Societat

Torna el programa juvenil Carretera i Manta amb més activitats i novetats que mai

Per Raquel Samaniego

L'alcalde de Cambrils, el de Vila-seca i el de Salou, a la bolera del nou centre d'oci familiar

El programa d'activitats juvenils Carretera i Manta, organitzat entre Cambrils, Vila-seca i Salou, es va presentar ahir a les instal·lacions del nou centre d'oci familiar de Vila-seca. Un programa el d'enguany caracteritzat per reunir fins a 66 activitats culturals i formatives, 20 més que la passada edició. L'inici d'aquest projecte es remunta a l'any 2002, quan es va crear aquest programa comú entre les tres poblacions.

Les novetats d'aquest 2009 són vuit: taller d'animals de companyia, curs de cinema, curs de submarinisme, sortida a Carcassone, curs d'interpretació, sortida a Florència-Pisa, curs de Bowling i festa de presentació 2010. Aquesta última activitat es tracta de la presentació del següent exercici del Carretera i Manta contrastant la opinió que tenen els joves sobre les activitats.

Les 66 ofertes es divideixen entre formació i cultura, oci o lleure. Les primeres són 23, dedicades a la informàtica, els idiomes, tallers de cuina, creixement personal o, com a novetat, les arts escèniques. La segona classificació, les culturals i d'oci, es divideixen en esports, sortides temàtiques, viatges culturals, etc. Una de les sortides que més èxit té entre els joves és la de la neu, que per un preu de 100 euros tenen el transport, el forfait i mitja pensió en un hotel de quatre estrelles. Enguany també hi ha planejats viatges a París, Menorca, Andorra o Bilbao.

Balanç després de set anys consolidats

El balanç d'aquestes activitats és molt positiu segons els tres consistoris. El regidor de Joventut de Vila-seca —Josep Toquero— va explicar quina ha estat l'evolució de la iniciativa després de set anys, i quina és la previsió que s'espera per aquest vuitè. Sobre la participació del jovent va manifestar que "s'ha notat una progressió a l'alça a causa del creixement de població que experimenta any rere any cada municipi, així com també per l'interès que mostren els joves". La previsió per aquest 2009 i les 66 activitats ascendeix a 3.100 persones, quan anys enrere, per exemple entre el 2004 i el 2008 es van registrar participacions que rondaven els 2.100 i 2.500 persones.

El pressupost total destinat pel Carretera i Manta al llarg d'aquests 8 anys puja als 1.320.876 euros, i la previsió per aquest 2009 és de 254.540 euros, la xifra més alta fins ara, que es reparteix a parts iguales independentment de la participació de joves de cada municipi.

"Un camí recorregut ple d'èxits"

L'alcalde de Vila-seca —Josep Poblet— va manifestar que aquests anys ha estat "un camí recorregut ple d'èxits, amb una gran acceptació del programa per part dels joves". Per la seva banda, el de Salou —Antonio Banyeres— va dir que aquests tipus de projectes "demostra la voluntat dels tres municipis d'anar ampliant la seva col·laboració, i que és un valor afegit a cadascun d'ells". Per últim, l'alcalde de Cambrils —Robert Benaiges— va afirmar que "després de set anys és una iniciativa totalment consolidada i és identitària del nostre territori".

Comenta aquest article