Informació general

L'equip de govern té pendent realitzar 45 projectes abans de finalitzar el mandat 2007-2011

Per Raquel Samaniego

 
 
A dalt, Joan Recasens, Robert Benaiges i Salvador Matas. A sota, el solar de la futura comissaria de la Policia Local de Cambrils.
L'equip de govern local va presentar ahir un balanç dels projectes executats de l'actual Pla de Mandat 2007 - 2011, així com també els que estan pendents de finalitzar. L'alcalde —Robert Benaiges— va remarcar que la situació econòmica ha fet variar la previsió a l'inici de la legislatura, ja que arran de la crisis "han sorgit una sèrie de necessitats socials que han deixat aparcats altres projectes, com la remodelació d'alguns barris que, tot i ser presents per més endavant, representen un esforç econòmic molt important per part de l'Ajuntament però també pels veïns, que haurien d'aportar contribucions especials. Creiem que no és el moment de fer-ho".

Els seus socis de govern van corroborar les paraules de Benaiges. Joan Recasens, regidor de Cultura, Esports i Patrimoni, va incidir en el "bon enteniment entre els tres partits per ficar en dansa Cambrils i donar-li el lloc que li pertoca al territori. S'ha treballat molt, i ho hem de seguir fent, deixant de banda les confrontacions". D'altra banda, el republicà també va destacar la feina feta en l'àmbit social. Per la seva banda, el regidor Salvador Matas, d'Educació i Polítiques Actives d'Ocupació, va apuntar que en els set anys que aquest equip de govern porta al capdavant (PSC, ERC i ICV), han treballat tots plegats en projectes que "responen a un model de ciutat, en la que hi ha cohesió social, és sostenible, amb qualitat de vida, etc". Cambrils, segons deia, "es dirigeix cap a una capitalitat gràcies a una estabilitat política que altres no tenen i que permet que s'avanci més ràpidament".

PROJECTES A REALITZAR ABANS DE FINALITZAR EL MANDAT 2007-2011 PER PART DE LES ADMINISTRACIONS SUPRAMUNICIPALS

Ministeri de Medi Ambient

Tram del Passeig Marítim a la zona d’Horta de Santa Maria. Significarà la connexió definitiva de tota la façana marítima. El projecte, redactat per l’Ajuntament, està pendent de ratificació per part del Ministeri. Aquest mes de novembre, representants del consistori assistiran a Madrid a una reunió per concretar les dates. S'espera que en el proper any pugui estar enllestit.

Espigó a Cambrils Mediterrani. Projecte aprovat i licitat. Execució en els propers mesos. S'ha d'obrir l'espigó amb la corbatura natural per evitar la contenció d'aigua i crear, així, una platja.

Arranjament de la desembocadura de les Rieres de Riudoms i Riudecanyes. Els projectes ja estan validats pel Ministeri però pendents de finançament.

Senyalització i instal·lació de mobiliari a les platges de Ponent. El projecte es redactarà el 2010 i s’executarà entre 2010 i 2011.

Passarel·la a la riera de Riudecanyes. És un projecte conjunt entre els ajuntaments de Cambrils i Mont-roig, del qual ja s’ha encarregat la seva redacció. Es preveu construir un pas per a vianants.

Ministeri de Foment

Nou traçat ferroviari i nova estació de tren. El projecte ja està enllestit. L'estació, que es construirà
junt a la zona esportiva municipal, tindrà unes grans dimensions i estarà dotada amb nombrosos serveis.

Desafectació de l’antiga carretera N-340. Ja s’ha signat un conveni pel que l’Ajuntament rebrà una indemnització de 900.00 euros, més una subvenció extraordinària de 800.000 per a l’enderroc del pont. S’han redactat tres projectes per a la remodelació de l’antiga carretera: el tram que va des de la carretera de Montbrió fins a l’Ermita del Camí; el tram des del Museu fins a la benzinera; i l'enderroc del pont, que s'executarà el 2010, amb la construcció d'una rotonda damunt la riera. El tram central on s'ha de construir un pàrquing subterrani de més de 500 places i un passeig, queda pendent per més endavant.

