Tema del mes

L'Are aixeca polseguera

Per Lluís Rovira i Barenys, Anna Fargas, Berta Ruiz

Plànol del projecte de l'ARE de Cambrils al sector SUND-A

El projecte de l’ARE de Cambrils, entre la urbanització dels Ametllers i la riera de Riudoms, ha protagonitzat l’actualitat del mes de desembre, ja que després que s’aprovés inicialment el projecte el passat mes de setembre, el projecte va passar a la fase d’exposició pública i presentació d’al·legacions, període que va acabar el 19 de desembre per a les associacions i entitats.

Un dels temes que va aixecar més controvèrsia des de l’aprovació inicial del pla parcial de l’ARE va ser que el projecte contemplava, en alguns punts, alçades de planta baixa més set pisos, una alçada que l’Ajuntament considera excessiva. Així ho van manifestar l’alcalde –Robert Benaiges– i el regidor d’Urbanisme –Dani Pallejà– en una xerrada-col·loqui organitzada per l’Associació de Veïns dels Ametllers que es va celebrar l’11 de desembre al Centre Cívic de Vilafortuny, a la qual van assistir poc més d’una trentena de veïns, alguns d’ells representants del Molí de la Torre i d’altres barris cambrilencs.

Alçada màxima de planta baixa més cinc pisos
En la qüestió de l’alçada, Robert Benaiges es va mostrar categòric, “ja hem avisat la Generalitat que aquestes alçades no es contemplen a l’urbanisme de Cambrils i que com a màxim es permet planta baixa més cinc pisos. Així doncs, s’ha demanat una reducció d’aquestes alçades i que aquests pisos es redistribueixin en molts dels edificis de l’ARE que són de planta baixa més dos i de planta baixa més tres. A més, també hem demanat que la part de l’ARE que toca als Ametllers tingui unes alçades més d’acord amb aquest barri”.
Respecte a aquest tema, Benaiges va fer una consideració, “l’ARE no és un eixample intensiu, és una zona residencial similar a la que hi ha a l’entorn i que s’acosta força a la densitat que s’hi podria fer si ho desenvolupessin directament els propietaris”. Aquest darrer punt va merèixer la rèplica d’un dels assistents, que va puntualitzar que aquesta diferència sí que és important, “l’ARE té una densitat de 0,6 –60 habitatges/hectàrea– i el desenvolupament directe permetria als propietaris una densitat de 0,3. A banda, cal tenir en compte que als Ametllers, el barri que hi ha al costat, la densitat és de 0,2”.

Centre d’Inef i residència per a la gent gran
En la mateixa xerrada, l’alcalde va destacar els aspectes positius de l’ARE. Segons Benaiges, els principals avantatges que comporta l’ARE és que millora la xarxa de comunicacions, ja que la prolongació de la carretera de Misericòrdia fins al vial del Cavet permetria uns millors enllaços amb els barris de llevant. A més, l’ARE comporta la construcció d’una sèrie d’equipaments, “necessaris per a la ciutat”, segons Benaiges. Aquests equipaments són el centre d’Inef, la segona residència per a la gent gran de titularitat pública, un centre cívic i un centre escolar de primària. I finalment, un altre dels avantatges assenyalats per l’alcalde és que la construcció de l’ARE dóna sortida a un polígon que figura al Pla General des de fa 30 anys i que no s’ha tirat endavant “perquè no hi ha hagut l’acord necessari amb la propietat”.
L’alcalde també va destacar que els equipaments han d’estar enllestits al mateix temps que la urbanització de l’ARE. Així doncs, Benaiges va manifestar que l’Ajuntament veu l’ARE com una oportunitat, “com una cosa positiva i no compartim els criteris negatius que han anat sortint darrerament. També volem deixar clar que o es compleixen els requisits que demanem o l’ARE no es farà”.

Habitatges no tan barats
Un altre dels comentaris que van aparèixer al voltant de l’ARE era que pot suposar la creació d’un gueto. Dani Pallejà va posar exemples de la despesa econòmica que pot suposar per als que accedeixin als pisos protegits d’aquesta zona. Així doncs, un pis de règim especial de 85 metres quadrats es calcula un preu de 125.638 euros, un de règim general de la mateixa superfície, 134.014 euros i un de preu concertat, també de la mateixa superfície, uns 185.558 euros. Segons va dir Pallejà, “la gent que ha de venir, pobres del tot no poden ser”.

