Societat

Carme Ruscalleda: "No m'estranya que la Cooperativa enamori amb l'oli que produeix"

Per Raquel Samaniego

Carme Ruscalleda visitant les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola de Cambrils

La cuinera catalana més coneguda arreu del món —Carme Ruscalleda— va visitar ahir Cambrils per oferir una xerrada als alumnes de l'Escola d'Hoteleria i Turisme (EHT) en motiu dels 25 anys del centre, acompanyada per dos grans xefs com Ferran Adrià i Juan María Arzak. Ruscalleda va aprofitar el matí per visitar la Cooperativa Agrícola de Cambrils, un espai que ja coneixia però a les antigues instal·lacions. "Els de la Cooperativa em van convidar perquè els vingués a saludar però el que no sabia és que hi havia unes instal·lacions d'aquestes dimensions i aquesta qualitat. He vingut a Cambrils i quan ja era prop del carrer Sindicat, on estava abans la Cooperativa, m'han dit que estaven prop de la sortida de l'autopista! Ja només arribar aquí es veu la bona presència de les instal·lacions, la pulcritud, el control, els mitjans que utilitzen per treure el producte... No m'estranya que enamorin amb l'oli que produeixen", manifestava la del Maresme.

Ruscalleda coneix de prop l'oli de Cambrils perquè és el que habitualment utilitzen al seu restaurant de Sant Pol de Mar, així com al de Tokio, al Japó. "Sovint em pregunten què quin és el producte del que no puc prescindir: l'oli d'oliva. Penso que és un producte tot-terreny, perquè serveix per cru, per conservar, per confitar, per rostir, i fins i tot fem ara dolços, com uns bombons amb oli. Realment aquelles cuines que estalvien el valor de la qualitat de l'oli es nota; per tant nosaltres comencem ja cuinant amb una qualitat d'oli i després tant si fiquem un enciam com si fiquem una gamba, ja seduirem al públic", explicava.

Ruscalleda destaca totes les propietats de l'oli de Cambrils

Carme Ruscalleda va estar acompanyada pel president de la Cooperativa —Anton Mendoza— i de la resta de directius, com Josep Maria Siuró i Lluís Abella. Durant la seva estada, la cuinera va fer una visita per les instal·lacions i va rebre un lot de productes de Cambrils. Ruscalleda, durant la conversa que va mantenir amb els cambrilencs, va incidir en la importància d'innovar per créixer, tant com a cuinera com en qualsevol altre activitat a la vida.

També va ressaltar totes les propietats que té l'oli cambrilenc: "Per mi la qualitat de l'oli de Cambrils és que té una acidesa que no és gens agressiva. Té el perfum de l'oliva, que no deixa de ser un fruit; els seus valors es mantenen amb propietats que després es poden transformar en cuit i en cru; no és un oli que mantingui la qualitat durant tot l'any, sinó que a meitats ja notes que no té la mateixa presència. Que a més a més, durant una cocció o un fregit, l'acidesa no es menja el producte principal, i que li pots fregir uns bunyols salats o uns bunyols dolços. Aquest oli dona uns tocs i uns valor de qualitat afegits que milloraran el producte i mai l'agrediran, que això sí que passa amb d'altres olis", concloïa.

Foto de família a la Cooperativa amb els xefs internacionals Carme Ruscalleda i Ferran Adrià

Comenta aquest article