Societat

El Festival Cambrirock tanca la seva edició més multitudinària

Per Ignasi Martí

Moment de l'actuació de Macaco, el dissabte a la nit, davant un nombrós públic

El Festival Cambrirock va tancar aquesta passada matinada una edició carregada de fusions i d'estils... També de gent. Després dels concerts inicials de Barricada i Rosendo, el divendres va ser el dia que el festival va dedicar-lo a la fusió del flamenc, de la mà de dos dels noms més destacats del mestissatge que es fa a l’Estat Espanyol: Chambao i Ojos de Brujo. Primer però, hi va haver l’actuació dels tarragonins Joselito el Chatarra, que també prodiguen una fórmula del flamenc fusionat amb el rock, el metal, el reggae, el hip hop i el que faci falta.

Amb cert retard de l’horari previst Chambao va fer acte de presència davant del nombrós públic que va corejar els seus temes. La cantant malaguenya Lamari va saber guanyar-se el públic des del primer moment que va pujar a l’escenari. El grup venia a presentar el seu quart àlbum Con otro aire del qual van interpretar entre d’altres la coneguda "Papeles mojados" i "Duende del sur". També van delectar als assistents amb un ampli repertori dels seus discos anteriors. El tema que va popularitzar el grup “Ahí estás tu” el van deixar per posar punt i final a l’actuació.

Els milers de persones que s’aglutinaven al voltant de l’escenari van rebre igual d’expectants a l’altre cap de cartell de la nit, Ojos de brujo. La veu i l’energia que sempre demostra Marina “la Canilla” van fer ballar i cantar al públic que es congregava al recinte. La banda barcelonina actuava per segona vegada a Cambrils, aquest cop dins de la gira Aocanà!,  amb la que presenten el darrer àlbum d’un grup que en els últims anys s’ha convertit en un dels ambaixadors de l’anomenada world music europea.   

Macaco omple a vessar el festival

El cartell de dissabte, amb entrada lliure, l’èxit de públic del Cambrirock estava més que assegurat. Macaco va ser l'altre grup que aterrava per segona vegada a Cambrils, ara però, amb un tema sota el braç convertit en un èxit comercial de l’estiu. Abans de la seva actuació, però, els encarregats d’encetar la nit va ser la banda de pop tarragonina Febrero que presentava el seu tercer disc Ep, Fira Pop, amb el qual han aconseguit el primer premi Grup Revelació Nacional 2009 del Festival Contemporànea.

Posteriorment hi va haver una bona dosi d’electro-indie de la mà dels Dorian, que oferiren temes del seu segon treball El Futuro no es de Nadie. Els andalusos Lory Meyers també van atreure nombrosos dels seus seguidors, en el que ja es constatava el concert més exitós del festival. Aquesta banda, convertida en un dels referents del pop independent espanyol, va fer les delícies dels assistents amb temes com "Luciérnagas y mariposas" i el seu conegut "Alta fidelidad" amb el que van tancar l’actuació.

El fenòmen de la nit, però, era l’expectació que havia aixecat la presència dels barcelonins Macaco, i que havia congregat a públic de totes les edats. Durant el concert, el líder del grup —Daniel Carbonell— "Mono loco", va fer diverses proclames a la solidaritat, al poble sahrauí i, com també va fer la nit anterior la cantant de Chambao, va fer un especial esment a la campanya de recerca de donant pel nen cambrilenc Joel, que necessita un trasplantament de medul·la òssia. L’actuació de Macaco no va guanyar ritme fins que no van interpretar l’esperat èxit “Moving”, seguit del popular “Con la mano levantá”.

L’enorme afluència de públic va comportar la saturació del recinte i va obligar als organitzadors a deixar públic fora del festival, tot i que van poder seguir l'actuació gràcies a una pantalla gegant que es va instal·lar el mateix dia al matí. Aquesta situació va començar a canviar tot just el grup va interpretar l’èxit de l’estiu i després, quan es va acabar l’actuació, la majoria del públic va abandonar en massa l’espai. Era el moment d’escoltar la selecció musical de Vinila Von Bismark que va imposar el seu ritme frenètic fent moure a tots els assistents que ara si ja podien gaudir d’una actuació amb totes les garanties fins a altes hores de la matinada.

Hip hop per tancar el Cambrirock

Ahir diumenge, els grups Synno & Express3, Ko Teknico, Zeropositivo, ZPU, Tote King i Nach van ser els encarregats de posar el punt i final al Festival Cambrirock fins l'any vinent. Tot i una afluència menor que la resta de dies de concert, els organitzadors van voler apostar per un estil diferent i innovador, i enguany van declinar dedicar una jornada del festival a la música en català.

Comenta aquest article