesta inversió, Salvador Matas va comentar que aquesta inversió servirà per realitzar la segona fase de les obres de l'institut La Mar de la Frau per crear els espais formatius necessaris per tal que els alumnes puguin cursar els estudis de Batxillerat o de cicles formatius, ja que actualment el centre només ofereix estudis d'ESO. Des de fa uns anys, tal com va explicar Matas, "estàvem treballant amb el Departament d'Educació, per tal que aquest centre pogués tenir tota l'oferta educativa. Era una demanda de l'equip directiu del centre, del professorat i de les famílies, que expressaven la voluntat de que l'alumnat seguís els seus estudis al centre, sense la necessitat d'haver de desplaçar-se per estudiar el Batxillerat".

Capacitat per a 690 alumnes

De fet, amb l'ampliació d'aquesta segona fase, l'institut tindrà una capacitat total de 690 alumnes i gairebé es doblarà el volum d'espai amb el què es compta actualment. Pel que fa a l'inici de les obres i terminis de les mateixes, Salvador Matas va apuntar que en uns 4 mesos aproximadament podria enllestir-se la redacció i licitació del projecte, mentre que el termini de les mateixes podria allargar-se uns 11 mesos mes. Així doncs, es preveu que al setembre de 2011 podria estar enllestida aquesta ampliació del centre.

Les obres de l'escola La Bòbila podrien iniciar-se el proper mes de maig

D'altra banda, sobre l'altre projecte en marxa, el de l'escola La Bòbila que s'ha de construir a la zona de la Bòbila, Salvador Matas també va anunciar algunes novetats. El projecte d'aquest nou centre ja està adjudicat i les perspectives del Departament d'Educació de la Generalitat són que el proper mes de maig s'iniciïn les obres de construcció de la nova escola. Recordem que, actualment aquest centre està ubicat de manera provisional a la zona de la Llosa, amb uns equipaments prefabricats.

Pel que fa a la posada en marxa d'aquest nou centre escolar, Matas també va apuntar al setembre de 2011 com a possible data d'obertura de la nova escola. Una escola que quan obri les seves portes, ja ho farà en plena ocupació amb les seves 18 aules d'Educació Infantil i Educació Primària al 100% de la seva capacitat. Això, segons va dir Matas, "ens demostra que el ritme de creixement de la població de Cambrils ha estat molt notori. La satisfacció és que hem donat resposta a aquesta demanda amb uns equipaments educatius de primer ordre i seguint el disseny d'un mapa escolar en el que tots els alumnes tenen a prop un equipament, per evitar al màxim els desplaçaments.

Una futura nova escola a Cambrils, possiblement a Ponent

No obstant, el volum d'alumnat cambrilenc segueix creixent i ja es podria plantejar la construcció d'un nou centre escolar a Cambrils. Tal com va manifestar Matas, "en aquesta setmana de prematriculació, hem pogut conèixer quin és el volum d'aules demandades pel curs vinent. L'oferta de línies per a P3 no només s'ha omplert al 100%, sinó que s'ha hagut de crear una nova línia. Per tant, haurem de buscar un nou emplaçament temporal per tal d'ubicar correctament aquests alumnes. Això encara s'està definint per part del Departament d'Educació, però queda clar que ja hem de parlar d'una nova escola a Cambrils".

Tot i això, de moment el Departament no es mostra partidari de crear aquesta nova escola de manera immediata, sinó començar a parlar-ne a partir del curs vinent. En aquest sentit, Matas va apuntar que, "una vegada es desplacin els alumnes de l'escola La Bòbila cap al nou centre, les actuals instal·lacions provisionals –situades a la Llosa– continuaran funcionant per acollir una nova escola que s'haurà de crear. Haurem de veure on s'ubica, però hi ha moltes possibilitats que aquesta nova escola s'acabi ubicant a les urbanitzacions de Ponent, ja que és el sector del municipi, que encara no té una escola de proximitat".

Sobre aquesta qüestió, l'alcalde va apuntar que des de l'any 2003 s'han anat creant escoles, "hem marcat un ritme de treball que no té vola enrere. Hem anat per davant de les necessitats per evitar els problemes de col·lapse que existien l'any 2003". En aquest mateix sentit, Salvador Matas va assenyalar que abans de 2003, "feia 17 anys que no es construïa cap nova escola. Hem hagut de córrer, perquè l'equipament que teníem aleshores no cobria les necessitats, i part de l'alumnat havia de marxar fora de Cambrils. Tenim uns equipaments educatius de primer ordre i un parc escolar molt nou".

Aspecte dels mòduls provisionals del CEIP La Bòbila a la Llosa

Comenta aquest article