Informació general

"Pugem escales! 7 minuts al dia posen el cor en forma" és l'eslògan de la nova campanya de promoció de l'activitat física

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: Joaquim Ferràs, Joan Guix i Maricel Llaveria pujant les escales de l'edifici de l'Ajuntament, ahir després de la roda de premsa de presentació

"Pugem escales! 7 minuts al dia posen el cor en forma". Aquest és l'eslògan de la nova campanya de promoció de l'activitat física i millora de la salut que l'Ajuntament de Cambrils posa en marxa arreu dels seus diferents equipaments municipals, i que va adreçada a tot el personal i treballadors municipals i a aquelles persones que facin ús d'aquests espais. Aquesta nova campanya va ser presentada ahir en roda de premsa per la regidora de Polítiques Socials i Salut de l'Ajuntament de Cambrils –Maricel Llaveria–, el director dels serveis territorials de Salut de Tarragona i del servei regional de l'Agència de Protecció de la Salut al Camp de Tarragona –el doctor Joan Guix– i el responsable de l'equip de Protecció de la Salut del servei regional de l'Agència de Protecció de la Salut al Camp de Tarragona, Joaquim Ferràs.

Pujar escales 7 minuts al dia redueix el risc de patir malalties cardiovasculars

Tal com va explicar Maricel Llaveria, el projecte "Pugem escales! 7 minuts al dia posen el cor en forma" es posa en marxa amb l'objectiu de fomentar l'activitat física, ja que segons va dir, "una cosa tan senzilla com pujar escales durant 7 minuts al dia, redueix el risc de patir malalties cardiovasculars". Aquesta iniciativa ja s'ha donat a conèixer a tot el personal de l'administració local. A banda, també es col·locaran diferents indicadors de la campanya a les escales dels edificis per tal de fomentar-ne el seu ús. Maricel Llaveria també va explicar que aquest projecte s'enceta en els equipaments municipals, però també es donarà a conèixer a la resta de la ciutadania.

El Baix Camp, la comarca catalana amb uns nivells de tabaquisme i alcohol més elevats i el 50% de la població es declara sedentari o amb una activitat física mínima

Per la seva part, el doctor Joan Guix, va destacar que aquest és un projecte pioner al Camp de Tarragona i va felicitar les accions impulsades des de l'Ajuntament de Cambrils en matèria de promoció de la salut. Sobre l'ús de escales, Guix va explicar que "aquesta és una acció senzilla i barata que té un impacte notable. Alguns dels problemes fonamentals de malaltia i de causes de mort a Catalunya venen derivats de l'obesitat i el sedentarisme". De fet, segons va apuntar el doctor Guix, "al Baix Camp tenim el problema afegit, ja que la comarca està per sobre de la mitjana de Catalunya en consum de tabac i alcohol. A banda, un 50% dels homes i de les dones del Baix Camp també es declaren absolutament sedentaris o que realitzen una activitat física mínima". Aquestes dades estan fer sobre de la mitjana catalana, en la que el 33% dels homes es declaren sedentaris pel 43% de les dones. Sobre els beneficis de pujar escales durant 7 minuts al dia, Guix va comentar que, "pujar escales consumeix 6 vegades més calories que estar en repòs sedentari; redueix un 27% la mortalitat per malalties cardiocirculatòries en homes de mitjana edat (35-50 anys) i consumeix unes 10 kilocalories per minut".

Joan Guix també va recordar que aquest tipus de projectes s'emmarquen en campanyes d'àmbit general impulsades pel Departament de Salut de la Generalitat. Actualment, està en marxa la campanya "30+5", és a dir, 30 minuts d'activitat  física diària i 5 peces de fruita o verdura.

Promoure l'activitat física per reduir l'obesitat i el sedentarisme

Finalment, Joaquim Ferràs també va destacar la constant implicació de l'Ajuntament de Cambrils en aquests projectes. Segons va dir, "Cambrils sempre ha estat fidel col·laborador del projecte demostratiu. Un projecte que s'anticipava al que havia de ser l'Agència de Salut Pública de Catalunya que pràcticament ja és una realitat. Abans de ser efectiva, es van fer assajos al territori per reunir tots els agents de salut i assolir uns objectius comuns en matèria de salut pública. Per tant, el projecte que presentem, s'incideix en aquests objectius: la promoció de l'activitat física per pal·liar el sedentarisme i l'obesitat que s'observa a la població".

En una altra línia, segons va assenyalar Ferràs, també estem promovent l'alimentació saludable, la lluita contra el tabaquisme i el consum responsable de l'alcohol.

Comenta aquest article