Informació general

L'aparcament soterrani de la plaça del Pòsit serà explotat durant 75 anys per la Confraria de Pescadors

Per Raquel Samaniego

Aspecte de la plaça del Pòsit, aquest passat diumenge
Aspecte de la plaça del Pòsit, aquest passat diumenge | Lluís Rovira i Barenys

El maratonià ple ordinari d'ahir al vespre, un dels més llargs dels últims mesos ja que va començar a les 20 hores i va acabar a les 23.30, va aprovar tot un seguit de punts referents al mes de febrer. Un d'ells va ser la concessió administrativa a la Confraria de Pescadors de Cambrils per a la construcció i explotació de l'aparcament soterrani de la plaça del Pòsit. Aquest acord signat estableix que, durant 75 anys, l'Ajuntament cedeix l'ús del subsòl a la confraria, així com l'espai públic de l'entorn del futur edifici del Pòsit perquè pugui ser explotat com aparcament públic. Amb aquest conveni, la confraria es compromet a cedir al consistori l'espai privat de la plaça, és a dir, que aquesta passa a ser de titularitat municipal. A més, també es farà càrrec del cost de la urbanització de la superfície quan l'aparcament estigui cobert.


Aprovat definitivament el Consorci de Benestar Social

El passat ple del mes de gener es van aprovar els estatuts d'aquest nou Consorci entre l'Ajuntament de Cambrils i el Consell Comarcal del Baix Camp, i ahir es donava un pas més en aquest acord amb la seva aprovació definitiva, però en la que es contempla una al·legació en els estatuts. Segons va explicar l'alcalde, Robert Benaiges, el mateix Ajuntament i d'acord amb el Consell Comarcal s'ha demanat garantir de manera "més precisa" els drets dels treballadors d'ambdós institucions, amb un doble sentit: "En primer lloc, garantir que mentre no hi hagi un conveni propi del Consorci, els treballadors de les dues institucions gaudiran de les mateixes condicions que tenien fins el moment; i també aquelles que puguin adquirir al llarg del temps mentre no es signi aquest conveni, com pot ser l'increment de retribucions pactades, concursos de mobilitat de promoció interna, o aplicacions de les relacions de llocs de treball en el futur".

Sobre aquest aspecte, el Comité de Personal de l'Ajuntament va fer arribar al govern local una proposta que volien incloure en les al·legacions. Segons Benaiges, "els treballadors volen que una vegada s'aprovi el nou conveni que reguli els treballadors del consorci, aquests es puguin acollir al nou o a l'antic, segons les seves conveniències". La resposta de Benaiges va ser negativa, ja que a banda de considerar-la "peculiar", assegura que no s'ha fet enlloc i que no estava disposat a negociar-ho. Aquest punt de l'ordre del dia va ser votat a favor per l'equip de govern (PSC, ERC i ICV), la PLIC i el regidor no adscrit, votat en contra pels regidors del PP, i les abstencions dels tres de CiU.

El nou polígon Belianes i el traspàs de competències de l'N-340

L'alcalde va avançar dilluns, un dia abans del ple, diferents aspectes que s'havien d'aprovar ahir. Un d'ells era l'aprovació definitiva del polígon Belianes Sud, que va ser aprovat per tots els membres de l'Ajuntament. Aquest nou espai industrial, situat contigu a l'actual, s'ha desencallat després de més de 15 anys de treball i obstacles. Aquest tindrà 35 hectàrees de superfície i capacitat per acollir fins a 600 activitats.

Per altra banda, ahir també s'aprovava unànimement el traspàs de competències de la carretera N-340 del Ministeri de Foment a l'Ajuntament de Cambrils. El consistori rebrà, el 2011 i 2012, un total d'1,1 milions d'euros que es destinaran a costejar part de les obres per reconvertir la carretera general en una rambla urbana amb pàrquing soterrani i diverses rotondes. Aquest projecte està previst en tres grans fases, la primera de les quals l'alcalde vol iniciar abans de que s'acabi aquest mandat. En aquest punt, tots els portaveus de l'oposició mostraven la seva satisfacció per la notícia.

Creada la xarxa participativa del Camp de Tarragona

A la Sala de Plens es va oficialitzar ahir l'acord de col·laboració entre els ajuntaments de Tarragona, Reus, Mont-roig, Cambrils i els consells comarcals del Baix Camp i del Tarragonès per a la creació de la xarxa per a la participació ciutadana al Camp de Tarragona. Segons el regidor cambrilenc Oliver Klein, porten un any i mig de treball per fomentar la participació ciutadana. "Ja tenim el recolzament de la Generalitat i ens han marcat com un exemple a seguir en d'altres territoris", assegurava, afegint que la setmana vinent s'adheriran els consells del Priorat, Alt Camp i Conca de Barberà.

Préstec a llarg termini a Aparcam per finançar el seu edifici

El ple va aprovar la concertació d'un préstec a llarg termini a la societat municipal Aparcam SLM pel finançament de la construcció del nou edifici, segons ja es va preveure al pressupost pel 2010. Aquest punt va ser llargament debatut a la sala de plens per tots els representants dels grups municipals. Garriga, en aquest ca, apuntava que per coherència votarien en contra, ja que ells ja van votar en aquest sentit quan es va aprovar fer aquest equipament. A més, va voler destacar un aspecte de l'obra: "Primer es va dir que el cost de l'edifici seria de 800.000 euros, i ara ascendeix a més d'1,2 milions d'euros. Creiem que aquesta instal·lació és innecessària, no pensem que sigui la forma més adequada de pagament —a través d'aquest préstec— i a més no és el moment oportú per fer-ho".

Mercè Dalmau també apuntava que no és necessària aquesta instal·lació municipal, ja que "és agosarat que una empresa municipal s'endeuti amb aquests diners". Per la seva part, Martí especificava que "hi ha moltes més prioritats a Cambrils que no fer aquest edifici". Un exemple pel cambrilenc independent va ser la creació de noves zones d'aparcament ara que han tret la plaça del Pòsit, una bona part dels d'Horta de Santa Maria o els que l'any passat van treure de la façana marítima. Benaiges va contestar-los a tots fent referència a què Aparcam és una societat i no la corporació, preguntant-se que "si les entitats financeres donen el crèdit és perquè consideren que es garantirà el pagament". A més, deia, "s'ha de solucionar el tema dels vehicles abandonats, i la mobilitat a Cambrils. Són peticions fetes per tothom i el temps ens donarà la raó". Per últim, a Martí el va contestar que són l'únic govern que han fet aparcaments alternatius a tots els barris cambrilencs, amb milers de noves places disponibles per tots els usuaris. Els vots van ser favorables per part de l'equip de govern i del regidor no adscrit, i el vot en contra dels de CiU, PP i la PLIC. 

Comenta aquest article