Informació general

La candidatura de Cambrils a acollir la seu d'INEFC s'aprova al plenari de manera unànime

Per Raquel Samaniego

Detall del ple d'ahir

El principal obstacle que ahir van trobar tots els grups polítics al ple sobre la candidatura de Cambrils per acollir l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC) era la forma de finançar l'edifici, que tindria un cost aproximat d'uns cinc milions d'euros. Tot i així, fent el símil amb "el tren que només passa una vegada", tots els representants polítics van votar a favor de la candidatura acollint-se fèrriament al compromís de l'alcalde en buscar fórmules de finançament alternatives que no representin una càrrega pels ciutadans de Cambrils.

Robert Benaiges va apostar per un Cambrils universitari, "una ciutat que té equipaments esportius de primer nivell a disposició de l'Institut; també amb mar, amb un port esportiu també a disposició dels alumnes del centre. A més, l'Institut ara vol apostar per l'estudi d'esports nàutics". Si finalment Cambrils és escollida entre les altres candidates, "hem de buscar finançament a través de fórmules més originals que no comportin més endeutament per aquest Ajuntament i que tampoc carreguin la butxaca del ciutadà. A més, volem que sigui un projecte de tot l'Ajuntament, no només del govern local", deia l'alcalde, oferint així la seva col·laboració als membres de l'oposició.

Compromís per buscar alternatives

Iñaki Carnero, el regidor no adscrit, va ser el primer en mostrar la seva acceptació a la candidatura donant la raó a l'alcalde assegurant que és una gran oportunitat per Cambrils per poder esdevindre un referent en l'àmbit universitari i per donar impuls a aquest sector. Per la seva part, Francesc Garriga, del PP, també es mostrava satisfet de que Cambrils sigui candidata oficial a acollir la seu, però va voler proposar al govern local una forma de finançament. "Per tal de poder sufragar el cost de les obres, es podria instar a vicepresidència del govern de la Generalitat, de qui depèn l'Institut, a què ells es fessin càrrec del cost de l'edifici ja que l'Ajuntament de Cambrils, en aquest cas, cedeix gratuïtament els terrenys on s'hauria d'ubicar". Si no fos així, apuntava, "veiem difícil que aquestes obres no comportin una càrrega pels ciutadans".

En aquest punt, Benaiges afirmava que aquesta oportunitat "no es pot deixar passar i s'ha de fer un treball conjunt perquè no es perdi". Va contestar a Garriga assegurant que aniran on calgui per aconseguir el màxim finançament, com per exemple a través de subvencions de les diferents institucions del territori. "Tan de bo no tinguem que aportar nosaltres res", puntualitzava.

El "tren" que ja va passar una vegada amb la Facultat de Turisme

La portaveu de CiU, Mercè Dalmau, es mostrava a favor de la candidatura per què "pot ser una oportunitat pel moviment econòmic de Cambrils". A més, li va agrair el compromís de buscar nou finançament i li va oferir tota la col·laboració del grup municipal per tal de poder oferir les seves idees i opinions. L'últim en intervenir de l'oposició va ser Xavier Martí, portaveu de la PLIC, també apuntava que seria molt bo per la població i donava les gràcies a l'alcalde pel seu compromís. "A més, pot ser un bon factor per desestacionalitzar la temporada turística", apuntava.

Els companys de govern, Salvador Matas i Joan Recasens en aquest punt també van mostrar la seva satisfacció. El primer d'ells va dir que "aquest tren ja el vam perdre una vegada, fa 10 anys", quan encara no s'havia decidit l'emplaçament de la facultat de Turisme i Oci, ara a Vila-seca, i per això és la segona oportunitat que se'ns presenta i no la podem deixar passar. El segon, Recasens, va assegurar que compten amb el suport d'altres poblacions de l'entorn, com Mont-roig del Camp, que ha posat a disposició dels alumnes del seu velòdrom.

Comenta aquest article