Informació general

L'oposició denuncia l'excessiu cost de la Ràdio i la Televisió i critica la debilitat del projecte de la TV Digital del Camp

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta: Xavier Martí, Francesc Garriga i Lluïsa Rom
Els tres grups de l'oposició de l'Ajuntament de Cambrils –CiU, la PLIC i PP, representats per Lluïsa Rom, Xavier Martí i Francesc Garriga, respectivament– van denunciar ahir en roda de premsa l'excessiu cost i la mala gestió política de l'EPEL de mitjans de comunicació, així com la debilitat del projecte de la Televisió Digital del Baix Camp i del Priorat, ja que segons van afirmar, Cambrils s'ha quedat en solitari al capdavant d'aquest projecte i no pot afrontar la gran despesa que això suposa.

Dades sobre les aportacions econòmiques dels ajuntaments que conformen el Consorci del Tarragonès per la televisió pública del Camp

Recentment, tal i com van apuntar els tres grups de l'oposició, han sortit dades sobre les aportacions econòmiques de diferents ajuntaments que conformen el consorci del Tarragonès per tirar endavant la Televisió Pública del Camp. Aquest consorci està format per les poblacions de Tarragona, Montblanc, Salou, Valls, Vila-seca, Torredembarra i Constantí. Segons va detallar Lluïsa Rom, "vam veure que allí sortien uns números i nosaltres els hem comparat amb el cost que ens representa aquí a Cambrils la televisió". Per exemple, la ciutat de Tarragona aporta un pressupost de 286.000 euros, el que representa el 42% de l'aportació. Tenint en compte que Tarragona té una població d'uns 157.000 habitants, el cost de la televisió per habitant surt per uns 2,08 euros l'any. Lluïsa Rom també va assenyalar les diferents aportacions econòmiques que realitzen aquests ajuntaments i el cost que suposa per habitant a l'any: a Salou 3,63 euros; a Valls 3,01 euros; a Vila-seca 3,51 euros; a Torredembarra 4,18 euros; a Montblanc 5,91 euros i a Constantí 6,27 euros per habitant.

"A un cambrilenc, la televisió li costa 15,82 euros l'any. A un tarragoní 2,08 euros o a un de Salou 3,63 euros"

Rom va continuar dient que, "si comparem el que està costant la televisió a un cambrilenc en funció del pressupost d'enguany, basant-nos en que l'aportació de l'Ajuntament de Cambrils és de 433.048 euros i el cens de població és de 31.000 habitants, resulta que a Cambrils ens està costant uns 15,82 euros per habitant l'any". A més, segons van afegir els tres portaveus de l'oposició, "el 50% de la població de Cambrils no està veient aquesta televisió i l'estan pagant. Pensem que és una cosa que ens surt molt cara".

La portaveu convergent va aportar més dades i va comentar que "veníem d'un patronat de ràdio que es va convertir en un patronat de ràdio i televisió. Fins l'any 2005 el pressupost del patronat era de 230.000 euros. L'any 2007 l'aportació de l'Ajuntament va ser de 542.000 euros, mentre que l'any 2008 va ser de 613.000 euros. Enguany s'ha volgut fer una retallada del pressupost, i enguany es compta amb un pressupost de 433.000 euros. No obstant, hem de dir que a mes de juny, l'empresa constituïda ja ha contractat una pòlissa de 200.000 euros per fer front a deutes que es tenen de la televisió des de l'any passat". Tal i com va afegir Lluïsa Rom, "sempre han fet quadrar uns pressupostos a base d'uns ingressos
de publicitat. Nosaltres sempre hem dit que les partides pressupostàries respecte a publicitat estaven molt inflades i mai s'han arribat a complir. L'any passat es van pressupostar 144.000 euros –que era una bogeria– i van entrar uns 50.000 euros. Enguany, s'han previst uns 105.000 euros, dels quals a mes de juny, s'han executat uns 20.000 euros.

Un minut d'emissió de Televisió de Cambrils costa 34,40 euros i una hora costa 2.064 euros, segons l'oposició

Seguint amb les xifres, la portaveu de CiU va desglossar el cost que suposa la programació de la Televisió de Cambrils. Segons va dir, el minutatge que costa la televisió és de 34,40 euros el minut d'emissió i 2.064 euros l'hora d'emissió.
Rom va afegir que "els professionals fan la seva feina, però el que està fallant és la direcció política. En el fons, la ràdio segueix sent rendible, perquè si parlem d'uns 20.000 euros que s'han ingressat de publicitat, la majoria d'aquests provenen de la ràdio. Per tant, la televisió ens està sortint caríssima.

