Informació general

Un 40% de les famílies separa selectivament els residus domèstics al Baix Camp

Per Redacció

L’any 2008, les comarques tarragonines (Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i Tarragonès) van recollir selectivament 118.717,84 tones de residus municipals, mentre que el 2007 van ser 102.660,38 tones. Això suposa un avenç molt important en la consolidació de la recollida selectiva dels residus municipals en aquesta zona, ja que s’ha produït un augment del 15,5% respecte de l’any anterior. Així, les comarques tarragonines, l’any 2008, van recollir selectivament el 29,7% dels residus municipals que van generar. Tot i això, el percentatge de residus recollits selectivament encara està per sota de la mitjana catalana, que se situa en el 34,4%.
 
La comarca que separa més residus és la Conca de Barberà, amb un índex de recollida selectiva del 48,2%. La segueixen el Baix Camp (amb un 39,7%) i l’Alt Camp (amb un 38,2%). D’altra banda, el Baix Penedès i el Tarragonès, tot i que han millorat els percentatges respecte dels anys anteriors, no han assolit la mitjana de recollida selectiva de Catalunya, situant-se en un 19,9% i un 24,5% respectivament.
 
L’any 2008 aquestes comarques van generar 399.877,51 tones de residus municipals. Això suposa que, de mitjana, cada tarragoní va generar 1,86 kg de residus al dia. Aquesta xifra se situa per damunt de la mitjana de Catalunya, que és d’1,59 kg de residus per habitant i dia. La diferència s’explica per l’elevat volum de població estacional que rep aquesta zona. La comarca que genera més residus és el Baix Penedès (2,23 kg per habitant i dia), i la que menys, la Conca de Barberà (1,59 kg per habitant i dia).
  
El model català de gestió de residus
 
El model català de gestió de residus municipals es fonamenta a generar menys residus i obtenir més recuperació. L’objectiu és aprofitar el màxim de materials recuperables que puguin retornar al cicle productiu amb el conseqüent estalvi d’energia i matèries primeres que això suposa, i tractar tots els residus abans que arribin al seu destí final. Les instal·lacions necessàries per implantar aquest model estan previstes en el Pla territorial sectorial d’infraestructures, que finança el Govern de la Generalitat a través de l’Agència de Residus de Catalunya. Aquest Pla territorial és una eina que racionalitza la distribució en el territori de les plantes de tractament de residus, en funció de les necessitats existents. Un altre element clau del model català de gestió de residus és el suport a la tasca dels ens locals, com el retorn del cànon, els ajuts al foment de la recollida selectiva de matèria orgànica, la prevenció de residus municipals i la implantació i millora de deixalleries.
 
La gestió dels residus municipals a Catalunya de manera moderna i sostenible és una tasca que es porta a terme conjuntament entre el Govern de la Generalitat i ens locals, i on la ciutadania té un paper protagonista indispensable.

Comenta aquest article