Informació general

Reus continua treballant per solucionar els vessaments d'aigües residuals al barranc de Barenys

Per Raquel Samaniego

Quan hi ha rierades al barranc de Barenys pot afectar l'estat de les platges de llevant de Cambrils

L'Ajuntament de Reus continua treballant per solucionar els vessaments d'aigües residuals al barranc de Barenys de Salou, proper a les platges cambrilenques de llevant. En aquestes, com la del Cap de Sant Pere o la de Vilafortuny, la rierada de les fortes pluges provoca desperfectes, que fa que en algunes ocasions hagin de tancar la platja al públic. Aquesta situació es dóna per què les aigües residuals que arriben a la depuradora de Reus superen la seva capacitat. Des de 2007, però, aquests desperfectes s'han vist reduïts gràcies a la feina feta pel consistori reusenc per millorar les condicions de la depuradora i els abocaments a la xarxa de barrancs, entre moltes altres actuacions.

Reus té actualment en vigor el tercer Pla Director de Sanejament, un document en el qual es té especial cura de tots aquells aspectes relacionats amb la protecció dels abocaments al medi. D’aquest pla, que té un pressupost aproximat de 28 milions d'euros, se’n deriven diferents inversions hidràuliques per minimitzar abocaments a la xarxa de barrancs. Una de les actuacions de millora es porta a terme gràcies a grans dipòsits subterranis que recullen la primera aigua de pluja (i, per tant, la més bruta) que circula per la xarxa de sanejament per evitar que en cas de forta avinguda, sigui abocada directament als barrancs. Un cop passades les pluges, l’aigua es pot enviar a la depuradora per ser tractada adequadament.

De moment, hi ha un d'aquests dipòsits en funcionament, al polígon industrial Agro-Reus, amb una capacitat de 4.000 m3 i que està treballant des de 2007. El proper en construir és al Camí dels Morts, a la zona del santuari de Misericòrdia, també amb 4.000 m3 de capacitat. El projecte ja està elaborat i les obres començaran a finals d’aquest estiu. La tramitació urbanística per permetre la construcció del dipòsit ha alentit el procés. Per últim, es té previst que a la capçalera de la depuradora d’aigües s'ubiqui el tercer. Aquest serà d'uns 40.000 m3 de capacitat, per tant, es tracta d'una obra 10 vegades més gran que la resta i per a la qual l’Ajuntament requereix el cofinançament d’altres administracions.

Ampliació de la depuradora i altres mesures

A banda d'aquests tres dipòsits, en les darreres setmanes s'han acabat les obres de condicionament d'una zona de descàrrega de cisternes a l’entrada de l’Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Reus. Amb aquesta actuació es permet la correcta descàrrega i control dels abocaments que es realitzen al sistema mitjançant camions cisterna.

A més, l’Ajuntament de Reus ja ha elaborat el projecte que preveu ampliar la capacitat de tractament de la planta dels actuals 25.000 m3/dia fins als 35.000 m3/dia. Ara s’està pendent del calendari que fixi l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per al finançament d’aquesta inversió, ja sigui a càrrec dels Fons de Cohesió de la Unió Europea o fons propis de l’ACA.

Per últim, el Pla Director de Sanejament preveu la construcció de diversos col·lectors per tal de millorar la capacitat de drenatge del sistema de Reus, ja sigui per conduir les aigües residuals i pluvials pròpies o la de poblacions veïnes, sobretot en episodis de pluja. Entre les actuacions més destacades hi ha la construcció del col·lector a l’avinguda de Salou, que ja està executat; la de Castellvell del Camp i Almoster, que s'està construint; i per últim la de l'avinguda Pere el Cerimoniós, que està a punt de començar.

Obres aturades al barranc de Barenys a Salou

Els diferents equips de govern que han passat per l'Ajuntament de Salou fa anys que estudien diverses opcions per donar finalment una solució a les grans inundacions que pateix la zona on s'ubica aquest barranc, al barri de la Salut. Amb el canvi de govern de fa uns mesos a Salou, han quedat aturades les obres de la primera sortida al mar de les cinc que tenia previst impulsar l'anterior equip. Segons va explicar el mes d'abril el nou alcalde de Salou —Pere Granados—, l'estudi hidrològic elaborat per l’empresa INVALL i la Universitat Politècnica de València, i que va ser encarregat per l’anterior govern, apunta que la solució de dividir el final del barranc de Barenys en 5 sortides a la platja per a l’evacuació de les aigües, pot comportar “dificultats”, sobretot en l’aspecte del manteniment de la infraestructura i també per les possibles afectacions a la platja de Ponent (contigües a les de llevant de Cambrils).

En aquests moment, els serveis tècnics del consistori veí estan efectuant l'estudi d'aquest informe aportat per la Universitat i l'empresa, per tal d'esclarir quins seran els següents passos a seguir en aquest barranc.

Comenta aquest article