Cultura

L'Arxiu Municipal adquireix una gravat de Cambrils de l'any 1660 i dos documents més sobre el patrimoni històric

Per Redacció

Els documents adquirits per l'Arxiu Municipal: la fotografia de l'Ermita, el gravat de l'any 1660 i la patent de sanitat

L'Arxiu Municipal de Cambrils ha adquirit recentment un gravat i dos documents inèdits que contribuiran a completar el coneixement sobre aspectes de gran interès de la història de Cambrils.
 
Un dels documents adquirits és un gravat de Cambrils dibuixat durant la Guerra dels Segadors –a meitats del segle XVII– per l'enginyer, militar i geògraf Beaulieu, que és considerat el creador de la topografia militar. Fou editat per primera vegada l'any 1660, juntament amb 44 poblacions més de Catalunya.
Constitueix la representació gràfica més antiga coneguda del nucli de Cambrils i part del seu terme municipal, i és especialment rellevant perquè mostra la població en un dels moments més cabdals de la seva història, els anys immediatament posteriors al setge de 1640.
 
Patent de sanitat

També s'ha adquirit una patent de sanitat emesa per l'Ajuntament de Cambrils l'any 1829 a favor d'una embarcació. Es tracta d'un tipus de document que els patrons d'embarcacions havien de mostrar en arribar a qualsevol port per tal de demostrar que no provenien de cap població afectada per epidèmies.
Per les dades que proporciona –nom de l'embarcació, càrrega, número de mariners– contribueix al coneixement d'un període d'especial expansió del comerç i la navegació de Cambrils i de la comarca. L'adquisició permet donar continuïtat temporal a la sèrie de patents de sanitat que ja existia al fons de l'Arxiu Municipal.

Fotografia de l'ermita de la Mare de Déu del Camí

L'altre document que també s'ha adquirit és una fotografia que mostra una imatge general de la façana de l'ermita de la Mare de Déu del Camí i de la torre, darrera d'un camp d'olivers. Es tracta d'una albúmina i es pot datar al voltant de l'any 1900.
Té un especial interès perquè es tracta de la fotografia original més antiga que es conserva al fons de l'Ajuntament de Cambrils i, ben probablement, una de les imatges més antigues que es coneixen del municipi. A més, contribueix a documentar la instal·lació de telegrafia òptica que existia sobre la torre i mostra una imatge de l'ermita desconeguda fins ara, totalment aïllada de qualsevol altra edificació.

Comenta aquest article