Cultura

La representació del Setge de Cambrils arribarà a les escoles de la mà de la companyia cambrilenca Traüt

Per Berta Ruiz

La companyia Traüt fent la representació del Setge de Cambrils, el passat mes de desembre

El Setge de Cambrils del 12 de desembre de l'any 1640, emmarcat en la Guerra dels Segadors, va ser sens dubte una de les pàgines més importants de la història local de Cambrils. Cada any, Cambrils commemora aquests fets en memòria dels més de 700 herois que van donar la seva vida en defensa de Cambrils i de les llibertats de Catalunya.

Espectacle "El romanço del Setge de Cambrils"

Des de fa dos anys, l'acte institucional del Setge de Cambrils –que té lloc durant la Festa Major de la Immaculada– va acompanyat d'una petita representació o espectacle. De fet, l'any 2008, la companyia cambrilenca Traüt va produir l'espectacle "El romanço del Setge de Cambrils" creat per explicar d'una manera clara i amena un dels episodis més destacats de la història cambrilenca. Arran de la bona acollida d'aquest espectacle, l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils va decidir portar aquest projecte als centres escolars cambrilencs, per tal que els més joves coneguin de manera didàctica i divertida aquests fets. El regidor de Cultura de l'Ajuntament –Joan Recasens–, un dels membres del grup Traüt Companyia d'Espectacles –Jordi Martí– i la tècnica de Cultura –Gemma Massagué– van presentar aquesta iniciativa ahir en roda de premsa.


Jordi Martí, Joan Recasens i Gemma Massagué, en la presentació d'ahir al matí


Conèixer la història local

Tal i com va manifestar el regidor de Cultura –Joan Recasens–, "és molt important transmetre la nostra història a les escoles per a que els joves coneguin aquests fets". Jordi Martí va comentar que, "aquest és un espectacle basat en un romanço, que és una estructura narrativa de l'època. Tot i ser un fet tan tràgic, ho plantegem de manera didàctica i divertida". Cal destacar que l'espectacle consisteix en la representació de l'arribada d'una colla de comediants de finals del segle XVII que van de poble en poble explicant històries i cançons. Quan arriben a Cambrils troben que han d'explicar la història dels fets del Setge que va patir la població l'any 1640. A banda de la representació teatral dels actors, segons va assenyalar Martí, "també portarem elements d'escenografia a les escoles i també repartirem unes fitxes didàctiques per a que els alumnes puguin treballar a classe els fets històrics i musicals relacionats amb el Setge de Cambrils".

La proposta inicial va dirigida als alumnes de sisè de d'Educació Primària però dependrà de cada centre escollir els alumnes a qui volen dirigir l'activitat. Els set centres escolars cambrilencs –el CEIP Mas Clariana, el col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, el CEIP Joan Ardèvol, el CEIP LA Bòbila, el CEIP Cambrils, el CEIP Guillem Fortuny i el CEIP Marinada– participaran en aquest projecte, que es realitzarà al llarg de tota la propera setmana.

Comenta aquest article