Informació general

Un total de 5.319 alumnes comença el nou curs escolar a Cambrils, un 4,25% més que l'any passat

Per Raquel Samaniego

Alumnes d'Educació Primària del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer, entrant a l'edifici de La Salle, ahir al matí

Les vacances d'estiu s'han acabat i ahir tots els nens, nenes i joves cambrilencs tornaven a classe. Enguany són 5.319 els que ho fan, 217 més que l'any passat, el que suposa un increment del 4,25%. Aquesta xifra també representa un 44% més que fa sis anys, quan entraven a les aules un total de 3.693 estudiants. L'augment en els últims sis anys ha estat molt notable en pràcticament tots els cursos educatius obligatoris, ja que ha incrementat el 55% en llars d'infants (passant de 213 a 424 alumnes), el 48% en educació infantil (passant de 756 a 1.118) o un 102% en educació secundària (passant de 606 a 1.808 alumnes).

Respecte l'any passat, tots els cursos han incrementat els seus alumnes a excepció de les llars d'infants, que passen a tenir 13 infants menys. Aquesta petita davallada es deu, segons explica el regidor d'Educació de l'Ajuntament —Salvador Matas— a que moltes famílies han preferit esperar a començar el nou curs a la nova llar d'infants que s'ha de posar en marxa el proper gener al carrer Colom. 'La Galereta', que així s'anomenarà, obrirà un període extraordinari de matriculació aquest proper octubre. En aquests moments, el centre públic està aixecant la seva estructura i continua en construcció.

Un 18% d'alumnes més en batxillerat i cicles formatius

Els cicles formatius i el batxillerat representen dues opcions per continuar aprenent després dels estudis obligatoris de secundària. Aquestes vies s'han posicionat com dues de les apostes més fortes aquest any, ja que han incrementat cadascuna un 18% respecte l'any passat. Aquests cursos, però, ja fa uns tres anys que estan anant a l'alça. Segons Matas, aquest increment es deu a l'esforç que han fet les administracions en millorar les ofertes en cicles formatius, així com també per les conseqüències de la crisi econòmica, ja que molta gent veu l'estudi com una possible sortida al món laboral.

Obres i millores en infraestructures realitzades aquest estiu

L'IES Cambrils disposarà a partir de l'1 d'octubre de menjador, que donarà cobertura a aquesta necessitat tant dels alumnes del centre com als de l'IES Ramon Berenguer IV. Aquest servei començarà 15 dies més tard de l'inici del curs degut a que l'Ajuntament, quan va treure el menjador a concurs públic va quedar desert. En aquests moments, però, estan en converses amb alguna de les empreses que l'ofereixen.

Per altra banda, el CEIP Mas Clariana, de Vilafortuny, ha ampliat la seva oferta fins a sisè de primària, i l'Escola Taller, ubicada a la part nord del Molí de la Torre, ja disposa d'una aula polivalent exterior que servirà a tots els alumnes que facin el mòdul de Mestre d'Aixa.

A partir d'aquest setembre, el departament d'Eduació i Polítiques Actives d'Ocupació disposa de portal web propi, amb tota la informació actualitzada tant municipal com d'altres nivells, i on la interacció amb la població és possible i esperada. L'adreça és www.cambrils/depao.cat

Projecte Educació de Ciutat (PEC)

El segon Fòrum Cambrils Ciutat Educadora, que es va realitzar el desembre passat amb una bona participació per part de la ciutadania, va posar de manifest algunes necessitats en l'àmbit de l'educació. Continuaran fent-se els tallers de l'Escola de Pares i Mares, tot i que amb un model diferent al que es feia el curs passat. Ja no es realitzaran tallers o xerrades obertes al públic en general, "perquè no va tenir molt d'èxit", assegura Matas. A partir d'ara es realitzaran inscripcions prèvies amb les persones realment interessades, i amb les que s'establiran grups de diàleg amb l'assessorament un especialista del tema que es tracti.

Respecte el Programa Municipal de Convivència i Mediació Escolar, Matas va apuntar que enguany l'objectiu és la resolució de conflictes en les aules, és a dir, tenir estratègies i eines per mitjançar entre possibles conflictes o problemes.

Durant aquest Fòrum van demanar que s'iniciés el Consell d'Infants de Cambrils. És un projecte en el que els alumnes de 5è de primària elaboraran qüestions i propostes a l'Ajuntament respecte un tema en concret. Enguany és la primera vegada que es realitzarà, i abordaran el tema de solidaritat i cooperació. Una altra de les seves demandes va ser l'itinerari guiat pel nucli antic, amb el que els estudiants podran conèixer una mica més sobre la Cultura de la Pau i elements emblemàtics del barri. És un programa adreçat a les escoles, en el que els nens de secundària faran de guia als de primària. Per últim, es donaran consells per tal que els alumnes interioritzin bons hàbits alimentaris.

Programes i activitats educatives consolidades

L'Ajuntament també elabora activitats i programes especials adreçats als alumnes cambrilencs, i que estan totalment consolidats. Per una banda hi ha el programa d'aplicació de tècniques de reflexoteràpia, que només s'aplica als CEIP a alumnes d'entre 6 i 12 anys que no tenen un bon rendiment escolar. El curs passat s'hi van adreçar un total de 69 estudiants. D'altra banda, el programa d'educació per a la mobilitat segura, desenvolupat per agents de la Policia Local, i que té com objectiu millorar la seguretat vial i les conductes dels alumnes. Un total de 1.574 alumnes d'educació infantil i primària ho van fer, així com també 556 de secundària.

En el programa d'Eduació Mediambiental, l'Encambrila't, van participar 4.052 alumnes que es van sensibilitzar amb la millora la medi ambient; també es va fer un taller de sensibilització animal, que va aplegar 717 alumnes tant dels CEIP com dels IES; els Premis literaris Miquel Martí i Pol de Poesia i Manuel Vázquez Montalbán de prosa es convoquen cada juny amb la participació de tots els centres; l'activitat musical a adreçada a nens de P5 a l'Escola de Música; i per últim, trobem els cursos de català per a estudiants nouvinguts, adreçat a nens i nenes que porten menys d'un any a Catalunya.

Per a joves hi ha els cursos d'estiu de la URV, que es fan al llarg dels mesos de juny i juliol al Centre Cultural i Ocupacional. I també, els cursos de la UNED, la Universitat Nacional d'Educació a Distància, que a Cambrils ha ofert diferents estudis.

Comenta aquest article