L'EPEL ha demanat una pòlissa de crèdit de 200.000 euros

Els tres grups de l'oposició també van denunciar ahir que l'EPEL de mitjans de comunicació ha contractat una pòlissa de crèdit de 200.000 euros. Segons va apuntar Lluïsa Rom, "aquests números els ha de conèixer la població. Enguany, si que s'ha fet un esforç per reduir el pressupost, però clar, si sumem els 433.000 euros que dóna l'Ajuntament, els 200.000 euros més de la pòlissa i que a finals d'any no quadrarà el pressupost perquè no es cobrirà la publicitat, potser s'haurà de demanar una altra pòlisa per acabar de pagar-ho tot.
Segons va remarcar Rom, "no entenem que es passi d'un patronat i es creï una empresa, i als sis mesos de funcionar hagi de demanar una pòlissa de 200.000 euros per poder funcionar, quan rep una aportació de l'Ajuntament".

Cambrils, en solitari al capdavant del projecte de la Televisió Digital del Baix Camp i el Priorat

Els regidors de la PLIC, CiU i PP també van denunciar ahir públicament que, Cambrils s'ha quedat en solitari al capdavant del projecte de la Televisió Digital del Baix Camp i el Priorat. Aquest consorci, segons van dir, ha d'estar format per Cambrils amb un 39% de l'aportació, La Selva del Camp amb un 7%, Mont-roig del Camp amb un 14% de l'aportació econòmica, Riudoms amb un 8%, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant amb un 7% de participació i el Consell Comarcal, que aglutina les poblacions de menys de 5.000 habitants i aporta un 25%. Sobre aquest projecte, Lluïsa Rom va manifestar que "ens trobem que Vandellòs-L'Hospitalet de l'Infant se n'han desentès, La Selva del Camp també ha dit que no hi vol participar, Riudoms no està per la labor i es manté al marge; Falset, primer es va apuntar i ara es desmarca".

Francesc Garriga: "La Generalitat va fer malament el repartiment de les televisions locals"

Sobre aquesta qüestió, el portaveu del PP –Francesc Garriga– va afegir que, "considerem que la Generalitat va fer malament el repartiment de les televisions locals. A Cambrils ens van demarcar en una zona, juntament amb d'altres pobles amb els què hi tenim molt poc a veure. Per comparativa veiem que, ara es forma una altra televisió amb ajuntament amb els què hi estem més propers i hi treballem conjuntament com Vila-seca, Salou o Tarragona. El cost d'aquesta televisió anirà repartit entre tots els ajuntaments, que és com ha de ser, i no com en el cas de Cambrils que l'assumim exclusivament els cambrilencs. Aquesta empresa s'està nodrint amb diners públics, que paguem tots els cambrilencs, Estem reclamant que es facin les coses, però que es facin bé. No gastem diners públics alegrement".

Segons va dir el regidor popular, "des de Cambrils s'ha pretès un lideratge que no és tal, perquè els altres no han seguit aquest lideratge. S'ha de fer un replantejament molt seriosament i demanem que s'estudiï la viabilitat, sobretot de les empreses que es fan amb diners públics".

Xavier Martí: "En aquests moments ens hem quedat sols. Cambrils ha d'assumir tot el cost que hauríem d'assumir entre diferents poblacions"

Per la seva part, el portaveu de la PLIC –Xavier Martí– també va afegir que, "som l'únic grup de l'oposició que vam creure en l'EPEL de la televisió. Nosaltres vam donar suport a la creació d'aquesta, però en aquests moments estem molt preocupats perquè aquesta EPEL havia d'estar formada per un consorci i en aquests moments ens hem quedat sols. Cambrils ha d'assumir tot el cost que hauríem d'assumir entre diferents poblacions. També estem preocupats pel cost d'aquesta televisió, que només arriba al 50% de la població". D'altra banda, Martí també va voler remarcar que, "en cap moment parlem dels professionals de la televisió que fan la seva feina. Cada vegada que fem alguna declaració, hi ha algú que sempre contesta que nosaltres estem en contra del personal. Estem en contra d'una sèrie de funcionaments, que havien de funcionar d'una manera i no està funcionant".
 
Segons Martí, "si aquest projecte neix com a consorci el que s'ha de fer és que el consorci tiri endavant. Ens hem d'espavilar i buscar poblacions que entrin en el consorci per abaratir despeses a la nostra població. El que ha de fer l'alcalde és parlar amb els alcaldes del Baix Camp per veure si aquest consorci es pot tirar endavant o no. S'han de buscar solucions, perquè aquest cost serà insuportable per l'economia local".

Comenta aquest article