Societat

La vil·la de la Llosa serà escenari aquest dissabte de la recreació d'un tradicional sopar romà

Per Raquel Samaniego

D'esquerra a dreta, el vicepresident de l'associació de veïns de la Llosa —Jordi Fàbregas—, el director del Museu d'Història —Gerard Martí—, el regidor de Patrimoni i Cultura —Joan Recasens—, el president de l'Associació Projecte Phoenix —Enric Seritjol—, l'alcalde —Robert Benaiges— i la presidenta de l'associació veïnal —Anna Maria Franquet—.

La vil·la romana de la Llosa serà escenari aquest dissabte 18 de la recreació d'un tradicional sopar romà del segle I d.C, a l'Alt Imperi. Prop d'una vintena de persones mostraran als assistents com menjaven en un convit, què menjaven i com es disposaven a taula, entre moltes altres coses. Hi haurà un narrador que, aproximadament durant una hora, anirà explicant pas a pas què fan. Hi ha invitacions gratuïtes per fins a 200 persones, que s'han de passar a recollir pel Patronat de Turisme.

Aquest 'convivium' estarà recreat per l'Associació Projecte Phoenix, el grup de reconstrucció Històrica de la Tarraconense. Cambrils va participar per primera vegada aquest passat mes de maig en el Festival Tàrraco Viva de Tarragona, amb activitats emmarcades en la vil·la romana. Aquesta activitat donarà pas, el pròxim any, a realitzar-ne de més envergadura de cara al festival de 2010.

El president d'aquesta entitat —Enric Seritjol— va explicar ahir durant la presentació d'aquest acte que la voluntat d'aquest convit és "mostrar el patrimoni al públic d'una manera diferent, que agradi. Per fer-ho, s'ha de realitzar primer una acurada investigació i recerca, que és d'on aconseguim tota la informació per realitzar una bona representació". En aquest sopar, que començarà a les 22 hores, el públic podrà veure com sopaven amb invitats a casa d'una família mitjanament acomodada.

Col·laboració dels veïns de la Llosa

L’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Cambrils a través del Museu d’Història de Cambrils, a més de treballar conjuntament amb el consistori de Tarragona, organitzador del festival, va comptar amb la col·laboració de l’Associació de veïns del barri de la Llosa per realitzar una recreació al propi jaciment de la vida quotidiana dels habitants d’una vil·la de l’entorn de Tàrraco. Aleshores, fruit de la seva experiència de més de 10 anys, també es va contactar amb aquesta Associació Projecte Phoenix.
 
Fruit d’aquesta primera activitat que es va realitzar al Festival, s’està treballant amb Projecte Phoenix per crear un marc estable de col·laboració a tres bandes amb l’Associació de veïns i el Museu d’Història.

Comenta aquest article