Informació general

El govern municipal aprova la pujada de l'IBI i de la taxa d'escombraries per al 2010 sense acceptar cap de les al·legacions presentades

Per Raquel Samaniego

Aspecte de la sala de plens, ahir al vespre

Les ordenances fiscals pel 2010 es van aprovar ahir definitivament al ple amb el vot a favor de l'equip de govern (PSC, ERC i ICV) i del regidor no adscrit, Iñaki Carnero, i amb la negativa dels equips de l'oposició (La Plic, CiU i PP). Es porta endavant, per tant, la pujada del 4,4% de l'impost sobre Béns Immobles (IBI), del 4,4% de la taxa d'escombraries, i la congelació de les 20 ordenances fiscals restants. L'Ajuntament, en un període d'un mes, ha rebut al·legacions per part de cinc formacions diferents: des dels tres partits a l'oposició, de la Federació d'Empresaris de Cambrils —Fecam— i de l'Associació Hotelera Salou - Cambrils - la Pineda. Totes elles van ser ahir rebutjades per l'equip de govern.

L'alcalde, Robert Benaiges, va explicar que totes aquestes al·legacions feien referència a la congelació de totes les ordenances, però com va dir, "nosaltres ja vam explicar suficientment que no faríem marxa enrere. A més, no són capaços de presentar-nos alternatives de com fer ingressos. No hi ha altra solució".

La primera de l'oposició en intervenir va ser la regidora del PP, Carme Cros, que va argumentar el seu vot en contra perquè "el govern sempre havia dit que els impostos pujarien tenint en compte l'IPC, i aquest any no ha estat així". A més, la popular criticava que "el govern té poques ganes d'acceptar res", fent referència a que no s'havien aprovat cap de les al·legacions presentades. En el mateix sentit va parlar la convergent Mercè Dalmau, ja que, com va dir, "enguany totes les propostes han caigut en un sac buit". CiU va demanar un gran paquet de subvencions a diferents col·lectius de població i, a més, el compromís del govern de fer un estudi per al 2010 de totes aquestes bonificacions.

La portaveu de la Plic va ser ahir la regidora Mar Roca, per l'absència de Xavier Martí: "He de lamentar que s'hagin presentat propostes tan interessants i no s'hagin tingut en compte. Demanàvem la congelació de les 22 taxes, que crèiem que seria possible aquest any, perquè tal i com venen les perspectives del 2010, la ciutadania ho hagués agraït molt".

Aprovació de la comissió d'igualtat i del reglament de protocol

Ahir al vespre també es van aprovar diferents tràmits de l'àrea de personal, així com també la comissió d'igualtat i el seu reglament d'organització. Segons Benaiges, es tracta d'una eina "per garantir la igualtat en tots els estaments de la casa". També es va aprovar una modificació de crèdit que suposa el "reajustament de petites partides i de quantitats molt baixes de finals d'any". En aquest punt, tots els partits a l'oposició es van abstenir.

D'altra banda, després de mesos de treball, segons va indicar l'alcalde, s'aprovava el Reglament del Protocol dels Honors i les Distincions de l'Ajuntament de Cambrils, és a dir, una espècie de guia que servirà per regular de manera definitiva totes les mencions que ha d'efectuar l'Ajuntament a personatges destacats i que "mereixen un reconeixement", apuntava.

El següent punt tractava d'agrupar, després de cinc anys en funcionament, els diferents serveis que conformen l'empresa Secomsa, que s'encarrega de la neteja viària i de la recollida de residus. Seguidament, es va aprovar definitivament l'Institut Municipal d'Esports, que ha de gestionar aquesta àrea municipal, i el nomenament dels membres del seu Consell Rector.

Cessió d'un solar per crear un centre d'inserció laboral per a disminuïts psíquics

El consistori ha aprovat la cessió d'un solar municipal del carrer d'Anoia a l'Associació de Pares de Disminuïts del Baix Camp per tal de crear un centre ocupacional i llar-residència que servirà per la inserció laboral d'aquestes persones. Es tracta d'un terreny de 2.500 metres quadrats i ubicat prop del Camí del Corralet, al costat dels futurs pisos dotacionals per a joves. Segons va comentar ahir Salvador Matas, regidor de Polítiques Actives d'Ocupació, "es tracta d'un centre que l'ha de tirar endavant la mateixa associació de pares i en el que l'Ajuntament no hi intervindrà". El solar es cedeix amb una concessió i explotació de 30 anys, que després revertirà completament al consistori. Aquest punt va ser aprovat  per totes les formacions polítiques.