L’ocupació dels primers habitatges, l’any 2012
Passat el període d’exposició pública i de presentació d’al·legacions, el 19 de març de 2009 els 84 ARE que tiren endavant actualment a Catalunya han de quedar aprovats definitivament. Un cop superat aquest tràmit, s’ha de constituir un consorci entre la Generalitat i l’Ajuntament. Aquest consorci és el que gestionarà tot el procés. Segons l’alcalde, “des d’aquest consorci s’hauran de buscar les fórmules de finançament de la urbanització, juntament amb la propietat. La urbanització es pot impulsar per compensació o per cooperació, ja es veurà”.
Un cop se superin aquests tràmits, es preveu que l’any 2010 s’iniciïn les obres dels equipaments, que el 2011 s’iniciïn les obres dels habitatges protegits i que el 2012 s’ocupin els primers habitatges de l’ARE.

L'APUNT:
Antoni Tost, president de l’Associació de Veïns dels Ametllers:
“Si l’Ajuntament no vol, l’ARE no es farà; la Generalitat farà el que digui l’Ajuntament”
El president de l’Associació de Veïns dels Ametllers –Antoni Tost– va voler deixar clar davant els veïns assistents a l’acte que l’Ajuntament té a les seves mans la possibilitat que l’ARE es faci o no, “si l’Ajuntament no vol, l’ARE no es farà. La Generalitat farà el que digui l’Ajuntament”. Tost, a més, va fer altres consideracions, “els veïns dels Ametllers ja havíem manifestat a l’alcalde que no volíem les alçades de planta baixa més set ni tampoc la barrera de totxos que feien de frontera amb el nostre barri”. En un altre ordre de coses, Tost va dir que no veia clar que es puguin construir aquests habitatges ni que els preus siguin tan atractius”. En aquest mateix sentit ja s’havia pronunciat un dels veïns assistent a l’acte quan va dir que les ARE es van pensar l’any 2006, quan el sector de la construcció travessava un altre moment ben diferent de l’actual, “ara, que els pisos nous s’han abaixat força, no té sentit fer aquests habitatges, ja que els preus de renda lliure s’acosten molt als preus protegits d’aquesta ARE. A més, a Cambrils queden molts pisos per ocupar”. Aquest mateix veí també va dir que amb la construcció de l’ARE, “tota l’estratègia del POUM aprovat fa un parell d’anys ha quedat alterada. El POUM ja contempla les Comes, que, amb l’habitatge protegit que s’hi preveu fer, ja es cobreix tot el que es recomana al Pacte Nacional de l’Habitatge”.
A banda, també es va posar sobre la taula la dificultat que pot suposar per als propietaris fer front a les despeses d’urbanització que, segons va dir aquest mateix veí, suposen uns 800.000 euros per hectàrea.
Antoni Tost va transmetre a l’alcalde l’opinió majoritària dels veïns dels Ametllers, “nosaltres demanem coherència als polítics i, també, sensibilitat. Es va aprovar un POUM, fa poc, en el qual hi va haver participació ciutadana i ara es decideix fer una ARE que no està contemplat al POUM i en el qual no s’ha comptat amb l’opinió dels veïns. La junta de l’Associació de Veïns dels Ametllers creiem que l’ARE està fora de lloc i defensarem que la transició entre els Ametllers i l’ARE sigui el més harmònica possible”.
Davant la reclamació d’algun veí demanant que aturés l’ARE, l’alcalde va haver de precisar que el govern municipal el troba positiu i que per això el fa, “podem estar equivocats o no, però ho fem perquè estem governant i considerem que ho hem de fer”.



L’assemblea de veïns dels Ametllers es posiciona en contra de l’ARE
El 16 de desembre, una setmana després de la xerrada-col·loqui, l’assemblea de veïns dels Ametllers, reunida a les instal·lacions del Centre Cívic de Vilafortuny, es va manifestar de manera unànime en contra de la construcció de l’ARE. La votació, que es va fer a mà alçada va ser clara, tant els 16 representants de veïns, socis de l’entitat, com els 7 que no ho són, van votar en contra de l’ARE.
Després d’aquest resultat, la junta de l’entitat va decidir que redactarien les seves al·legacions i que també les passarien a la resta d’associacions de veïns del municipi. Abans de la votació, el president de l’entitat, Antoni Tost, va explicar als veïns el contingut de les consideracions fetes per l’alcalde i el regidor d’Urbanisme en la xerrada-col·loqui celebrada la setmana anterior.

