Societat

El taller "Anem de compres pel Barri Antic" analitza la complicada situació comercial al barri

Per Berta Ruiz

Un moment del taller que es va fer ahir a la tarda al Centre Cultural

Dins de les accions del Pla de Barris, ahir a la tarda es va fer al Centre Cultural i Ocupacional el taller "Anem de compres pel Barri Antic", per conèixer els hàbits de compra i de consum de les persones que realitzen compres als establiments del barri, l'assiduïtat amb què la gent consumeix a les botigues de la zona, quins productes consumeixen i quins no, així com les mancances que hi troben.

Conèixer els hàbits de compra al barri

La dinàmica del taller va anar a càrrec de Josep M. Feliu, membre d'una consultora dedicada als estudis de comerç. Aquest va explicar a Revista Cambrils Diari Digital que l'objectiu del taller "és analitzar els hàbits de compra i de consum, veure on compren, quin percentatge de la compra fan aquí a Cambrils, i més concretament al barri; quines coses compren al barri i quines coses compren fora del barri o a d'altres municipis propers com Reus o Tarragona". Tot plegat, per fer-ne "una diagnosi del perfil del consumidor i extreure'n algun tipus de conclusió. Conèixer quin tipus de comerç troben a faltar, així com les possibles actuacions de millora que es podrien fer per millorar l'entorn dels carrers comercials". Josep M. Feliu també va apuntar que un dels objectius principals del taller és "identificar les mancances i fer l'assessorament a les persones que vulguin obrir algun establiment comercial al barri i proposar els sectors més demandats, així com d'altres actuacions relacionades amb les necessitat de llocs d'aparcament i la percepció que tenen els compradors del barri a l'hora de fer les compres".

S'hi troben a faltar molts tipus de comerços

Durant la dinàmica del taller, els veïns participants van poder intercanviar les seves opinions vers la situació comercial del barri. De les seves diverses manifestacions es va poder extreure una qüestió força clara: que al barri s'hi troben a faltar molts tipus de comerços i que hi ha moltes dificultats a l'hora de poder obrir un establiment a la zona.
Bona part dels veïns van explicar que la petita compra diària l'acostumen a fer a les botigues del barri; mentre que les grans compres setmanals les solen fer a grans superfícies de Cambrils o a d'altres poblacions properes. Pel que fa al tema de la roba i el calçat, també es va dir que al barri hi ha una gran mancança d'aquest tipus d'establiments, ja que la majoria d'aquests estan implantats a la zona del port o a d'altres barris. En general, tal i com es va dir ahir durant el taller, el barri no ofereix grans possibilitats comercials i la gent tendeix a comprar fora del barri o fora de Cambrils. Tot plegat, dificulta la supervivència d'alguns petits comerços, incapaços de lluitar contra les grans superfícies, fet que a la llarga els obliga a tancar.

És difícil obrir establiments al barri

De la xerrada d'ahir també es va poder extreure que és força complicat obrir nous establiments al barri. Els veïns van dir que s'hauria de fer un canvi en la normativa per implantar nous establiments, ja que l'actual suposa grans complicacions i grans inversions a l'hora de condicionar els locals, frenant així la implantació de nous negocis. En el taller es va dir que la normativa per a l'obertura d'establiments hauria d'adaptar-se a les característiques de cada barri, i donar moltes més facilitats a aquells que vulguin posar un comerç al Barri Antic.

Comenta aquest article