Informació general

Els ajuntaments podran autoritzar la implantació d'establiments comercials fins a 1.300 metres quadrats dins el nucli urbà

Per Berta Ruiz

La Trama Urbana Consolidada de Cambrils contempla les zones de la Vila, l'Eixample, l'Eixample Platja i el Port

El Govern de la Generalitat va aprovar el passat 22 de desembre el Decret llei d'ordenació dels establiments comercials de Catalunya, fruit de la transposició de la Directiva de Serveis a la normativa catalana de comerç.

El nou text preveu que les implantacions de noves superfícies comercials es localitzin a les trames urbanes consolidades dels pobles i ciutats. Sobre aquesta qüestió, el regidor de Promoció de Ciutat de l'Ajuntament de Cambrils –Oliver Klein– va valorar a Revista Cambrils Diari Digital que, "aquest és un Decret llei que ve a reemplaçar al PTSEC (Pla Territorial de Serveis i Equipaments Comercials), el qual va ser formulat amb el consentiment del territori i amb les al·legacions de l'Ajuntament, però de forma provisional. Des d'aleshores hi ha hagut una trajectòria, amb la intervenció de la Generalitat, per tal de delimitar exactament on es poden col·locar aquestes superfícies comercials".

Trames Urbanes Consolidades

El Decret llei preveu que les noves superfícies comercials s'implantin dins les Trames Urbanes Consolidades (TUC) amb l'objectiu de preservar el model de comerç urbà de proximitat. La Trama Urbana Consolidada és el conjunt de sòl urbà, d'acord amb el planejament urbanístic vigent, en el que existeix continuïtat d'edificis amb ús residencial i en la qual els usos comercials estan integrats amb els residencials. Així doncs, queden excloses de les Trames Urbanes Consolidades (TUC), les zones industrials.

Pel que fa a Cambrils, aquestra Trama Urbana Consolidada (TUC) delimita les zones de la Vila, l'Eixample, l'Eixample Platja i el Port. Recordem que l'any 2006, l'Ajuntament demanava que s'inclogués Vilafortuny, les Comes i els polígons de Belianes i Vilagrassa dins de l'aleshores anomenat Pla Territorial de Serveis i Equipaments Comercials (PTSEC), tal com informava Revista Cambrils Diari Digital. Sobre aquesta qüestió, Klein va comentar que "vam intentar convèncer a la Generalitat que la Trama Urbana Consolidada de Cambrils anava més enllà del que havia dibuixat en un principi. En aquest punt, es va corregir amb la inclusió de la zona de Vilafortuny".

El Decret llei preveu la classificació dels establiments comercials de la següent manera: Petits Establiments Comercials (PEC) per a establiments individuals o col·lectius de fins a 800 metres quadrats; Mitjans Establiments Comercials (MEC) per a establiments individuals o col·lectius d'entre 800 i 1.300 metres quadrats; Grans Establiments Comercials (GEC) per a establiments individuals o col·lectius d'entre 1.300 i 2.500 metres quadrats; Gran Equipament Comercial Territorial (GECT) per a establiments individuals o col·lectius de més de 2.500 metres quadrats i Establiments Comercials Singulars (ECS) per a establiments de venda a l'engròs, automoció i carburants, embarcacions i altres vehicles, maquinària, materials per a la construcció i articles de sanejament i centres de jardineria.

Més competència pels ajuntaments

La nova norma dóna més capacitat als ajuntaments pel que fa a la implantació d'establiments de fins a 1.300 metres quadrats dins la Trama Urbana Consolidada. Pels establiments comercials d'entre els 1.300 i els 2.500 metres quadrats serà la Direcció General de Comerç qui controlarà la implantació. A partir de 2.500 metres quadrats, caldrà la llicència comercial de la Generalitat. Sobre aquestes modificacions, Klein va afegir que, "aquesta normativa dóna més agilitat per a l'obtenció de permisos i per a definir més clarament qui dóna el permís de cada cosa. Els ajuntaments podrien donar el permís a les petites i mitjanes superfícies comercials, mentre que per a la resta d'opcions l'Ajuntament no hi tindria res a veure, sinó la Generalitat. És a dir, dins de la Trama Urbana Consolidada (TUC) de Cambrils es podrien obrir superfícies de fins a 1.300 metres quadrats". D'altra banda, Oliver Klein també va valorar que amb aquest nou Decret es dóna "la màxima competència, la màxima liberalització i la màxima facilitat a l'hora d'obtenir el permís".

Localització dels establiments comercials

El text preveu classificar els establiments comercials d'acord amb la seva localització. Els PEC es localitzaran en sòl urbanitzable on l'ús residencial sigui dominant. Pel que fa als MEC i GEC, aquests es localitzaran a les trames urbanes consolidades dels municipis de més de 5.000 habitants o capitals de comarca. Els GECT s'ubicaran a les trames urbanes consolidades dels municipis de més de 50.000 habitants o capitals de comarca; i els ECS es podran localitzar en tots els àmbits –dins i fora de les TUC– on el planejament urbanístic vigent admeti l'ús comercial. Amb la nova ordenació, desapareix el Pla Territorial Sectorial d'Equipaments Comercials (PTSEC) i s'elimina la Comissió d'Equipaments Comercials de Catalunya.

Comenta aquest article