10 motius pel no
En la convocatòria de l’assemblea enviada als veïns, la junta directiva dels Ametllers argumentava 10 raons per no voler l’ARE. Entre aquestes raons, hi ha el fet que l’ARE, amb els 2.067 habitatges i les prop de 6.500 persones que hi podrien viure, proposa un creixement massa agosarat, a més de provocar un impacte físic i visual brutal i de no adaptar-se als criteris de sostenibilitat. Segons la junta de l’associació veïnal, la previsió de sòl i habitatge protegit que fa el POUM a les Comes és suficient per encabir les necessitats de Cambrils els propers 15 anys i no cal fer aquesta ARE.
Un altre dels arguments esgrimits pels veïns dels Ametllers és que l’administració “no regala res quan ens prometen la construcció de serveis a la zona de l’ARE. Estan obligats a dotar aquesta zona de serveis com una llar d’infants, un CEIP i d’altres equipaments com un poliesportiu i una biblioteca”.
Antoni Tost recordava les paraules de l’alcalde fetes fa uns mesos quan deia que si els implicats no volien l’ARE, aquest no es faria. Tost va recordar que hi ha una part dels propietaris dels terrenys que no estan d’acord amb la construcció de l’ARE i que si ho preguntessin de nou molts dels que hi van estar d’acord en el seu moment ara dirien que no, ja que els condicionants del sector de la construcció han variat moltíssim en poc temps.

Robert Benaiges:
“No pot ser que 17 veïns decideixin l’urbanisme de Cambrils”

El 18 de desembre, dos dies després de l’assemblea de veïns dels Ametllers, Robert Benaiges, va assegurar que les al·legacions dels veïns dels Ametllers no faran replantejar els criteris del govern respecte a l’ARE, “l’únic que pot fer replantejar l’ARE és que la Generalitat no accepti el que hem demanat. Si la voluntat de 15 o 17 veïns ha d’estar per damunt d’aquest criteri, anem bé”. L’alcalde es va referir a un dels arguments que els veïns van fer servir en la xerrada-col·loqui del 12 de desembre, “els veïns deien que obririen les finestres i veurien gent vinguda de fora. Jo els vaig dir que era curiós que ells diguessin això quan la gran majoria dels que estaven allí presents no eren nascuts a Cambrils”. Benaiges va manifestar que no està tancat al diàleg amb els veïns, “penso trobar-me amb ells les vegades que convingui i anar a les ensarronades que vulguin. Ara bé, no pot ser que 17 veïns decideixin l’urbanisme de Cambrils”.

“Positiu per a Cambrils”
Les condicions que s’han esgrimit des del govern municipal perquè l’ARE es construeixi és que es facin els equipaments sol·licitats així com els vials que permetin una millora de la mobilitat. També s’ha demanat una redistribució urbana dels habitatges de l’ARE i que es construeixi tot el polígon alhora. Segons l’alcalde, “si no es respecten aquests criteris, l’ARE no es farà”. Benaiges també va voler precisar que l’ARE pot quedar aturat per problemes de finançament, “ara bé, si es tira endavant amb el que hem demanat des de l’Ajuntament, l’ARE és molt positiva per a Cambrils”.


Antoni Tost, Daniel Pallejà i Robert Benaiges en la xerrada al centre cívic de Vilafortuny

§ Veïns i entitats presenten al·legacions a l’ARE§ La Fecam considera que l’ARE va en contra de la qualitat urbanística de Cambrils
La Federació d’Empresaris Cambrilencs (Fecam) ha presentat al·legacions en contra de la construcció de l’ARE, ja que, segons va manifestar el president d’aquesta entitat –Ignasi Recasens– a Revista Cambrils “amb l’ARE es trenca la tradició de fer les coses ben fetes a Cambrils”.
Els arguments de la Fecam van per aquesta línia. Segons Recasens, “els cambrilencs hem estat sempre compromesos i actius en la defensa de la qualitat urbanística de la nostra població. Vam resistir les pressions dels anys 60 i dels 70, també de posteriors, a diferència de tantes i tantes poblacions que han vist malmès el seu territori”. Segons la Fecam, és per això que el model d’urbanisme que ha presentat la Generalitat per a la zona de l’ARE, amb edificis de planta baixa més set pisos d’alçada, no s’ha de permetre, “aquesta àrea en qüestió ha de mantenir una volumetria, edificabilitat i densitat en consonància amb les urbanitzacions del voltant per tal de preservar una trama urbana contínua, coherent i estèticament equilibrada”.
El segon argument de la Fecam demana que el percentatge d’habitatge social en el sòl objecte de recurs “sigui el mateix que en la resta de polígons a desenvolupar al municipi, d’acord amb el POUM aprovat el març de 2006”.

3.000 habitatges per vendre a Cambrils
El tercer dels arguments de la Fecam en contra de l’ARE és que en aquests moments l’estoc d’habitatges pendents de venda en el conjunt de l’Estat sobrepassa el milió i que a Cambrils aquesta xifra se situa al voltant dels 3.000. És per això que, segons Recasens, “no sembla sensat destinar recursos públics a incrementar l’excedent en 2.000 habitatges més”.