Mocions sobre Renfe i l'Estatut

La primera moció que es va aprovar va ser la proposada pel grup ICV per reclamar a Renfe que millori els trens regionals que circulen per Tarragona, així com també les estacions, però a la vegada demanant que no s'incrementi el preu del bitllet com ha passat a Girona, on han arribat els primers nous trens però on també han pujat la tarifa en un 19%. En segon lloc, s'aprovava una moció de CiU que demanava que l'Ajuntament instés al president de la Generalitat a fer un debat monogràfic al Parlament sobre la situació de la pagesia professional catalana.

En el plenari d'ahir es van incloure dues mocions en l'ordre del dia, ambdues referents a l'Estatut i a l'editorial conjunt dels diferents diaris de Catalunya demanant "La dignitat de Catalunya". En la moció presentada i signada per tots els equips de govern a excepció del PP, es fa referència a que "la reforma de l'Estatut s'està utilitzant com a instrument de baralla política, suposant un desgast de la imatge de Catalunya portes enfora i conseqüències polítiques importants a casa nostra". El text segueix dient que "per això, ha arribat el moment en què tots els partits polítics hem d'estar units, mantenint una actitud més patriòtica que partidista, defensant un text que ha de posar al dia el nostre país". Aquesta moció manifesta, entre moltes altres coses, "la preocupació davant una possible sentència d'inconstitucionalitat de l'Estatut, especialment per al futur de la gestió municipal, després que el Parlament de Catalunya i les Corts aprovessin el text, referendat pel poble de Catalunya".

El PP va ser l'únic partit en contra, manifestant que és difícil d'entendre que tots els rotatius de Catalunya facin un editorial conjunt demanant la dignitat de Catalunya quan tenen línies editorials molt diferents. A més, va fer esment de totes les quantitats de diners que han rebut els diferents mitjans de comunicació escrits catalans en forma de subvenció del Govern de la Generalitat. En aquest sentit, Cros es va qüestionar "l'origen d'aquest editorial en algun encàrrec per fer pressió als tribunals". La resposta de l'alcalde, Robert Benaiges, va ser contundent, assegurant que estava sorprès de que fos el PP qui estigués "donant lliçons de no fer pressions als mitjans de comunicació".

La resta de portaveus va sortir en defensa d'aquesta moció. Dalmau, de Ciu, va assegurar sentir-se "molt orgullosa" de que aquest article hagi sortit publicat, ja que "a Catalunya hi ha preocupació i cal que els espanyols ho sàpiguen". La regidora Mar Roca, de la Plic, va dir: "Penso que ni vostè mateixa, senyora Cros, es creu el que està dient, ja que si alguna pressió té el Tribunal Constitucional és procedent del seu partit". Iniciativa, en veu de Salvador Matas, va voler felicitar als editors de les publicacions catalanes i va atacar al PP assegurant que "s'havia quedat sol a Catalunya". Per últim, Joan Recasens en nom d'ERC, afirmava que "això ja no és una obsessió dels partits polítics sinó una demanda de la societat civil". Cros, per últim, en resposta a tots, va concloure dient que "tots tenim dret a expressar les nostres idees".

Moció del PP en referència a la resolució del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut

A dos quarts de tres de la tarda d'ahir, el PP entrava a l'Ajuntament un nova moció, que va deixar a tots "perplexes". Els populars reflexionaven que "després de més de tres anys de vigència del nou Estatut de Catalunya, aquest encara no s’ha desenvolupat i no s’han fet efectives les previsions estatutàries que afecten al món local. En tot aquest procés de desenvolupament estatutari el paper dels ajuntaments és de subordinació a la Generalitat de Catalunya". En aquest marc institucional, segons llegia Carme Cros, "el Tribunal Constitucional té la funció cabdal de garantir que qualsevol norma jurídica s’ajusta a les previsions de la Constitució que és el fonament de la convivència de la nostra societat. No obstant això, sí que és exigible reclamar a la Presidenta del Tribunal Constitucional que la sentència envers la constitucionalitat de l’Estatut no es demori innecessàriament. La societat catalana no comprèn el important retard en el pronunciament del Tribunal. El Tribunal Constitucional s’ha de pronunciar mitjançant la seva sentència i no en un constant degoteig en els mitjans de comunicació sobre les seves deliberacions".

Tots els partits polítics cambrilencs van votar en contra; es van mostrar sorpresos per que els mateixos membres del PP que minuts abans havien votat en contra una moció a favor de la dignitat de Catalunya, ara estaven demanant que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut no es retardi. Mercè Dalmau i Mar Roca asseguraven que és "incoherent", Joan Recasens es va quedar "perplex", Salvador Matas afirmava que era una "contradicció" i Robert Benaiges ho sentenciava com a "incongruent". Aquesta moció, per tant, va concloure amb un resultat de 17 vots en contra i 3 a favor, els dos membres del PP i del regidor no adscrit.

Comenta aquest article