Societat

La creació de projectes empresarials a l'Equador i Colòmbia centra una xerrada informativa adreçada a immigrants

Per Berta Ruiz

Un moment de la xerrada que va tenir lloc el dissabte a la tarda al Casal Municipal de la Gent Gran

Aquest passat dissabte a la tarda, la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran va ser l'espai d'una xerrada en la que es van presentar dos programes de codesenvolupament que es fan a l'Equador i a Colòmbia: el programa Rétale que significa reinversió de talent i el projecte d'enfortiment de xarxes d'emigrants antioquenys a Espanya per engegar iniciatives de codesenvolupament.

Programa Rétale, reinversió de talent a l'Equador i Colòmbia

Per un costat, la tècnica del programa Rétale a Catalunya –Sandra Rodríguez– va explicar a Revista Cambrils Diari Digital les característiques d'aquest projecte. Tal i com va explicar Rodríguez, "aquest és un programa de codesenvolupament que es ve treballant des de l'Obra Social de Caixa Catalunya en coordinació amb la fundació Servei Solidari, que som els executors d'aquest programa per a Catalunya. La idea és generar processos de codesenvolupament entre les famílies que estan aquí i les famílies que queden a Colòmbia o l'Equador, que són les que reben les remeses".

Crear empreses als països d'origen

L'objectiu principal del projecte és que "aquestes remeses es tornin productives i que evitin la dependència dels familiars en els països d'origen amb la persona que està aquí immigrada. La persona que està aquí pot sol·licitar un crèdit social –amb un màxim de 10.000 euros– que s'envia al país d'origen per a que puguin muntar una empresa. Volem que aquestes empreses permetin a les famílies començar a tenir els seus propis recursos i que la persona que està aquí comenci a viure una mica més tranquil·la", va afegir Rodríguez. Segons va explicar Sandra Rodríguez, "les persones que estan aquí paguen el mateixos diners que enviaven de remesa en un crèdit. Només que en un o dos anys, acabe de pagar el crèdit i poden tenir una vida molt més tranquil·la, ja que moltes persones envien les remeses i deixen de menjar aquí o pateixen el problema dels pisos-patera o dels llits calents".

Un pla d'empresa per executar en el país d'origen

D'altra banda, una altra de les possibilitats que ofereix el projecte és que si l'immigrant vol tornar al seu país, tot i no tenir cap feina o recurs, el programa li ofereix un pla d'empresa. Rodríguez va comentar que, "des d'aquí es gestiona un idea per executar-la allà, però el finançament es dóna des del país d'origen. La nostra fundació té diversos convenis a Colòmbia i a l'Equador amb corporacions d'estalvi i aquestes són les que entreguen el crèdit. De fet, això està vinculat a diferents programes de retorn que es fan als països d'origen, i per això només l'Equador i Colòmbia s'han acollit fins al moment, perquè ja tenen programes de retornats".

Invertir les remeses en unitats productives als països d'origen

Per altra banda, el dissabte també es va presentar el projecte d'enfortiment de les xarxes d'immigrants antioquenys a Espanya per a engegar iniciatives de codesenvolupament. Johany Posada, facilitador del projecte a Barcelona, va comentar a Revista Cambrils Diari Digital els detalls d'aquest projecte. Segons va dir, "aquest és el tercer any del projecte, i el que es busca és canalitzar les remeses que envien els familiars que estan aquí fins a Colòmbia, més concretament a Antioquia, per a que inverteixin part de les remeses que s'envien en la creació d'unitats productives".

Segons va comentar Posada, en el segon any del projecte es van crear 26 entitats productives, com per exemple botigues de barri, perruqueries, farmàcies o fusteries. L'objectiu del projecte primer és "sensibilitzar a l'antioqueny que està a Espanya i crear una cadena de compensació familiar a Antioquia, que és on s'executa el projecte". De fet, l'ONG Cideal és la que promou el projecte a Espanya, mentre que a la localitat de Medellín (Colòmbia) és on es presta l'assessorament i l'ajuda a l'accés a microcrèdits per crear negocis o enfortir negocis que ja estiguin en marxa.

En aquest tercer any de projecte, segons va afegir Posada, l'objectiu és crear 15 unitats productives més i enfortir les 26 unitats que ja estan creades".

Comenta aquest article