Nova sortida a l’autopista pel costat del cementiri. Ja s’han realitzat les expropiacions. La realització de les obres és competència de l’empresa concessionària. La sortida per viatjar en sentit València es realitzarà per la mateixa que actualment va en sentit Barcelona. Es construirà una rotonda a l'entrada del peatge, que també donarà satisfacció als usuaris del Polígon Industrial Belianes.

Conselleria de Treball

Noves oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Estaran situades en un local entre els carrers Moragues i Barret i Jaume Ferran. Entraran en funcionament l’estiu de 2010.

Conselleria de Política Territorial i Obres Publiques

Traspàs del tram de la carretera de Montbrió davant del polígon Les Comes. Projecte en procés de negociació.

Aprovació definitiva del polígon industrial Belianes. Projecte en procés de negociació.

Desdoblament de la carretera de Misericòrdia. Projecte en procés de negociació. Hi ha el compromís de millorar la seguretat.

Prolongació de la carretera de Misericòrdia fins al Vial de Cavet. Projecte en procés de redacció.

Creació de l’Àrea Metropolitana del Taxi. Pendent d’un acord a tres bandes amb els ajuntaments de Salou i Vila-seca. És un projecte de territori, que el plenari de Cambrils ja va aprovar mesos enrere.

Nova estació d’autobusos. La Direcció General de Ports i Transports ja ha redactat el projecte. Serà una estació intermodal que ha de permetre la connexió directa dels serveis de ferrocarril, autobusos i vehicles particulars. Estarà situada just al davant de la nova estació de tren, per damunt de la zona esportiva.

Tramcamp, el metro del Camp. S’està fent un estudi sobre l’impacte ambiental d’aquest projecte. Aprofitant la desafectació de l’actual traçat de la via fèrria, la primera fase, entre Cambrils i Vila-seca, es començarà a construir abans de 2015.

Conselleria de Justícia

Registre de la propietat. Servei pendent de nomenament de resgistradors. Es va concedir fa tres anys però les convocatòries han quedat sempre desertes.

Conselleria de Medi Ambient i Habitatge

Habitatges dotacionals a Mas Clariana i Camí del Corralet. Els projectes segueixen el seu curs amb previsió que les vivendes estiguin construïdes abans que s’acabi el mandat. L'Ajuntament especifica que la seva part de feina a fer està enllestida.

Ampliació de la depuradora. S’està negociant amb l’Agència Catalana de l'Aigua un projecte elaborat per Secomsa Aigües i l’Ajuntament de millora de les instal·lacions, que inclou l’ampliació de la seva capacitat i la solució als problemes de males olors que es generen en èpoques punta de població. El 17 de novembre es farà una reunió amb l'ACA per plantejar una alternativa i evitar així que el proper estiu s'hagin de patir les fortes olors procedents de la depuradora. Es farà un projecte de reforma per ampliar la seva capacitat, així com una tercera bassa de tractament. El cost de les obres les avançarà l'Ajuntament a través d'un conveni amb Secomsa, que l'ACA retornaria al consistori previsiblement en el Pla 2011 - 2014.

Conselleria d'Educació

CEIP La Bòbila. Ja s’han cedit els terrenys a la Generalitat, que té previst adjudicar les obres de la seu definitiva de l’escola aquesta tardor perquè pugui entrar en funcionament el curs 2010-2011.

Centre de Recursos Pedagògics Mas Clariana. L’edifici està construït al costat del CEIP Mas Clariana. Cal dotar-lo de contingut.

Conselleria de Sanitat

Posada en marxa de l’Hospital de Proximitat. L’equipament entrarà en ple funcionament aquest hivern. En aquests moments s'està a l'espera d'acabar les obres de l'antic CAP, així com també dels quiròfans del nou hospital, que estan a la planta subterrània.

