Societat

El xarcuter cambrilenc Xavier Tarsà és guardonat amb un diploma de mestre artesà alimentari

Per Berta Ruiz

Xavier Tarsà amb el diploma de mestre artesà alimentari, a la seu de la Revista Cambrils

El xarcuter artesà cambrilenc Xavier Tarsà ha estat guardonat amb un diploma de mestre artesà alimentari, –una distinció emmarcada en els Premis Tàstum de la Generalitat–. L'acte d'entrega d'aquests diplomes va tenir lloc el passat dilluns 27 d'octubre en una recepció celebrada al Teatre Nacional de Catalunya presidida pel conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya –Joaquim Llena– en el marc del fòrum agroalimentari.

Tota una vida dedicant-se a l'ofici

Xavier Tarsà té 46 anys, va néixer a la localitat lleidatana de Balaguer, i des de ben jove va iniciar-se en l'ofici de carnisser. Tal i com ell mateix ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital "quan vaig acabar d'estudiar, em vaig iniciar en l'ofici amb només 19 o 20 anys, entrant a treballar a una de les carnisseries amb més nom de Lleida. Després vaig arribar a Cambrils i l'any 1989 vam muntar el negoci aquí. Durant un temps també vaig compaginar la carnisseria de Cambrils amb una altra a Lleida –inaugurada l'any 1995–, tot i que fa uns deu anys que vaig deixar el negoci a Lleida". Anteriorment, els avis de Tarsà també van iniciar l'activitat familiar entorn el món de la xarcuteria a la localitat lleidatana de la Ràpita –poble a prop de Balaguer on es va criar en Xavier–. Aquest negoci familiar va funcionar des de l'any 1948 fins al 1978. Actualment, Xavier Tarsà és el propietari de la xarcuteria Noguera, situada al carrer de Neptú, a la urbanització Tarraco.

Cal destacar que els diplomes de mestres artesans alimentaris distingeixen aquells professionals que reuneixen determinats mèrits de creativitat en el camp de l'artesania alimentària. A més, per a rebre el distintiu cal que hagin exercit com a artesans durant un període mínim de 15 anys, i que disposin del carnet d'artesà alimentari. Segons va dir Tarsà, "has de portar la direcció de la teva pròpia empresa i fer l'elaboració dels teus productes càrnics de manera artesana. És important rebre un reconeixement així. Estic molt content!". Enguany, entre els guardonats hi ha 59 artesans, majoritàriament pastissers, flequers, cansaladers i xarcuters de les quatre províncies catalanes.

Recepció a la delegació del Govern a Tarragona

Després de rebre els diplomes de mestres artesans, els guardonats tarragonins van assistir a una recepció amb el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona –Xavier Sabaté– i el director territorial d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Xavier Vicens. En aquesta recepció, a més del cambrilenc Xavier Tarsà també hi van ser presents els pastissers Miquel Caelles de Reus i Roger Vallvé de Valls i el xarcuter German Fillat de Vila-seca.

D'altra banda, l'enòloga Ester Nin també va rebre el Premi Tàstum Vinya i Vi en la modalitat d'Enologia i el Celler de Capçanes (DO Montsant), va guanyar-lo en la modalitat de Producció. El Premi Tàstum a la Innovació Agroindustrial va ser concedit a l'Ajuntament de Barberà de la Conca-Viver Comarcal de Celleristes de Barberà de la Conca. Entre els assistents a l'acte hi van ser presents l'alcalde de Barberà de la Conca i impulsor de Viver de Celleristes –Ramon Ribas–, l'alcalde de Capçanes –Jaume Ramon Pena–, el president i gerent de la Cooperativa de Capçanes Francesc Blanch i Pere Pelejà; el regidor de Promoció de Ciutat de l'Ajuntament de Cambrils –Oliver Klein–, el president del Gremi d'Artesans i Pastissers de les Comarques de Tarragona –Carles Vallvé– i el vicepresident del Gremi de Cansaladers i Xarcuters de les Comarques de Tarragona, Vicenç Bardolet.

Comenta aquest article