Informació general

El conseller Antoni Castells inaugura les jornades que han de millorar la gestió a les administracions públiques

Per Raquel Samaniego

El conseller d'Economia i Finances —Antoni Castells— va ser l'encarregat d'inaugurar les jornades

Cambrils és durant dos dies el centre de treball on es posen sobre la taula els diferents models de gestió administrativa de nombrosos municipis d'Espanya. Aquesta és la manera que tenen les administracions públiques d'ampliar coneixements i millorar el seu servei al ciutadà amb les iniciatives que tenen altres poblacions en aquesta àrea. Aquest és el principal objectiu de les primeres Jornades d'Innovació i Excel·lència a les Administracions Públiques, que se celebren a l'Hotel Tryp Port Cambrils entre ahir i avui, i que estan organitzades per l'Ajuntament. Un acte com aquest, pioner a Catalunya, va comptar ahir amb la presència del conseller d'Economia i Finances —Antoni Castells— que va emfatitzar una i altra vegada en la importància de millorar la competitivitat i la productivitat de les administracions públiques.

Són un total de 250 professionals d'aquest sector els que s'han desplaçat a Cambrils des de diversos punts de Catalunya, i també de comunitats com Aragó, Madrid i País Basc. Els assistents són principalment tècnics i càrrecs electes amb responsabilitat a les àrees de qualitat, innovació i noves tecnologies. Amb l’organització d’aquestes jornades, el consistori vol esdevenir un referent català en la promoció de l’excel·lència i les bones pràctiques a l’administració pública. A la resta de l’Estat Espanyol tan sols existeixen dos congressos de similars característiques a País Basc i Màlaga.

Castells: "Tots sabem que per sortir de la crisi haurem de millorar molt la nostra competitivitat en la gestió pública, on queda molt de camí per recórrer".

El conseller va ser l'encarregat d'inaugurar les jornades, conjuntament amb l'alcalde de Cambrils —Robert Benaiges—. En el seu discurs, va manifestar que aquest pot semblar "el pitjor moment des del punt de vista econòmic per fer les jornades, però precisament per això la iniciativa és molt apropiada. És molt bo que un Ajuntament com el de Cambrils, amb el pes que té al nostre país, hagi tingut l'encert i la valentia d'organitzar-les, i en un tema clau com és la millora de la competitivitat i de la productivitat de l'administració pública". Castells, aleshores, va insistir en la necessitat de millorar, ja que "és un assumpte en el que queda molt de camí per recórrer, i és en moments com aquests que tots sabem que per sortir de la crisi haurem de millorar la competitivitat i la productivitat, i la Generalitat no ha de demanar als demés que ho facin, sinó que també ho hem de fer nosaltres".

El conseller va afegir que els conceptes d'innovació i excel·lència "han d'anar junts", ja que "ens remeten al millor de la història de Catalunya, un país que ha estat l'alçada, capaç d'innovar i de fer aquest esforç d'excel·lència". Castells va posar com exemple la creació de l'Institut d'Estudis Catalans ara fa 100 anys. Per aquest fet, es va fer un reconeixement a l'institució, on el conseller va recordar "l'ambició d'excel·lència, fent-la de la millor manera i volent estar al front de fer les coses ben fetes. A més, innovant, donant solucions als problemes que tenim".

Per la seva part, l'alcalde va incidir en què el principal beneficiari d'aquestes jornades ha de ser el ciutadà, ja que és "prioritària" la millora de les gestions administratives. "Tenim molt a millorar i, per tant, tot allò que es faci en altres municipis respecte l'administració, és interessant conèixer-ho per incorporar-ho en la nostra gestió". Aquests coneixements, segons va dir, serviran als treballadors de l'ens públic, però també "als responsables polítics que en aquest moments el gestionen".

Programa de les jornades

El programa compta amb ponents de primera línia que debaten sobre temes com els nous desafiaments de la gestió pública a l’Estat espanyol, la gestió de les persones a l’administració i l’administració intel·ligent. Ahir dijous es va realitzar una taula rodona sobre la relació polític-tècnica on hi van prendre part representants dels ajuntaments d’Esplugues de Llobregat i Cambrils, així com de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. Per la jornada d’avui divendres s’han previst conferències sobre lideratge, gestió i gerència a les Administracions Públiques així com una taula rodona sobre la gestió de les persones.

En el marc de les jornades també es van presentar casos de bones pràctiques dels que cal destacar els procedents del Cabildo Insular de Tenerife, l’Ajuntament de Madrid, l’Institut Basc d’Administració, així com casos del territori català, entre els quals hi té un paper important l’Ajuntament de Cambrils.


250 professionals de diverses poblacions de l'Estat són presents entre ahir i avui a les jornades

Comenta aquest article