CAP Mas Clariana. S’està treballant en el projecte. La conselleria ha de fer arribar un Pla d’usos. L’Ajuntament preveu un edifici mixt amb un equipament sanitari combinat, per exemple, amb vivendes dotacionals. Es construiria al costat del Centre Cívic de Vilafortuny, tot i que es troba en fase d’estudi.

Conselleria d'Acció Social

Construcció d’una nova Residència per a la gent gran. Equipament que s’ha de construir a la urbanització La Dorada (Carrer Puig i Cadafalch, cantonada amb carrer Gòtic).

Llar-residència per a persones amb discapacitat intel·lectual. Abans de final d’any estarà en funcionament aquesta residència, situada al carrer Gabriel Ferrater, per a persones amb discapacitat intel·lectual amb necessitat de suport limitat, temporal o permanent.

Llar-residència i centre d’atenció diürna per a persones amb discapacitat intel·lectual. Es construirà en un terreny del carrer Anoia, prop del Camí del Corralet. El projecte està redactat i es preveu que la construcció s’iniciï en breu.

Consell Comarcal del Baix Camp

Construcció de la nova seu del Consorci de Benestar Social. El Consorci de Benestar Social serà una entitat pública (ens local) integrada pel Consell Comarcal del Baix Camp i l’Ajuntament de Cambrils, amb la finalitat d’oferir serveis bàsics d’atenció social (SBAS), serveis especialitatzats i programes i projectes socials, dins del seu territori. Projecte impulsat i fi nançat pel departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat.

PROJECTES A REALITZAR ABANS DE FINALITZAR EL MANDAT 2007-2011 PER PART DE L'AJUNTAMENT

Ateneu juvenil i Centre de formació. Ubicat a l’Horta de Santa Maria. Es va començar a construir al maig de 2009, finançat pel govern central. Es preveu que estigui enllestit abans de l’estiu de 2010.

2a i 3a fase de les obres de millora integral del barri de La llosa. En breu s’iniciarà el procediment administratiu per adjudicar la 2a i 3a fase de les obres alhora. En aquests moments s'estan realitzant els treballs de la primera fase, que s'acabaran a la primavera.

Nous estudis de Radiotelevisió de Cambrils. Estaran llestos l’estiu de 2010, en ple funcionament de la TDT.

Adequació del Forn del Tallero i de la Torre del Llimó. Els projectes per convertir els dos edificis en equipaments municipals ja estan redactats i el termini d’execució de les obres és de 14 mesos.

Tercera fase de remodelació del parc del Pinaret. Obres en fase d’execució. Estaran enllestides l’estiu de 2010.

Vestidors del camp de futbol. S’està acabant de redactar el projecte, que s’executarà al llarg de 2010.

Instal·lació d’una carpa municipal. Estarà ubicada a la zona esportiva. Instal·lació imminent.

Ascensor a la torre de l’Ermita. Instal·lació imminent, abans de Nadal.

Zona esportiva de Cambrils Badia - Centre Cívic Molí de la Torre. L’Ajuntament redactarà el projecte, que serà una realitat el 2010, i que comprèn tres actuacions: arranjament de les dues pistes de tennis i construcció d’una de nova; remodelació de la pista poliesportiva i construcció d’un espai de serveis, amb vestidors, dutxes...; a més, es construirà elCentre Cívic Molí de la Torre a la zona dels antics vestidors. També s'arranjarà tot l’entorn urbanístic.

Primera i segona fase de remodelació del barri de la Parellada. Ja estan redactades les memòries valorades per a l’arranjament de voreres i renovació del mobiliari urbà. El 2010 s’iniciarà la primera fase, que afecta el carrer Moragas i Barret, des de la rotonda del carrer Jaume Ferran fins a l’avinguda Independència. La segona fase, comprèn l’avinguda Independència fins a la plaça Carles Roig. En fases posteriors s’arranjaran la resta del carrers del barri.

