Informació general

Cambrils col·labora amb Enginyers sense Fronteres per desenvolupar l'Equador explotat per les petrolieres

Per Raquel Samaniego

El regidor de Solidaritat i Cooperació —Oliver Klein—, el coordinador jurídic d'INREDH Ecuador —Wilton Guaranda— i el professor de la URV i membre de Enginyers sense Fronteres —Alfonso González—, ahir durant la presentació de la campanya solidària co-finançada per l'Ajuntament

Un 67% de les persones que viuen a l'Equador oriental tenen malalties respiratòries, i el nivell de persones amb càncer triplica les dades generals del país. Aquestes són només algunes de les conseqüències que han de patir els indígenes i comunitats de la zona amazònica de l'Equador, a causa de la proliferació d'explotacions petrolieres internacionals que envaeixen les seves terres. Cal destacar, que aquestes petrolieres "com l'espanyola Repsol, o varies de Brasil, França o el mateix Equador, no compleixen les lleis marcades, ja que ni les administracions ni l'Estat apliquen uns controls del medi ambient". 

Aquestes són les paraules de Wilton Guaranda, el coordinador jurídic de la Fundació Regional d'Assessoria en Drets Humans d'Equador, que també manifestava que les mateixes companyies extractores feien signar a l'administració local un conveni compensatori, en el que es posava sobre la taula que ells contaminarien però que a canvi la població rebria una ajuda, "que només es destinava a les necessitats més bàsiques de les persones". Ahir al matí es va celebrar la presentació de la campanya solidària 'El preu de l'abundància, drets humans a les fosques', promoguda per l'ONG Enginyers sense Fronteres i co-finançada per l'Ajuntament de Cambrils des de l'àrea de Solidaritat i Cooperació.

Cambrils posa el seu granet de sorra

Cambrils ha destinat uns 4.000 euros a col·laborar amb el projecte que impulsa la ONG Enginyers sense Fronteres, que treballa a Orellana, una de les poblacions més contaminades. El seu projecte a la zona té com objectiu principal l'enfortiment d'aquest control ambiental ajudant a les administracions i a la població civil perquè ells mateixos puguin fer un control efectiu del medi ambient. Aquesta tasca es porta a terme per dos camins: per una banda, la ONG porta voluntaris que ajuden a les ONG locals a controlar que no hi hagi contaminació ambiental. Aquests són enginyers, ambientòlegs o fins i tot juristes.

D'altra banda també es recolza amb material tècnics. El professor de Dret Internacional Públic de la Universitat Rovira i Virgili —Alfonso González—, també membre de l'ONG, explicava que "fer aquests controls ambientals requereixen una inversió en recursos, com per exemple el material per agafar aigua i determinar el seu grau de contaminació. A més, si es detectés la contaminació, aquest material també serviria per fer una denúncia pública".

En marxa un procés de sensibilització

Tota aquesta difícil realitat que ells perceben és transmesa a la ciutadania del nostre país a través de campanyes de sensibilització. Cambrils ja va comptar l'any passat amb una exposició sobre la situació de l'Equador, i en aquests moments s'estan celebrant una sèrie de conferències i xerrades a la Universitat Rovira i Virgili. Per últim, els alumnes dels centres escolars cambrilencs també coneixeran aquesta realitat gràcies a unes xerrades escolars. L'Ajuntament de Cambrils ha invertit en aquest procés de sensibilització 1.700 euros.

"Hem d'explicar aquesta situació perquè per aquelles persones l'explotació de les petrolieres suposen més perjudicis que beneficis, i per això s'ha d'exigir al seu Estat que marqui i es compleixin les lleis. A més, també s'ha de buscar un desenvolupament econòmic alternatiu, perquè el petroli el tenim ara però s'acabarà, i allà només quedarà la contaminació i una població emmalaltida sense possibilitat de desenvolupar-se", concloïa Alfonso.

Comenta aquest article