Societat

Cinc colles participen a la tercera Festa Bastonera de Cambrils

Per Raquel Samaniego

La Colla de Bastoners d'Esplugues de Llobregat durant la seva actuació al Parc del Pescador

Els carrers del port de Cambrils van aplegar el passat dissabte, dia 12 de setembre, la tercera edició de la Festa Bastonera, amb la participació de cinc colles. A banda del Ball de Bastons de Cambrils, van prendre part el Cos de Bastoners de l'Esbart Dansaire de l'Orfeó Reusenc, els Bastoners Els Estelladors de Prats de Lluçanès, la Colla de Bastoners d'Esplugues de Llobregat i la Danza de las Espadas de la Hermandad de la Virgen de la Peña de la Puebla de Guzmán, de Huelva.

L'itinerari va començar a les 17.30 hores a la plaça de les Remendadores, on cada colla es va fer la seva foto de grup. El recorregut va ser el següent: Passeig Marítim, carrer de Sant Pere, del Carme, plaça del Pòsit, plaça de l'Església, carrer de Miquel Planàs, plaça Catalunya, carrer del Consolat de Mar, la Torre del Port, el passeig Miramar, carrer Ferran Sors, plaça Mossèn Joan Batalla, carrer de Robert Gerhard, rotonda del Patronat de Turisme i Parc del Pescador. A la Torre del Port els bastoners van poder fer mitja part i gaudir d'un petit refrigeri.

Al Parc del Pescador es van realitzar finalment els parlaments. El primer en parlar va ser el president del Ball de Bastons de Cambrils —Eduard Pellicer—, seguit del regidor de Joventut i Festes —Jordi Savall— i de l'alcalde —Robert Benaiges—. Tots van voler agrair als participants la seva assistència a aquesta tercera edició de la Festa Bastonera. Pere Martí, també integrant del grup, va llegir la història de cada colla abans de que ballessin el seu últim ball en solitari al mateix Parc del Pescador.

Especial visita de la Danza de las Espadas de la Puebla de Guzmán

La Danza de las Espadas de la Hermandad de la Virgen de la Peña de la Puebla de Guzmán, de Huelva, va ser la colla que més expectació va aixecar entre el públic. L'any passat, els cambrilencs van ser convidats a participar a la seva festa i, per tant, enguany tocava fer l'intercanvi. Els membres d'aquesta colla fan un únic ball, que es caracteritza per la utilització d'espases mentre ells ballen formant la figura d'un cuc. Tant el primer com l'últim van vestits de vermell, ja que són els que guien a la resta, que van vestits de blau.

Tots els participants van rebre un recordatori d'aquesta Festa Bastonera, que va ser una ampolla d'oli d'oliva de la Cooperativa Agrícola de Cambrils i un llibre sobre el Ball de Bastons. Els de Huelva, per la seva part, van fer entrega als cambrilencs d'un diploma com a símbol d'agraïment.

Sobre les 20 hores, tots es van dirigir al pavelló d'esports per canviar-se de roba. Posteriorment van tornar de nou al Parc del Pescador, on van sopar tots junts.

Comenta aquest article