Informació general

Salou reclama un nou model de finançament pels municipis turístics

Per Lluís Rovira i Barenys

El regidor de Turisme de Salou, Alberto del Hierro; l'alcalde de Salou, Pere Granados, i el gerent del Patronat de Turisme de Salou, Juanma Alonso, en la presentació de la moció en el marc de Fitur

L'Ajuntament de Salou va presentar ahir a Fitur la moció que el proper 27 de gener passarà pel plenari municipal de la veïna localitat  i que reclama un canvi en el finançament  dels municipis turístics per part de la Generalitat. Segons l'alcalde de Salou, Pere Granados, "els municipis turístics com Salou, que multipliquen per nou la població flotant respecte a la censada tenen un major índex de despesa a causa d'haver de redimensionar tots els serveis". Un cop estigui aprovada per ple, l'Ajuntament de Salou, es posarà en contacte amb la resta de municipis turístics per a traslladar-los la moció.

Més finançament pels municipis turístics

D'entrada, la moció demana que es modifiqui la definició dels municipis turístics prevista en l'article 125 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, per tal que "permeti una definició més àmplia i adequada a les necessitats reals dels municipis turístics de l'Estat". Salou, a través d'aquesta moció, reclama que es reconegui la singularitat dels municipis turístics i que es vinculi el finançament suficient per garantir la prestació de serveis a la població flotant o assistida. Segons es demana a la moció, el model específic de finançament dels municipis turístics ha de tenir en compte tant la població estacional turística com el número de places d'allotjament dels establiments turístics a més de les places de segona residència.

En el punt número 4 de la moció, Salou reclama que es reformin les participacions en impostos de l'estat regulades per la llei d'Hisendes Locals. La reforma d'aquesta llei hauria de reflectir la recaptació impositiva local derivada de l'activitat econòmica i turística.

Creació d'una associació de municipis turístics

Segons queda registrat en un altre dels punts de la moció, l'Ajuntament de Salou vol crear una associació de municipis turístics que també inclogui sectors privats de la indústria turística. Segons Pere Granados, un cop aprovada la moció, es traslladarà l'acord la resta de municipis turístics per a formalitzar la nova entitat.
Finalment, la moció reclama a la Generalitat el traspàs de la gestió de platges o que, en tot cas, sigui la Generalitat qui assumeixi, subsidiàriament, els costos i despeses que es paguen per actuacions com ara el servei de socorrisme i salvament o la neteja i manteniment de les platges ja que això, "permetria minimitzar l'impacte econòmic sobre els pressupostos municipals".

Comenta aquest article