Cultura

Unes 25 persones assisteixen a una tertúlia amb l'escriptora Maria Barbal a la Biblioteca

Per Raquel Samaniego

L'escriptora Maria Barbal va fer una tertúlia amb uns 25 lectors de la seva última novel·la 'Emma'

L'escriptora catalana Maria Barbal va fer el passat divendres una tertúlia a la Biblioteca de Cambrils amb alguns lectors de la seva última novel·la, 'Emma'. La narració parteix d'un fet real succeït a Barcelona, d'una dona que va ser cremada a l'interior d'un caixer automàtic mentre dormia. A partir d'aquest punt de partida, Barbal reelabora la història al seu gust: "Perquè una dona que treballa i té una família acaba vivint al carrer? Què ha passat abans? Perquè la seva família no l'accepta?", es qüestiona l'autora. El final, però, "dóna un gir a la història i sorprendrà a tots els lectors", va manifestar.

La novel·la es va publicar el 2008 i la va escriure els tres anys anteriors. Maria Barbal va néixer a Tremp el 1949, i des dels 30 anys ha compaginat l'escriptura amb la docència, però aquests últims anys ha fet de la seva afició la seva professió, ja que actualment ja no és professora. L'autora ja va ser fa uns anys a Cambrils fent un col·loqui amb alumnes que havien llegit la seva primera obra, anomenada 'Pedra de tartera'.

Barbal va passar la seva infantesa al Pallars, i el 1964, es va traslladar a viure a Barcelona, on va estudiar Filologia Hispànica a la Universitat Central. Els seus primers llibres són una revisió d'un univers rural, però també una mirada crítica. Va escriure, per exemple, 'Pedra de tartera' al 1985, la història d'un desarrelament, que va rebre el premi Joaquim Ruyra i que va tenir una molt bona acollida per part de públic i lectors. Els premis de la Crítica, Nacional de Literatura i Serra d'Or suposen de la seva qualitat com a narradora, i el 2001 se li va atorgar la Creu de Sant Jordi.

Comenta aquest article