Societat

Salvador Pueyo, membre de la xarxa pel decreixement, explica com podria afectar aquest moviment a la societat

Per Raquel Samaniego

Salvador Pueyo va pronunciar ahir una conferència al centre les Basses sobre el decreixement

Salvador Pueyo, membre de la xarxa pel decreixement, va estar ahir a Cambrils per oferir una xerrada al Centre Cívic les Basses sobre el decreixement en els moviments socials. Aquest col·loqui formava part d'un cicle de xerrades sobre aquest aspecte que s'està fent en l'àmbit d'actuació de la Universitat Rovira i Virgili. La idea és presentar el concepte des de diferents òptiques, i aquí a Cambrils, ahir a les 19 hores, es va abordar el tema en relació als moviments socials. Pueyo va parlar sobre els propis límits del decreixement i sobre perquè hem de deixar de créixer i, tot això, com s'està plantejant des dels moviments socials i des de la xarxa.

Segons Pueyo, "la dinàmica que tenim en aquest sistema econòmic sembla no pugui funcionar si no es manté amb un cert creixement". Malgrat això, els membres de la xarxa manifesten que "això és inviable, ja que existeixen uns límits en el creixement, com per exemple les existències de petroli, els límits en el clima, i límits en molts tipus de recursos. A banda d'estar immersos en una crisi financera, de fons hi ha una crisi més profunda deguda al creixement".

"Els governs el que fan és injectar més diners"

Amb una situació així, Pueyo va manifestar que es poden fer dues coses: "Igual que si estàs pilotant un avió que es queda sense benzina, les opcions que tens són dues: fer com si no passés res i prémer encara més l'accelerador, o bé intentar aterrar. Si finalment seguim volant, arribarà un punt que l'avió s'estavella, però també podem aterrar sense que ningú prengui mal. Nosaltres considerem que davant la crisi el que fa el govern és injectar diners i intentar mantenir-ho tot igual, així que anem cap a l'estavellament, cap al colapse. Nosaltres el que volem és una cosa més gradual i més controlada amb criteris d'igualtat i de participació per a que tothom surti ben parat".

"Els governs estan molt lluny d'això, ja que sempre han funcionat evitant que les crisis no esclatin en la seva legislatura, i encara que sigui que la bola es faci més gran després, segueixen fent el mateix". Per últim, Salvador Pueyo va assegurar que quan prenen alguna mesura, "no és amb la línia que nosaltres voldríem".

Comenta aquest article