Cultura

Un total de 38 films participaran enguany en l'onzena edició del Festival Europeu de Curtmetratges

Per Raquel Samaniego

D'esquerra a dreta, la regidora de Cultura de Reus, Empar Pont; la directora del FEC, Sílvia Ferran; el director del FEC, Christian Inaraja; i el regidor de Cultura de Cambrils, Joan Recasens

Al Festival Europeu de Curtmetratges (FEC) de Cambrils i Reus competiran finalment 21 films estatals i 17 europeus de quasi un miler inscrits inicialment. Es tracta d'un augment molt significatiu de participants tenint en compte que l'edició passada van ser 176 els presentats. Els directors del FEC, Christian Inaraja i Sílvia Ferran, van manifestar ahir durant la presentació del festival que "és un certamen totalment consolidat, ja que amb aquests quasi 1.000 curts que hem rebut de tota Europa ens adonem de que tothom hi vol ser present".

El festival realitzarà en cadascuna de les poblacions una categoria diferent. Així, Cambrils serà seu de la projecció dels films estatals del 25 al 28 de febrer, i a Reus es podran veure els europeus del 4 al 7 de març. La resta de sessions i activitats comunes es desenvolupen a ambdues localitats. En total, a les diverses seccions del festival de les dues localitats es podran veure més de cent curtmetratges. A més, a la secció 'Curts a la carta' es podran visionar en DVD la totalitat de curts inscrits.

Les novetats d'enguany

Com cada any, el FEC Cambrils-Reus programa diverses activitats paralel·les entre les que cal destacar la VI edició del 'Concurs de Microfilms'; el Crèdit Universitari de la URV 'M’agraden curts!'; el taller infantil d'animació 'Petits dibuixos animats'; o el primer taller de cinema 'Trajectes', on els alumnes de l'IES Salvador de Vila-seca de Reus realitzen un curtmetratge. Sílvia Ferran va manifestar ahir que aquesta última activitat s'ha fet només en un institut perquè "és una prova pilot per veure si hi ha un bon enteniment amb els alumnes, i també per qüestions de pressupost. Si l'experiència és positiva, l'any que ve també realitzarem aquest taller en algun centre de Cambrils".

Enguany també s'obre una nova finestra anomenada 'D.O. Films', on tindran cabuda tots els curtmetratges amateurs del Camp de Tarragona que no competeixen a la secció oficial. Segons Inaraja, "són produccions que no són suficientment professionals per competir, però ens feia molta pena no poder mostrar-los a aquells qui volguessin".

Jurat estatal i europeu

"El jurat és molt tècnic i són persones que treballen directament al món del cinema", explicava el director del FEC. Els que jutjaran el concurs estatal són Arnal Ballester, Manuel Bermúdez, Isaki Lacuesta, Isidre Manils i el regidor cambrilenc de Cultura, Joan Recasens. Per altra banda, en el concurs de films europeus estarà Bigas Luna, Miguel Dias, Lucie Duchêne, Daniel Frischknecht, Miqui Puig i Carmen Werner. Segons Inaraja, la qualitat de les produccions en competició fa que comptin amb aquest jurat, ja que hi ha curts que fins i tot han estat nominats al Premis Goya o als Gaudí.

Al festival acudiran també els directors de tots els films, així com alguns dels seus actors o actrius, com Mercedes Sampietro, guanyadora del Goya pel seu curt 'Turismo'. La cloenda del FEC es realitzarà al Teatre Bartrina de Reus el 7 de març. 

Comenta aquest article