Societat

Una xerrada sobre medi ambient explica com ha d'actuar la ciutadania per evitar el canvi climàtic

Per Raquel Samaniego



Arnau Queralt, Joaquim Millán i Susanna Borràs durant la xerrada d'ahir al Centre Cultural
El Centre Cultural va acollir ahir a la tarda una xerrada sobre medi ambient per donar a conèixer a la ciutadania què poden fer per col·laborar en la reducció d'emissions d'efectes de gasos hivernacles, que són els responsables del canvi climàtic. "Volem que el ciutadà conegui la problemàtica d'aquesta situació, els seus efectes, i que prengui en consideració les accions que des del seu ajuntament es puguin endegar per fer-hi front", explicava una de les ponents —Susanna Borràs—, professora de dret internacional i relacions internacionals de la URV. Amb ella, estaven a la taula Arnau Queralt, assessor en desenvolupament sostenible i vicepresident del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya, i Joaquim Millán, secretari del Consell Català del Moviment Europeu.

Del 7 al 18 de desembre, Copenhague serà la seu d'una gran cimera mundial on es faran les negociacions necessàries per tal d'arribar a un acord en la reducció d'aquests gasos hivernacles. "Sembla que això sigui un panorama bastant llunyà, però realment els efectes del canvi climàtic ja s'estan fent notar en el ciutadà, com per exemple, les ones de calor. Amb petites accions, com l'estalvi energètic o la mobilitat sostenible, el ciutadà de a peu pot contribuir a que aquests efectes es minimitzin", assegurava Borràs.

Cambrils no està adherit al Pacte dels Alcaldes

Els ajuntaments tenen molt a fer per evitar el canvi climàtic, com per exemple, potenciar iniciatives sostenibles. Segons l'experta, el febrer d'aquest 2009, la Comissió Europea i el Comité de les Regions van crear una xarxa d'intercanvi de bones pràctiques entre ciutats de tot el món, l'anomenat 'Pacte dels Alcaldes', en el que hi ha adherits més de 900 ciutats d'arreu del món i més de 350 són espanyoles. "No se com es troba Cambrils en aquests moments en matèria de medi ambient, però de moment no està adherit a aquesta xarxa", concloïa.

Comenta aquest article