Les al·legacions de l’associació de veïns dels Ametllers compten amb l’adhesió dels veïns del Molí de la Torre
Tal i com s’havia decidit en l’assemblea, l’associació de veïns dels Ametllers va presentar al·legacions en contra de l’ARE, i les al·legacions van comptar amb un escrit d’adhesió de l’associació de veïns del Molí de la Torre. Segons va comentar Antoni Tost –president de l’associació de veïns dels Ametllers– a Revista Cambrils, “són unes al·legacions globals que toquen tots els punts de vista, en resum diuen que no veiem bé el canvi de densitat de 20 a 60 habitatges per hectàrea”. Aquestes al·legacions s’han enviat a totes les associacions de veïns del municipi per tal que s’hi adhereixin, en aquest sentit Tost va comentar que “si les altres associacions s’hi adhereixen ho presentarem al registre de l’Ajuntament, ja que l’Ajuntament té de data límit el 19 de gener per presentar al·legacions, a més així informarem l’alcalde que no som els únics que hi estem en contra”. Les declaracions que Robert Benaiges va realitzar dient que “no pot ser que 17 veïns decideixin l’urbanisme de Cambrils” i que es van publicar a Revista Cambrils Diari Digital el 18 de desembre van encendre els ànims dels veïns. Antoni Tost va comentar que “les declaracions de l’alcalde ens han semblat completament fora de context, em sembla una manca de respecte impressionant per als veïns quan diu que diguem el que diguem, ell només acceptarà rectificacions si li vénen de la Generalitat”. L’associació va fer l’acte simbòlic d’emmarcar virtualment les declaracions de l’alcalde en el seu bloc, ja que com va comentar Tost “no són les declaracions pròpies d’un representant dels veïns de Cambrils”. Des de l’associació dels Ametllers es demana la participació de tots els cambrilencs en l’ARE “entenem que ara cal una oposició ferma, clara i raonada de tota la societat cambrilenca en contra d’aquesta ARE, tant per la manca de participació ciutadana, com per no respondre als interessos de l’urbanisme que s’han definit recentment al POUM”. En aquesta línia Antoni Tost va explicar que “hi ha hagut molta manca d’informació i per tant no hi ha hagut participació i a la gent li és molt difícil posicionar-se en una cosa que no coneix”.

Els grups de l’oposició presenten 22 al·legacions
Brad Leali, al saxòfon, i Josep M. Farràs, a la trompeta, amb la resta de la formació, ahir, al castell de Vilafortuny

Els tres grups de l’oposició de l’Ajuntament de Cambrils –CiU, PLIC i PP– també han presentat al·legacions al projecte de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE). Així ho van fer palès en un roda de premsa conjunta, celebrada el passat 29 de desembre, en què van explicar les al·legacions presentades al Servei Territorial d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya. A aquest acte hi van ser presents Xavier Martí i Mar Roca per part de la PLIC, Mercè Dalmau i Jesús Nogués de CiU, i els tres membres del PP Carme Cros, Francesc Garriga i Iñaki Carnero.
En total van ser 22 les al·legacions que van presentar els tres partits, que van presentar per separat els textos de les seves al·legacions al Servei Territorial d’Urbanisme. Així, la PLIC va presentar 10 al·legacions i CiU i PP en van presentar 6 cadascun. Tot i això, el conjunt de les al·legacions van en un mateix sentit, que es retiri el projecte i que se sotmeti a un procés de participació ciutadana. Els principals arguments en contra del projecte són, com en el cas de la Fecam, veïns dels Ametllers i Molí de la Torre, la gran densitat en aquesta àrea i l’alçada excessiva, que no preveuen el POUM en aquesta zona.

L'APUNT:
El GEPEC-EdC demana l’anul·lació del Pla Director de les Àrees Residencials Estratègiques del Camp de Tarragona

Però no només hi ha hagut rebuig a aquest projecte a nivell local, el grup ecologista GEPEC-EdC també ha presentat al·legacions al Pla Director Urbanístic de les Àrees Residencials Estratègiques (ARE) del Camp de Tarragona i ha demanat que “sigui anul·lat a causa de les deficiències que han acompanyat la tramitació i aprovació d’aquest pla urbanístic. Concretament, es constata una manca de justificació real del pla en el context ambiental i social dels municipis del Camp i l’absència de rigor en aspectes clau com la participació ciutadana, l’avaluació d’alternatives, l’impacte als vectors ambientals i l’excessiva ‘urgència’ en el procés”, segons un comunicat emès per GEPEC-EdC el passat 19 de desembre.

Comenta aquest article