Informació general

Cambrils se sumarà a l'ajuda humanitària per a Haití després del devastador terratrèmol que ha destruït el país

Per Berta Ruiz

El cònsol d'Haití a Barcelona –Marc Antoine Archer Saint-Cyr– i la seva dona Ana Belio –presidenta de l'ONGD Grapph (Grup d'Ajuda Permanent al Poble Haitià), el passat mes de maig de 2008, en el marc de les Jorndes Interculturals i Solidàries

Cambrils se sumarà immediatament als moviments d'ajuda humanitària per a Haití, després que el passat 12 de gener, un devastador terratrèmol sacsegés aquest país caribeny provocant una gran quantitat de morts i enormes destrosses arreu del seu territori. De fet, des de l'any 2003 Cambrils manté un estret lligam amb Haití i més concretament amb la ciutat de Miragoane –lloc d'origen del desaparegut metge i exregidor de l'Ajuntament de Cambrils, Alphonse Arcelin– amb qui Cambrils hi està agermanada i hi col·labora des d'aleshores.

Aportació econòmica al Fons Català de Cooperació

Sobre aquesta mobilització humanitària per ajudar a la població haitiana, el regidor de Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Cambrils –Oliver Klein– ha confirmat que Cambrils recolzarà econòmicament aquesta campanya d'emergència, a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Tal com ha explicat Klein a Revista Cambrils Diari Digital, "des de fa molts anys, l'Ajuntament de Cambrils és soci del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament al qual hi fa una aportació directa d'ajuda per a catàstrofes naturals i emergència. Sempre guardem uns diners per aquestes circumstàncies i en aquest cas, donat que ja tenim el pressupost de 2010 a disposició ja ens podem comprometre a contribuir econòmicament a la campanya d'emergència que s'activarà a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament". Sobre la quantitat que s'hi aportarà, Klein va comentar que, "no podem dir la xifra encara, però potser farem un esforç addicional tractant-se d'Haití i tenint en compte que Miragoane també ha patit moltes destrosses".

Número de compte ciutadà per col·laborar econòmicament

A banda, avui mateix l'Ajuntament de Cambrils ha activat un número de compte corrent ciutadà solidari per a tothom que vulgui fer alguna aportació econòmica. "Aquests diners que es puguin recaptar se sumaran a l'ajuda directa que l'Ajuntament de Cambrils farà al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament", segons va apuntar Klein. Aquest número de compte és el següent: 2100 0141 370200352981 de La Caixa.

El cònsul d'Haití a Barcelona i la seva dona són localitzats

A primera hora del matí d'ahir dijous no es tenia notícia de la situació del cònsul d'Haití a Barcelona –Marc Antoine Archer Saint-Cyr– i la seva dona, la saragossana Ana Belio –presidenta de l'ONGD Grapph (Grup d'Ajuda Permanent al Poble Haitià) que es trobaven al país des del passat 1 de gener per motius professionals i realitzant tasques amb diferents ONG amb les quals hi col·laboren. De fet, el maig de 2008, tots dos van ser presents a Cambrils en el marc de les VI Jornades Interculturals i Solidàries per oferir una xerrada al Centre Cultural i Ocupacional sobre la situació actual d'Haití. Anteriorment, l'any 2003,
el cònsul d'Haití a Barcelona –Marc Antoine Archer Saint-Cyr– també va ser present a Cambrils durant l'acte oficial d'agermanament entre Cambrils i Miragoane.

Després d'uns primers moments d'incertesa en què els seus familiars es van posar en contacte amb els mitjans de comunicació per donar a conèixer la seva desaparició, a primera hora de la tarda es va conèixer que tots dos es troben bé i que estan intentant sortir del país en direcció a la República Dominicana. Oliver Klein va confirmar que, en els darrers mesos, des de l'àrea de Cooperació i Solidaritat han mantingut freqüents contactes amb Ana Belio i amb Marc Antoine Archer Saint-Cyr per posar en marxa projectes de desenvolupament a Haití. "En els últims mesos ens hem reunit molt amb ells, i ara justament estaven a Haití fent uns contactes per consolidar un projecte a la zona de Miragoane". Concretament, des de l'Ajuntament de Cambrils es voldria impulsar una "xarxa d'enfortiment institucional per als municipis de la regió de Nypes, on Miragoane n'és la capital". No obstant, i després del devastador terratrèmol, "frenem aquest projecte i activem el pla d'emergència".

La foto de Revista Cambrils del cònsol d'Haití i la seva dona, a diferents mitjans de comunicació

Quan es va conèixer la notícia de la desaparició del cònsol d'Haití i la seva dona, des del diari Heraldo de Aragón es van posar en contacte amb Revista Cambrils per sol·licitar la imatge publicada per Revista Cambrils Diari Digital el maig de 2008 en la que hi apareixien els dos. Pocs minuts després, la imatge de Revista Cambrils era publicada en portada a l'edició digital d'aquesta publicació. A banda, al migdia també van emetre aquesta mateixa imatge als informatius de Telecinco i de LaSiete (canal temàtic de Telecinco a la TDT). Avui, la foto cedida per Revista Cambrils també surt publicada a l'edició impresa de El heraldo de Aragón.

Portada de l'edició digital del Heraldo d'Aragón, ahir al matí, amb la foto de Revista Cambrils

Comenta aquest article