Societat

L'astronauta Neil Armstrong, el primer home que va trepitjar la Lluna, també va visitar Cambrils

Per Berta Ruiz

Joan Pedrell i la seva esposa Fanni Pallejà, amb el llibre de dedicatòries on va signar l'astronauta Neil Armstrong

Fa tot just uns dies, el passat 16 de juliol, es va commemorar el 40è aniversari de l'arribada de l'home a la Lluna. Els seus tres protagonistes, els astronautes de la NASA –Neil Armstrong, Michael Collins i Edwin Aldrin–, a bord de la nau Apolo 11 comandada per Armstrong van realitzar la primera missió pilotada a la Lluna de la història. Precisament, Neil Armstrong va ser la primera persona en allunar i posar el peu sobre la superfície lunar. Aquest moment històric de juliol de 1969, ha tornat a reviure's recentment arreu del món amb tot tipus d'actes commemoratius d'aquesta efemèride.

Neil Armstrong "el primer home que va trepitjar la lluna", a Can Gatell

Un dels "herois" d'aquest gran moment de la història contemporània recent, l'astronauta Neil Armstrong,  també va "trepitjar" sòl cambrilenc i ho va fer ara fa 8 anys, l'any 2001. L'escenari escollit per Armstrong va ser el restaurant cambrilenc Joan Gatell, de Joan Pedrell. Aprofitant el recent 40è aniversari de l'arribada de l'home a la lluna, Pedrell ha volgut mostrar a Revista Cambrils Diari Digital la dedicatòria que el famós astronauta nord-americà va deixar plasmada al seu llibre de signatures i, "que des de Cambrils aixequem la bandera i podem dir que aquest senyor també va ser al nostre poble!". Joan Pedrell va comentar que una de les coses que més li van sobtar de Neil Armstrong va ser "la seva gran simpatia" i que a més "es notava que era un gran coneixedor i molt aficionat a la gastronomia i els vins. Era un home que tenia un important currículum en gastronomia. Per a mi va ser una gran sorpresa, perquè va ser un home fenomenal i molt amable".

La dedicatòria que Neil Armstrong va escriure al llibre de dedicatòries de Can Gatell diu així: "Pels meus amics de Joan Gatell. Quina forma meravellosa de passar una tarda a Espanya: bon vi, boníssim menjar i nous amics. Només voldria que vosaltres poguéssiu estar amb mi a la Lluna. Moltes gràcies i bons desitjos".

Un home molt simpàtic i gran coneixedor de la gastronomia i els vins

De fet, l'any 2001, Neil Armstrong va fer una breu visita per Espanya i un dels llocs on va fer aturada va ser Cambrils. Segons va comentar Pedrell, "van fer cap a casa i això és una cosa que t'alegra. Realment és un gran honor. Sovint ve gent important i coneguda, tot i que sempre acostumo a demanar permís i si s'hi presten els demano que signin al llibre. Però el més important és que intento que s'ho passin bé, que mengin bé i que tinguin un bon record de casa". Com a curiositat, Joan Pedrell assegura que va "menjar peix i marisc", tot i que no recorda amb exactitud quins plats va tastar. "Quan ve gent d'altres continents amb una cultura gastronòmica diferent a la nostra, a vegades es tiren enrere, però aquest home no! Volia tastar de tot i tot li interessava. Es va mostrar molt interessat en conèixer la gastronomia d'aquí".

Visites il·lustres de Can Gatell

Durant els seus gairebé 100 anys d'història, pel restaurant cambrilenc Can Gatell hi han passat infinitat de personalitats del món de la política, de la música, de l'esport o del cinema. Joan Pedrell guarda amb cura llibres i llibres plens de dedicatòries i signatures de tota la gent destacada que ha dinat al seu restaurant. La llista és gairebé inacabable: Joan Manel Serrat -un assidu client de Can Gatell-, Julio Iglesias, Lluís Llach, Maria Dolores Pradera, Paco de Lucía, El Cordobés, Sara Montiel, Carmen Sevilla, Antonio Gades, Josep Tarradellas o Juan i Isabel Perón, són alguns dels noms plasmats als llibres de Can Gatell. Com a anècdota, Joan Pedrell també explica que el pintor Joan Miró, "alguna vegada es quedava a dormir a casa".

Dedicatòria que Neil Armstrong va deixar al restaurant Joan Gatell de Cambrils

Comenta aquest article