Cultura

El ritme a contratemps i l'estil swing del Trio Chikiboom protagonitzen l'actuació d'ahir del Festival de Música

Per Gerard Ballester

El trio Chikiboom, acompanyades pel contrabaixista Henry Menrath, van actuar ahir a la nit al parc del Nou Cambrils

Ahir a la nit l'actuació del cicle de concerts que ofereix el Festival de Música de Cambrils, concretament dintre del "petit festival", va anar a càrrec del Trio Chikiboom al parc del Nou Cambrils, on no hi varen sobrar pas cadires.
Un trio internacional de veus femenines que ofereix tot un repertori basat en l'estil swing i jazz que es creà en les dècades dels anys 30 i 40 a la costa est d'Estats Units, molt típic de grans formacions i big bands, però que aquesta vegada fou interpretat a tres veus acompanyades només pel contrabaixista Henry Menrath.

Ja fa més de dos anys i mig que canten juntes, i ja han aconseguit un perfecta unió de les veus, cobrint tots els registres adients i amb una increïble compenetració i estil propi d'una formació purament jazzística. Solen assajar dos dies a la setmana, però el més sorprenent de tot és que abans no es coneixien. Va ser la soprano francesa, Aude, que ja havia tingut diverses experiències com a solista amb pianista acompanyant i també com a solista d'una big band, i amb una formació que comprèn tant el cant líric com els estils més moderns, que un cop arribada a Barcelona va decidir publicar un anunci a Internet en el qual exposava la necessitat de trobar dues components més per fer un trio d'aquest gènere. La primera en respondre-li va ser la soprano canadenca Anne, que posseeix un gran talent en aquest camp, fruit de la seva anterior implicació en grups de gospel i en formacions de folk, blues, soul i jazz. Trobar la tercera component del trio va resultar ser una tasca més difícil. Buscaven una contralt i van rebre moltes propostes, però finalment van acabar trobant la Meritxell, una catalana de Vic amb una formació en el món del teatre i amb estudis de cant, que també havia actuat com a solista en grups de jazz, soul i pop/rock. Un cop arribats ens aquest punt, la feina va ser molta i durant tot un any, pràcticament només es van dedicar a buscar la manera de fer encaixar les veus en perfecta harmonia.
Com a curiositat, ens van respondre a la pregunta de per quina raó van escollir el nom de Trio Chikiboom. Resulta que l'Aude, al ser francesa, tenia alguna dificultat al dir el nom d'algunes coses i sovint simplement deia "passa'm... el chikiboom", i arran d'aquí se'ls hi va quedar aquest nom.

L'actuació va començar amb Rhum & Coca-Cola, on tot cantant a cappella van fer un tomb entre el públic fins arribar a l'escenari; seguidament van interpretar un ampli ventall de peces molt animades, majoritàriament d'estil swing, tot fent petar els dits a contratemps i amb el contrabaix com a únic acompanyament. Algunes d'elles eren ben conegudes degut a la seva popularització per les big bands de l'època. Van interpretar In the Mood, Oh! Johnny!, Sing Sing Sing, Fever, Sweet dreams, Chattanooga Choo Choo!, entre d'altres, totes en anglès tret de Le Tripplette du Belleville, cantada en francès; a Paris, el jazz adoptant la vessant swing, hi va arrelar fort i va tenir molt èxit.

Com a projecte de futur, estan coordinant la incorporació d'un altre músic que les acompanyi a la bateria. Però no tenen l'objectiu fixat en la creació de cap big band, perquè sinó el trio evolucionaria a una formació que no contemplen, assenyalaven les tres components.

La seva propera actuació és dimarts vinent dia 11 al Passeig Marítim de la Pineda.

Comenta aquest article