Nova Escola de Música. Aquest any 2010 s’enllestirà la redacció del projecte. Les obres de l'escola, que es construirà a l'actual estació de busos, es realitzaran durant el proper mandat.

Galeria de Tir amb Arc. El projecte s’ha externalitzat i es troba en fase de redacció.

Primera fase obres de remodelació de l’Eixample Platja. Es preveu l’arranjament de voreres, la renovació de l’enllumenant i millora de l’accessibilitat. La primera fase, que s’iniciarà el 2010, comprèn els carrers Andalusia, Extremadura i Balears, en el tram comprès entre Països Catalans i País Basc.

Nova comissaria de la Policia Local. El projecte quedarà redactat al llarg de 2010.

Segona i tercera fase del Teatre Auditori i Palau de Congressos. En aquests moments s’està fent la 1a fase (estructura de l’edifici i cobertes), que estarà llesta a principi de 2010. Seguidament es realitzaran la 2a i 3a fases, que comprenen els tancaments, les divisions interiors i els acabats de l’edifici, tot i que l'Ajuntament no assegura que sigui dins d'aquest mandat.

Obres N-340. Primera fase, enderroc del pont i construcció d'una nova rotonda.

Pavimentació i millora de diversos carrers: Frederic Marès, Doctor Pasqual, Santa Joaquima de Vedruna, Galceran Marquet i Monestir de Poblet. Millora de les voreres dels carrers Colom, Hug de Montcada i Esteve Anguera (projecte adjudicat). Pavimentació de diversos camins: camí de Montbrió, des del barranc de la Verge del Camí fins a la carretera de Vinyols; camí paral·lel a l’autopista A7 (des del barranc de la Verge del Camí fins a la riera d’Alforja); camí del Mas de la Pastora (projecte adjudicat, pendent d’executar).

Urbanització carrers de Nou Cambrils. En una primera fase es farà la reparació d’un tram de l’avinguda de Nou Cambrils, entre els carrers Josep Pla i l’avinguda 11 de setembre (projecte adjudicat). Posteriorment es remodelaran els trams finals dels carrers Josep Pla i Montserrat Roig, així com els passatges adjacents (projecte aprovat). En aquests moments s’està remodelant un tram del carrer Maria Mercè Marsal (antic passatge nº 11).

Parc enjardinat al barranc del Regueral, a l’alçada de Molí de la Torre. Projecte a càrrec dels alumnes de l’Escola taller.

Remodelació i millora de l’enllumenat a diferents barris: substitució de llumeneres al barri de Proacosa (projecte adjudicat); substitució de làmpades a l’Eixample platja, (projecte adjudicat); substitució de làmpades a l’avinguda de la Diputació, (projecte adjudicat); enllumenat al Nucli Antic (projecte en procés de licitació); enllumenat del carrer Mart, a la urbanització Tàrraco (projecte aprovat); millores a les llumeneres de l’Horta de Santa Maria (projecte redactat); enllumenat al carrer de Pau Casals; enllumenat al carrer de Nostra Senyora de Núria; substitució de llumeneres a Jardins de Vilafortuny. En aquests moments, s’està executant el projecte d’enllumenat al sector Castell i les llumeneres del Passeig Albert i camí de la Marina.

Mural decoratiu al carrer Pescadors. Es realitzarà al llarg de 2010.

Carril bici a l’avinguda de la Diputació. Des del Club Nàutic fins passat el Pi Rodó. L’asfaltat del carril ja està aprovat.

Adequació aparcaments dissuassoris. La millora d’un d’aquests aparcaments, el de l’Hort del Cutxillo, ja està adjudicada i pendent d’executar.

Obertura del refugi del carrer Creus. Les obres de rehabilitació i consolidació del túnel i dels seus accessos, il·luminació i senyalització faran visitable el refugi el dia 28 de novembre.

Construcció de la nova seu de l’empresa APARCAM. El projecte que inclou un edifici administratiu i un dipòsit de vehicles. Es construirà el 2010 en un solar situat a Sol Cambrils.

