Informació general

Marina Geli remarca la fortalesa i solidesa del sistema sanitari català per fer front al virus de la grip A

Per Berta Ruiz



La consellera de Salut, ahir durant la visita a l'hospital de Cambrils
En la seva visita d'ahir a l'hospital de proximitat de Cambrils, la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya –Marina Geli– va voler remarcar que el nou centre cambrilenc, així com la resta dels centres sanitaris catalans estan totalment preparats per fer front al virus de la grip A.
Segons va comentar la consellera, "tenim un sistema sanitari 'capil·lar' molt important, que encara l'anem fent més capil·lar i molt més resolutiu. La nostra fortalesa comença en l'assistència primària, en els centres de salut amb uns professionals totalment capacitats. Això és d'una gran fortalesa, perquè la major part dels casos de la grip nova són benignes. De fet, amb processos d'autocures s'autoresolen amb l'acompanyament dels professionals de l'assistència primària i, només en alguns casos de problemes greus han de ser derivats a un hospital per insuficiència respiratòria".

Primera mort a Catalunya

La consellera de Salut –Marina Geli– també va confirmar ahir davant dels mitjans de comunicació la primera mort a Catalunya relacionada amb el virus de la grip A. Tal i com va apuntar, es tracta d'una dona de 35 anys que va morir el passat dilluns 3 d'agost a l'Hospital Josep Trueta de Girona, a conseqüència d'un quadre d'insuficiència respiratòria, amb resultat positiu al virus de la grip pandèmica H1N1. Segons va explicar Geli, "aquesta persona tenia antecedents patològics previs i de tabaquisme. La pacient va acudir a l'Hospital de Blanes el dia 2 d'agost, des d'on va ser derivada a l'Hospital Josep Trueta de Girona. Aquesta va entrar amb una insuficiència respiratòria important, se li va administrar antivirals i medicació d'ampli espectre pel seu quadre infecciós. Encara desconeixem si el virus de la grip A ha estat la causa directa de la mort, donades les patologies prèvies que tenia aquesta persona".

Tres pacients greus a la UCI

En els darrers dies han estat donats d'alta de la UCI, dos pacients greus afectats pel virus pandèmic gripal: una dona de 52 anys que estava ingressada a l'Hospital de Bellvitge i un home de 32 anys que estava a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. D'altra banda, l'Hospital de Sant Pau de Barcelona ha notificat un nou cas de pacient afectat pel virus de la grip A, que està ingressat a la UCI des del passat 26 de juliol. Es tracta d'un home de 31 anys sense antecedents previs i que es troba estable dins de la gravetat.

Actualment, segons va informar Marina Geli, hi ha tres casos de pacients que romanen ingressats a la UCI en estat greu: un home de 31 anys a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, un home de 31 anys a l'Hospital del Mar de Barcelona i el nou cas detectat a l'Hospital de Sant Pau. En la resta de casos, Geli va assenyalar que "l'evolució és totalment benigne i són casos esporàdics que es van controlant".

Comenta aquest article