Societat

Vi del Priorat amb regust cambrilenc

Per Èlia Bellmunt

El cambrilenc Francesc Berengué a la finca del Priorat on elebora els vins Clos Berenguer
El cambrilenc Francesc Berengué és des de l’any 2000 el propietari d’una cinquantena d’hectàrees d’una finca situada al terme del Molar, al Priorat, a tocar del riu Siurana, on es produeixen els vins Clos Berenguer, de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat (DOQ Priorat). Les vinyes es troben en tres partides: les Sorts, el Reboig i les Solanes. Totes elles estan unides per un únic camí amb xiprers plantats a banda i banda. En aquests terrenys hi ha, també, les diverses instal·lacions necessàries per a la producció dels vins. La finca i el celler estan oberts a les visites, que poden fer un tast i comprar vins.

Els inicis

Berengué va iniciar l’aventura vinícola després de vendre’s uns terrenys propietat dels seus pares. Amb els diners que va obtenir va anar comprant petites finques que, totes juntes, l’han dut a ser el propietari de 50 hectàrees. A més, també és propietari d’una finca amb ceps de 40 anys a Bellmunt del Priorat, d’on va treure les primeres produccions per obrir-se al mercat. Els primers anys es va haver de treballar dur, però el mateix Francesc admet que el projecte també ha estat possible, en part, gràcies a les ajudes europees que ha rebut per la vinya (40%) i pel celler (30%).

Per tal que una finca com la seva sigui rentable, es calcula que s’haurien de produir unes 100.000 ampolles anuals. Del total de la propietat, encara queden per plantar una quinzena d’hectàrees: “espero poder arribar a plantar-les totes, però això depèn de si es va venent i em vaig animant, depèn de la moral”. Malgrat que la collita del 2005 ha estat un 30% inferior a la d’anys anteriors, espera treure’n al voltant de 16.000 ampolles. De la collita del 2003, que és la que ara començarà a embotellar, calcula que se’n faran al voltant de 8.000 ampolles.

L’elaboració

L’orientació de les vinyes i el ritme de maduració de cada varietat de raïm permet que es pugui controlar la verema. Tot el raïm es duu a la nau d’elaboració, on es fa la recepció del vi, la fermentació i el cupatge. La fermentació, amb temperatura controlada i amb un sistema de remuntatge, es fa durant un mes en uns dipòsits d’acer.

Per elaborar el vi blanc, se separa la grapa i es premsa el raïm. El suc va directe a les bótes, on estarà dos o tres mesos: “la fermentació en bóta del vi blanc li dóna un gust de fusta”. Després d’aquest període, es precipita el vi per eliminar les impureses i s’embotella. L’elaboració del vi negre és més llarga. Un cop s’ha estat un mes als dipòsits d’acer, passarà almenys un any en bóta i un altre any en ampolla. Aquest vi és conegut com a “vi de guarda”, que és com la DOQ Priorat anomena els vins de criança de la seva denominació.

El celler

El celler consta de dues plantes mig soterrades. Aquí s’hi troba una antiga mina de manganès, que està sent objecte d’estudi d’una tesi doctoral per la seva excepcionalitat. Al sostre del celler es pot apreciar com les arrels dels ceps s’obren camí entre la llicorella, la pedra de pissarra típica del paisatge del Priorat, ja que les vinyes no compten amb sistema de reg sinó que les arrels cerquen l’aigua i els minerals a la terra. El celler és ple de bótes de roure –60% francès i 40% americà– de les quals se’n renoven una vintena cada any: “al contrari que els conyacs i brandis, els vins bons es fan amb bótes noves cada any. Nosaltres renovem totes les bótes cada tres anys”.

Comercialització

El 85% de la producció del Clos Berenguer s’ha venut, fins al moment, a l’estranger: els Estats Units, Mèxic, Alemanya, Suïssa, Anglaterra i Escòcia. La resta s’ofereix en alguns restaurants cambrilencs i està a la venda a la Cooperativa Agrícola de Cambrils. Per donar-se a conèixer, el Francesc ha anat a moltes fires i ha estat gràcies a les coneixences de sommeliers i distribuïdors que s’han interessat en el seu producte com ha anat fent-se un lloc en el mercat.

L’equip humà

Francesc Berengué, que no és cada dia a la finca, compta amb un equip humà per dur endavant el Clos Berenguer. Entre aquests hi ha la jove del Francesc, que fa d’administrativa, i l’enòleg Pep Burguera. A més, un matrimoni i els seus fills fan de masovers de la finca, en tenen cura i atenen les visites. Una o dues persones més treballen en feines puntuals. Cal no oblidar els sommeliers i els distribuïdors encarrregats de la comercialització.

DOQ Priorat

El Priorat i La Rioja són les úniques denominacions d’origen que, a més, són qualificades. Una DO qualificada implica un control més rigorós de l’elaboració del vi, ja que cada DO especifica els requisits imprescindibles perquè un producte sigui considerat d’aquesta denominació. En la DO Priorat, un grup d’experts qualifica el vi, que com a mínim ha de ser de 13,5º i ha de tenir un percentatge més elevat de garnatxa. El Francesc creu que l’èxit dels vins de la DO Priorat, que compta amb una quarantena de bodegues, rau en la combinació del clima i el terrer: “per fer un bon vi, primer hi ha d’haver un bon raïm”..


Els vins

A la finca es cultiven varietats de raïm blanc –garnatxa, xarel·lo i Pedro Ximénez– i de raïm negre –garnatxa, cabernet sauvignon, syrah, merlot i carinyena–. Sota el nom de Clos Berenguer, sota el qual s’identifica la línia de qualitat, s’elabora un vi blanc i un de negre. En aquests moments Berengué està preparant l’elaboració d’un reserva que aviat podria sortir al mercat. Al mateix temps, s’elabora una línia blanca que a vegades s’ha comercialitzat amb el nom Clos de Tafall: “Tafall és un mas que hi ha dins la finca, però és un nom difícil de pronunciar a l’estranger, per això he decidit potenciar el de Clos Berenguer com a nom de la marca”, aclareix en Francesc. L’etiquetatge combina el català i l’anglès per a totes les ampolles que es comercialitzen a Europa i Mèxic. Les etiquetes de les ampolles destinades als Estats Units són especials per a aquest mercat, ja que han de satisfer uns requisits específics i han de ser aprovades prèviament al país.

Comenta aquest article