Cementiri municipal. Anirà damunt de l’estadi municipal de futbol. El projecte de construcció i gestió veurà la llum el 2010. L'obra i la gestió serà externalitzada.

Millores a la zona esportiva del Club Vilafortuny. El 2010 s’iniciarà el procés administratiu per a la redacció del projecte. La propietat ja ha revertit a l’Ajuntament que, en breu, iniciarà les obres d’enderroc de les antigues instal·lacions, ja adjudicades.

Aparcament soterrat plaça de l’Ajuntament. S’ha presentat una empresa al concurs públic, que disposarà de 14 mesos a partir de l’adjudicació del projecte per a la construcció del parquing. Haurà d'estar enllestit la primavera de 2011.

Finalització obres de millora Mercat de la Vila. Queda pendent la darrera fase que suposarà la millora de la façana exterior.

Asfaltat del tram final de l’avinguda Adelaida. El projecte està adjudicat. Afecta el tram de l’avinguda, des del carrer Rosa Sensat fins a l’autopista.

Instal·lació d’un monòlit a la carretera de Montbrió. Indicant l’entrada a Cambrils, tal com s’ha fet a la resta d’accessos al municipi.

Senyalització d’itineraris, espais patrimonials i llocs d’interès del terme municipal. Projecte adjudicat.

Reglament regulador del protocol, honors i distincions de l’Ajuntament. Projecte redactat. Es tracta de poder atorgar un reconeixement a la labor de determinades persones a Cambrils.

Carrer de Charles Darwin. Coincidint amb el bicentenari del naixement de Charles R. Darwin, es batejarà un carrer amb el seu nom. Serà el que es troba entre la Font del Mil·lenari i la zona esportiva. El projecte està redactat i pendent de fi nançament.

Renovació i millora del mobiliari urbà en diferents punts del municipi.

Nou trenet turístic. Adquisició imminent.

Promocions turístiques puntuals. En els principals punts d’afl uència del turisme de segona residència: Lleida, Saragossa, País Basc... Es començarà per Lleida la propera primavera.

Parc urbà de La Llosa. Tancament del recinte fins al passeig Marítim. La primavera del 2010 s’iniciaran els treballs per convertir el jaciment arqueològic en un parc urbà.

Zones wifi als parcs del Pescador i del Pinaret. Creació imminent. Abans de Nadal o principis de 2010.

Nova senyalització als carrers de Cambrils. S’instal·laran 1.200 plaques de carrers cambrilencs.

Posada en funcionament de la segona llar d’infants “la Galereta”. El nou equipament s’està construint al carrer Colom. Es preveu que es posi en marxa a començament de l’any vinent, amb una oferta de 94 places.

Rehabilitació de la Torre de l’Esquirol. L’any 2010 es durà a terme el projecte de rehabilitació de la Torre del telègraf que també inclou l’enjardinament de tot l’entorn fins a la Riera de Riudoms. Això serà possible gràcies a una subvenció de 311.697 euros dels Fons FEDER, que suposa la meitat del cost total del projecte.

Consell d’Infants. Es tracta d’un nou consell consultiu, on els nenes de 5è i 6è de primària participaran d’un procés de formació, deliberació i decisió entorn a les polítiques de solidaritat i com contribuir a aconseguir els Objectius del Mil·lenni fixats per l’ONU, des d’una ciutat com Cambrils. Es posarà en marxa durant aquest curs 2009-2010.

Posada en marxa de la ruta guiada pel Nucli Antic “Memòria de la Pau”. A partir d’aquest curs Cambrils comptarà amb un nou itinerari guiat pels carrers del Barri Antic que ens acostarà al nostre passat: el setge de 1640, les guerres carlines, la pirateria, la guerra civil, etc. i es fixarà també amb la realitat actual de vulneració dels drets humans arreu del planeta. Aquests itineraris s’inicien de forma pilot per escolars i entitats de Cambrils, però a partir de l’any 2010 es podrà oferir de forma generalitzada a tota la població.

Comenta aquest article