Cultura

La figura del pedagog Ferrer i Guàrdia centra una nova xerrada de l'Antena del Coneixement

Per Raquel Samaniego



El professor Santiago Castellà i el director de l'Antena del Coneixement, Ramon García Mateos, ahir durant la xerrada al Centre Cultural
El Centre Cultural va ser escenari ahir d'una nova xerrada emmarcada en l'Antena del Coneixement de la URV a Cambrils, aquesta vegada en reconeixement a la figura del català Francesc Ferrer i Guàrdia, un famós pedagog que va impulsar l'Escola Moderna i que va ser afusellat fa ara cent anys durant la Setmana Tràgica de Barcelona de 1909. L'encarregat de fer repàs a la seva vida va ser el professor de Dret Internacional Santiago Castellà, també membre de la Fundació Ferrer i Guàrdia.

Durant la conferència, Castellà va parlar de la biografia del pedagog, així com de quins detalls de la seva vida mostra després l'evolució de la seva obra sobre l'Escola Moderna; també va exposa com va influir el seu pensament en la pedagogia d'abast universal; i per últim, va esmentar els elements que tenen vigència en l'actualitat i com s'han interpretar avui en dia.

"A Catalunya ha passat relativament desapercebut"

Castellà va assegurar que Ferrer i Guàrdia "segurament ha estat el català més universal que tenim, ja que és més conegut fora de Catalunya i d'Espanya. Aquí ha passat relativament desapercebut". Des de la seva mort, explicava ahir Castellà, Ferrer i Guàrdia "es va convertir en una figura que va generar un moviment de simpatia universal. La seva obra de l'Escola Moderna i de l'ensenyament racional havia tingut una gran importància a França, Bèlgica, als Països Baixos o a Itàlia, però molta més a Estats Units, on encara perduren les 'Modern Schools'. Sens dubte, és el pedagog més important que ha donat el nostre país, a més de ser una figura cabdal per entendre la pedagogia moderna i la separació de la superstició de l'ensenyament racional".

Comenta aquest article