Tema del mes

Allau d’al·legacions contra el polígon industrial que Riudoms vol instal·lar als terrenys del Mas de Don Felip

Per Lluís Rovira i Barenys

El ritme de les obres és força intens en el tram entre les quatre carreteres i l’inici del terme municipal cambrilenc
A principis d’aquest mes de novembre, els veïns del Molí de la Torre i de Vilafortuny van fer arribar a l’Ajuntament de Riudoms les al·legacions al polígon industrial del Mas de Don Felip. Recordem que Riudoms va aprovar, el passat mes de setembre, el projecte inicial d’aquest polígon de 41 hectàrees de superfície que es troba a tocar del terme municipal cambrilenc. Segons l’informe elaborat pels tècnics municipals de Cambrils, Riudoms vol posar en aquest polígon “una indústria semipesada que pot portar molts problemes de pol·lució”. Cal tenir en compte, a més, que els nuclis del Molí de la Torre i de Vilafortuny es troben a un quilòmetre i escaig d’aquest polígon i en podrien rebre les conseqüències de manera directa.

Convocatòria municipal

El passat 18 d’octubre, l’Ajuntament de Cambrils va convocar els representants de les associacions de veïns de Vilafortuny a una reunió a la sala de plens per explicar-los les intencions del municipi veí en tota aquesta qüestió i esperonar-los perquè presentessin al·legacions. En aquest cas, l’Àrea de Participació Ciutadana es va posar a disposició de les associacions de veïns per recollir les al·legacions i presentar-les a l’Ajuntament de Riudoms. Els veïns del Molí de la Torre, però, no van ser convocats a aquesta reunió. La informació sobre l’aprovació del pla parcial del polígon industrial els va arribar per la premsa i per la informació facilitada per un veí. Després d’això, es van posar en contacte amb l’Ajuntament perquè els ampliés la informació. Això sí, tant els veïns de Vilafortuny com els del Molí de la Torre es van mobilitzar per a la presentació d’al·legacions.

Més de 400 al·legacions

Les 17 persones que formen la junta de l’associació de veïns i propietaris del Molí de la Torre es van repartir pel barri per explicar aquesta qüestió a la resta de veïns. En una setmana van recollir més de 400 al·legacions que van portar al registre de l’Ajuntament de Riudoms el 3 de novembre. Les al·legacions les va portar un petit
Plànol de situació del polígon del Mas de Don Felip. El polígon industrial està al límit amb el terme de Cambrils
comitè de cinc veïns amb el president de l’associació, Mariano Pérez, al capdavant. També els va acompanyar el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cambrils, Salvador Matas. A tall anecdòtic, cal apuntar que les persones encarregades del registre a l’Ajuntament de Riudoms van quedar sorpreses de la quantitat de papers que havien de segellar, “no ens havia passat mai”, van comentar. Els veïns van passar a recollir les al·legacions segellades una hora més tard.

L’endemà, el 4 de novembre, des de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Cambrils es van portar les al·legacions dels veïns de Vilafortuny. En aquest cas les al·legacions presentades eren, bàsicament, les que van fer les associacions de veïns en nom seu. El termini per presentar al·legacions s’acabava el 5 de novembre.

Preocupació per la contaminació
i les olors

Un cop entregades les al·legacions a l’Ajuntament de Riudoms, el president de l’associació de veïns i propietaris del Molí de la Torre, Mariano Pérez, mostrava la seva preocupació per la possible ubicació del polígon industrial del Mas de Don Felip, “és un polígon per a indústria pesada. Si tenim en compte que el vent dominant de la zona és el mestral, ens preocupa que les olors d’aquestes indústries arribin a les nostres vivendes”. El regidor de Medi Ambient, Salvador Matas, va apuntar que les indústries que s’hi instal·lin poden ser molt contaminants i a “Cambrils, en aquella zona, ja estem especialment sensibilitzats, ja que, com sabeu, hi ha una fàbrica instal·lada al costat de Vilafortuny que ha ocasionat moltes molèsties”, fent referència a Servidrum. Matas també va dir que el procés seguia la seva tramitació, “mentrestant han d’arribar els informes que es demanen en aquests casos. Entre aquests informes hi ha el de l’ACA, que per nosaltres és molt important, ja que aquest informe ens ha de dir si tot el tema d’aigües residuals i pluvials està contemplat de manera correcta. Creiem que tal i com està plantejada la documentació, molts d’aquests informes no seran favorables”.

§ ROBERT BENAIGES [ALCALDE DE CAMBRILS] “Tinc el compromís de l’alcalde de Riudoms i espero que hi hagi seny”§

En el decurs del ple del passat 2 de novembre, l’alcalde, Robert Benaiges, va manifestar, a instàncies d’una pregunta formulada pel regidor de la PLIC Xavier Martí que l’alcalde de Riudoms li havia trucat aquell mateix matí per expressar-li la voluntat de no causar cap tipus de molèstia a Cambrils. A finals d’aquest mes de novembre, Benaiges tornava a recordar aquestes paraules i reiterava la confiança en la promesa feta per l’Ajuntament de Riudoms. “Espero que hi hagi seny en aquest sentit. Tot i això, encara no tenim tota la reglamentació d’aquest polígon”, va manifestar l’alcalde.

§ Mas de Don Felip, de finca rústica a polígon industrial§

Als terrenys del polígon industrial, hi ha el casalot del Mas de Don Felip, edificació catalogada i protegida segons la normativa urbanística de Riudoms
L’any 1992 l’Ajuntament de Riudoms va redactar les Normes Subsidiàries de Planejament Urbanístic i ja es va preveure, d’acord amb la propietat, situar en la zona del Mas de Don Felip la zona industrial més extensa de Riudoms, segons ha publicat L’Om, Revista de Riudoms. En tot aquest temps no ha arribat a quallar cap projecte, tot i haver-s’hi interessat, en determinat moment, l’Incasòl. Segons la publicació riudomenca, a finals de l’any 2001 un grup d’empresaris de Reus que tenen participacions en la firma SP Química es va fer amb la propietat, que té 425.998 metres quadrats de terreny i que acull una antiga masia amb torre de guaita, edificació catalogada i protegida segons la normativa urbanística de Riudoms.

Aquests empresaris reusencs van comprar els terrenys als hereus de la marquesa Àgueda Maria de Martorell i Téllez Girón. Anys enrere, en el moment en què es va fer el canvi urbanístic, no havia estranyat gens que, segons L’Om, davant les moltes propietats que tenia aquesta família aristocràtica els hereus proposessin al govern de l’Ajuntament de Riudoms, encapçalat per Humbert Mallafrè, renunciar als drets hereditaris que tenien en censals sobre l’Hort del Camp i Colomer a canvi que el consistori es comprometés a fer la requalificació de sòl rústic a sòl industrial de la finca Mas de Don Felip, llegat de la marquesa. En aquesta mena de transacció, segons L’Om, els aristòcrates donaven al poble, a canvi, el casalot ruïnós de Cal Duc del carrer d’Amunt. L’Om també recorda que l’actual alcalde i llavors cap de l’oposició municipal, Josep M. Vallès, va manifestar sobre la industrialització del Mas de Don Felip que el consistori no es podia sotmetre a una iniciativa com aquesta, en la qual els hereus de la marquesa en treurien un gran benefici a canvi de molt poc.

Comenta aquest article